Asuntoautolla Lappiin talvella – vinkkejä ja oivalluksia

Joulukuussa matkustin elämäni ensimmäistä kertaa Lappiin, Saariselälle, asuntoautolla. Sen reissun jälkeen musta on tullut tyyppi, joka yllättäen ihastui asuntoautoiluun. Tiesin monen tuttuni olevan aivan vannoutunut karavaanari, mutta en ollut koskaan aiemmin täysin ymmärtänyt sen tuomaa huumaa, siitäkään huolimatta että rakastan pitkiäkin roadtrippejä. Saimme asuntoauton lainaan Samulin vanhemmilta ja postauksen lopussa löytyy lisäksi heidänkin vinkkejä ja kokemuksia asuntoautoilusta vuosien varrelta.

Parasta asuntoautoilussa on ehdottomasti vapaus liikkua ihan omien toiveiden mukaan ja yöpyä siellä, missä juuri silloin sattuu huvittamaan. Matkan aikana ei kertaakaan tehnyt mieli lapsenomaisesti kysyä milloin ollaan perillä, kun tuntui siltä, että ollaanhan tässä tavallaan koko ajan perillä. Lisäksi olin ihan huumassa moikkailukulttuurista! Ihan mahtavaa, kun niin monta tuntematonta kaveria tien päällä.

Oon aina ollut just se tyyppi, joka pystyy nukahtamaan ihan minne vain, erityisesti kaikissa liikkuvissa kulkupeleissä. Näin kävi tälläkin kertaa, Samuli ihanasti ajoi Lappiin koko matkan yhden päivän aikana, kun itse olin ehtinyt ottaa kahdet kunnon päiväunet. Päiväunien lomassa muistelin matkailuopintojeni kurssia, jossa käsiteltiin silloin ohimennen muun muassa rinkkasatiaisia. Rinkkasatiaisiksi kutsuttaan kaiketi epävirallisesti niitä matkailijoita, jotka tuovat etelästä edullisemmin kaiken mukanaan, eivätkä juurikaan kuluta paikallisten palveluihin. En missään nimessä halunnut tähdätä tuohon tiimiin, erityisesti tälläisenä kotimaan matkailun kriisin aikana, vaikkakin majoituskuluissa mahdollisesti kokonaisuudessaan jonkin verran säästimme tuttuun mökkivaihtoehtoon verrattuna.

Tarkeneeko asuntoautossa yöpyä talvella?

Kun kerroin ystävilleni tulevasta matkasta asuntoautolla Lappiin, heistä kaikki ihmettelivät tarkeneeko asuntoautossa nukkua talvella. Ottaen huomioon sen, että olin reissussa asuntoautolla ihan ihka ensimmäistä kertaa, niin tarvitsee sanoa, että ihan samaa hämmästelin itsekin reissuun lähdettäessä. Olin myös huolissani siitä, että lumesta kastuneet vaatteet eivät kuivaisi koko viikon aikana ja joutuisin hengailla koko viikon kostean ummehtuneissa vaatteissa. Ihan turhia pelkoja olivat molemmat!

En osaa kertoa kovin teknisesti asuntoautojen lämmityksestä, mutta ainakin tämä uljas yksilö lämpisi nopeasti kaasulla ja sähköllä. Luonnollisesti sähköä oli tarjolla lähinnä virallisilla karavaanipaikoilla. Asuntoauton sisällä oli pieni patteri, joka lämmitti jo itsessään jonkin verran, mutta käytimme silti aina samaan aikaan myös hieman kaasulämmitystä. Toisinaan yövyimme myös niin kutsutuissa puskaparkeissa tuntureissa, jolloin pelkällä kaasulämmityksellä tarkeni aivan loistavasti, eikä sitä tarvinnut todellakaan pitää edes täysillä, jotta sisällä pystyi olemaan t-paidalla. Tuon viikon aikana pakkasta taisi olla kaikkea -6 ja -11 –asteen väliltä, mutta ei sitä kaasua lopulta kulunut 10 päivän aikana kuin kaksi 11kg pulloa. En kuitenkaan kiellä, jos lähtee asuntoautolla Lappiin talvella, niin tuskin paksuista peitoista tai talvimakuupusseista haittaakaan on.

Asuntoautolla Lappiin talvella

”Voin elää viikon nuudeleillä, ei haittaa.”

Jo ennen lähtöä tohkeissani ilmoitin, että mua ei ainakaan haittaa elää viikkoa Mama Chicken nuudeleilla. En oikein tiedä mitä ajattelin. Luulin ja vissiin salaa toivoin, ettei autossa muka pystyisi kokkailemaan mitään tavallisia ruokia. Autossahan oli kuitenkin jääkaappi ja kaasuhellalla onnistui kuitenkin onneksi loihtimaan ihan perussafkoja, eikä tarvinnutkaan tyytyä viikoksi säilykkeisiin. Tehtiin onnekseni kuitenkin ainakin kolmesti noita nuudeleita, haha.

Asuntoautossa olisi ollut mahdollisuus käyttää juoksevaa vettä, mutta emme uskaltaneet kovilla Lapin pakkasilla ottaa sitä riskiä, että putket mahdollisesti jäätyisivät, joten emme siis koko aikana käyttäneet esimerkiksi suihkua tai vessaa autossa lainkaan. Meillä oli autossa muutama vesikanisteri, jotka täytettiin karavaanipaikoilla aina kun muistettiin. Vettä menee ruokaan ja juomiseen kahdelta ihmiseltä aika paljon, jolloin se tuntui tyhjenevän aina ihan yllättäen. Käytimme pitkälti samoja astioita koko viikko ja pyyhittiin ne heti käytön jälkeen talouspaperilla, sillä niistä sai ihan tarpeeksi puhtaita meidän omaan käyttöön.

Asuntoautoilussa kuitenkin kaikken siisteintä oli se, että pystyi kesken laskupäivän esimerkiksi tulla parkkipaikalle kokkaamaan lounasta tai keittämään kahvia, jolloin ei tarvinnut tunkea kaikkien muiden sekaan rinneravintoloihin joka kerta, kun jotain teki mieli.

Muutamia vinkkejä leiriytymispaikoista Saariselältä ja matkalta Lappiin

Vedettömyyden ja vessattomuuden vuoksi yövyimme aika monta yötä karavaanipaikoilla, mutta jokuisia myös niin sanotuissa puskaparkeissa. Karavaanipaikat olivat ihan mukavia näin talvella, kun kaikki tarvittavat mukavuudet, kuten vessat ja suihkut, olivat lähellä. Kovilla pakkasilla naapureita ei juuri nähnyt. Kerran juttelin Kakslauttasen Luxia Caravanilla vanhemman miehen kanssa, joka kertoi siitä, että juuri viikkoa aiemmin, silloin lähes 40 asteen pakkasten aikaan, yksikään dieselkäyttöinen asuntoauto ei ollut käynnistyn moneen päivään. Monet heistä olivat joutuneet taipumaan pakkasen ehdoille ja lykkäämään kotiinpaluuta siihen asti, että kelit lauhtuivat. Oi jukrat, että olin tyytyväinen siihen, että meidän reissu sattui alkamaan juuri viikon tämän tarinan jälkeen.

Saariselän alueella karavaanipaikoista sen verran, että Kakslauttasella esimerkiksi Luxia Caravanilla oli talviaikaan oikein hyvin tilaa, eikä ennakkovaraustakaan tarvinnut tehdä. Yö Luxialla maksoi 28€ sisältäen myös oman saunavuoron ja hiihtoladut esimerkiksi Kiilopäälle lähtevät aivan vierestä. Jos kaipaa lähemmäksi Saariselän keskustaa, niin Nesteen piha on ihan toimiva silloin, jos suihkut ja sähkö riittävät. Nesteen pihalta on myös kävelymatka kaikkiin keskustan palveluihin, mutta maisemien ja liikenteen melun osalta en tätä erityisen idylliseksi kutsuisi. Hinta taisi olla ehkä 25€ yöltä?

Paluumatkalla yövyimme kahdesti matkan varrella, kerran Rovaniemellä ja kerran Viitasaarella. Rovaniemellä yövyimme Best Park – karavaanialueella ihan Joulupukin kylän naapurissa. Sille pitää ehdottomasti antaa isot pisteet siitä, että varauksen sai tehtyä netissä, eikä hintakaan ollut paljon 10€ enempää. Koodilla pääsi alueelle näppärästi sisään, joten ei tarvinnut miettiä esimerkiksi sitä, onko joku vielä paikalla jos vaikka tultaisiin vähän myöhemmin. Lisäplussa myös saunasta! Näitä Best Park -paikkoja löytyy Suomesta ainakin Rovaniemeltä, Toijalasta, Seinäjoelta ja Perhosta.

Muutaman yön sinnittelimme tunturissa ja muualla puskaparkissa ilman mukavuuksia. Kerran matkan varrella yövyimme Viitasaaren uimarannalla. Puskaparkeissa pitää tietenkin muistaa kunnioittaa kieltoja ja sääntöjä, eikä ihan kaikkialla tietenkään voi yöpyä. Ei kannata myöskään unohtaa sitä, että lumiaurat aloittavat hommat melkoisen aikaiseen.

Vinkki puskaparkkeihin: sain ennen matkaa vinkin park4night -apistä, mistä pystyy kartalta katsomaan mahdollisia yöpymispaikkoja ja lukemaan käyttäjien kokemuksia niistä. Ihan huippu! Tosin, huomattiin se, että moniin näistä paikoista ei oikein talvella ollut asiaa auraamattomuuden vuoksi, haha.

Vinkkejä Saariselälle: Saariselkä talvella – vinkit aktiviteettien täyteiseen lomaan

Samulin vanhempien, Jaanan ja Tapen, vinkkejä ja kokemuksia asuntoautoiluun

Meitä viehättää asuntoautoilussa sen vapaus. Lyhyet matkat asuntoautolla onnistuvat hyvin ilman suurempia suunnitelmia tulevan retken kulusta. Seurailemme vallitsevaa ja lähipäivien sääennusteita ja pohdimme sen mukaan, mihin suuntaan Suomea startataan. Vasta lähempänä määränpäätä valitsemme yöpymispaikan. 

Leirintäalueet ja matkaparkit olemme lähes poikkeuksetta kokeneet hyviksi ja huolellisesti hoidetuiksi. Karavaanareilla on myös omia leirintäalueita, joista huolehtii paikallinen Caravan-yhdistys. Usein näistä saa myös karavaanikortilla alennusta. Meidän kokemuksen mukaan nämä ovat edullisempia yöpymispaikkoja, kuin ns. tavalliset leirintäalueet. Lisäksi olemme kokeneet tietynlaisen ”me karavaanarit meiningin ja tunnelman” yhdistävän kaikkia alueella yöpyjiä. Usein näissä paikoissa on sauna käytettävissä veloituksetta ja vuokrattavana esimerkiksi soutuveneitä. Tietenkin tilapäisesti voi myös yöpyä levähdyspaikoilla teiden varsilla, mutta se on toki säädeltyä – vain maanomistajan luvalla.

Asuntoautolla tykkäämme mahdollisuuksien salliessa ajella mielummin rauhallisia maisemareittejä. Suomi on täynnä viehättäviä ja kauniita kyliä. Toisinaan tuntuu siltä, kuin jotain pysyvämpää löytyy näistä kylistä. Ihan kuin aika olisi pysähtynyt. Suomi on alueellisesti kauttaaltaan todella erilainen ja uusiin maisemiin, tapohin, ihmisiin ja murteisiin törmää vähän väliä. Kotimaan matkailua parhaimmillaan.

Mikäs sen ihanampaa, kuin pulahtaa kuumana kesäpäivänä jonkin matkan varrelle sattuneen lammen tai järven veteen uimaan. Jaana erityisesti suosittelee uimatossujen tai neopreenitossujen käyttämistä, tällöin ei tarvitse arastella tuntemattoman pohjan oksia tai kiviä, jolloin saa kahlailla huoletta. Luontomatkailu on ollut suuressa suosiossa viime aikoina, minkä mekin olemme huomanneet. Suosittujen kansallispuistojen ja luonnonsuojelualueiden parkkipaikoilla saattaa joutua pettymään, kun parkkipaikkaa on mahdotonta löytää. Olemme huomanneet, että aikaisin aamusta kannattaa olla liikkeellä. Meillä kulkee polkupyörät asuntoauton takaosassa mukana. Se mahdollistaa sen, että voi jättää auton hieman kauemmaksi ja pyöräillä loppumatkan kohteeseen. 

Meidän näkökulmasta asuntoautomatkailu ei mitään kovin edullista ole. Asuntoauton hankintakulun lisäksi polttoainekulut, vakuutukset, auton ylläpito ja varustelu nostavat kokonaiskustannukset melko suuriksi. Kaikesta huolimatta asuntoauto soveltuu monenlaiseen matkailuun ja miksei myös etätyöpaikaksikin. Etätyömahdollisuus on Tapelle yrittäjänä lähes välttämätön, ainakin pidemmillä reissuilla.


Asuntoautolla Lappiin talvella matkustaminen on kokemuksena mieletön

Reissun aikana muutaman kerran kysyttiin siitä, onko asuntoautolla Lappiin matkustaminen edullisempaa tavalliseen hotelli- tai mökkiyöpymiseen verrattuna. Haluaisin osata vastata tähän kattavasti, mutta en oikein osaa kertoa mitään suoraa vastausta, ihan jo siitä syystä, että saimme asuntoauton lainaksi Samulin ihanilta vanhemmilta. Tästä syystä en siis osaa kertoa, mitä itse asuntoauton vuokraaminen, saatika omistaminen, maksaa. Voin kuitenkin kertoa jotain ihan tavallisista käyttökustannuksista viikon aikana.

Jos unohtaa hissiliput, ruokakustannukset ja muut aktiviteetit, niin liikkumis- ja majoituskustannukset pysyivät kyllä asuntoautolla ihan maltillisina. Viikon aikana kahteen kaasupulloon kului yhteensä ehkä noin 50€ ja bensat kulutuksen mukaan, tuo asuntoauto taisi kuluttaa noin 9 litraa / 100km. Yövyimme kuusi yötä karavaanipaikoissa ja nämä taisivat kokonaisuudessaan maksaa alle 150€. Karavaanikorttia emme pahemmin muistaneet viikon aikana heilutella, mutta sillä olisi saanut jossain tietyissä paikoissa palveluita edullisemmin.

Pitää kyllä myöntää, että jännitin paljon sitä, että jos asuntoautolle kävisi jotain. Mitä tehdä, jos rengas puhkeaa tai jäädään jumiin hankeen? Oon just se tyyppi, joka reissaa ihan huolettomasti, paitsi kun kyseessä on asuntoauto, jonka toiminnasta en ymmärrä paljoakaan ja vielä lainassa. Kai se on silloin ihan luonnollistakin.

Jos kuitenkin palaan vielä alun pohdintaani rinkkasatiaisuudesta, niin reissun jälkeen voin kyllä ymmärtää sen, että mahdollisimman edullisella matkustaminen kiehtoo ja onhan se myös helposti toteutettavissa. Asuntoautoon on helppo pakata kaikki kerralla mukaan, eikä ainakaan kesäaikaan karavaanipaikkojen mukavuudetkaan ole niin välttämättömiä. Lisäksi Lapin kiehtovassa luonnossa liikkuminen on usein ilmaista. Ymmärrän kuitenkin paikallisten innottomuuden tälläisiä matkailijoita kohtaa, kun matkailijoista ei saada juuri lainkaan tuloja kyseisiin paikallisyhteisöihin, jotka pitkälti elävät turismilla. Lapin matkailussa ongelmana on pitkään ollut sesonkiluonteisuus, jolloin talvikauden ulkopuolella tuloja on muutenkin vähemmän. Asuntoautolla Lappiin talvella matkustaminen on kyllä mieletön kokemus, mutta edullisuutta enemmän ihastuin tämän matkailutavan tuomaan vapauteen. Kuinka siistiä, että auto ja asuminen on samassa! Lähdettäiskö jo pian uudestaan??

Kiinnostaisiko sua matkustaa asuntoautolla Lappiin talvella?


Moikataanko myös Instassa tai Facessa?

22 Comments

 • Voihan automatkailu, niin parasta! Aivan huikean hyvä kooste, kiitos tästä. Sopiiko linkata Kaukokaipuun automatkailu-sivulle? On niin hyvä juttu, että mieluusti buffaisin omassa blogissa. 🙂

  • Eveliina

   Kiitos, tulipa hyvä mieli tästä ja oioj ehdottomasti! <3

 • Eveliina

  Sanopa muuta, olisi voinut ollut hieman totisemmat olot silloin. Onneksi meillä kävi tuuri. 😀

 • Asuntoautolla reissatessa suurin plussa on tietysti vapaus, ei välttämättä tarvitse suunnitella reittiä etukäteen eikä varata yöpymistä. Kirjoituksessasi tulivat ilmi varjopuoletkin, ei uskalla käyttää vessaa ja vesi on otettava kanistereissa mukaan. Meillä oli vähän samat ongelmat mökillä viime viikolla. Talvi kun on.
  P.S. Onneksi ette lähteneet matkalle sillä pakkasviikolla.

 • Pitäis kyllä näin aikuisiälläkin käydä kokeilemassa tuota talvimatkailua asuntoautolla. Lapsena/nuorena kuljin paljon vanhempien mukana asuntovaunuillen, mutta aikuisiällä reissut on jääneet aina kesäajalle.
  Omasta matkailuautosta on haaveiltu vuosikausia, mutta toistaiseksi tyydytty aina lainaamaan mun vanhemmilta kun se on ollut saatavilla.

  • Eveliina

   Ihan mahtavaa, jos saa asuntoautoa lainata. Omankin omistaminen olisi ehkä ihan kivaa, mutta stressaisin ehkä hirveästi sen kunnossapidosta. En myöskään kovin innokkaasti aja isoja autoja. Ehdottomasti kannattaa koittaa kyllä retkeilyautoilua talvellakin, se on aika huisia! 🙂

 • Mulle avautui ihan uusi näkökulma nyt toissa viikolla Vuokatissa lomaillessamme, että tosiaan talvella ylipäätään voi asuntoautoilla ja yöpyä caravan-alueilla. En oikeasti ollut ajatellut edes kyseistä vaihtoehtoa, niin piti vähän silmiä hieraista -35 pakkasyön jälkeen Vuokatin laskettelukeskuksen caravan-alueella missä oli oikeasti useita autoja parkissa… Että aikamoista! 😀 Mutta siis ihan super wau! Arvostan!

  • Eveliina

   En ollut aiemmin paljon itsekään ajatellut asuntoautoilua talvella, mutta seikkailu se oli siinä missä muutkin! Tosin, en ihan tuosta -37 asteen pakkasesta tiedä kokemuksella kertoa, me taidettiin selvitä kylmimmillään jollain -15 asteella. 🙂 ja muuten, vähän kuin Pirkkokin sanoi, niin paljon on yhtäläisyyksiä purhjeduksen kanssa. 😉

 • Hehe, kiva tavata toinenkin automatkoilla torkkuva! 🙂 Me ostimme retkeilyautomme talven alla, ja ensimmäiset matkat tehtiin pakkaskeleillä. Lofooteilla ei ymmärretty, että autossa on toiminto joka ”dumppaa” kaikki vedet autosta pois muistaakseni +3 asteessa, niin ettei vahingossakaan putket päsähdä. Vasta Amsterdamissa hoksattiin, missä on vika ja saatiin normaalisti vedet autossa toimimaan. Aika on kullannut muistot, eli hauska kokemus tämäkin!

  • Eveliina

   Hei samoin, mukava tavata ja löytää myös sun blogisi! Hahahh, voin samaistua kyllä tuohon – tuossakin asuntoautossa oli hieman liikaa nappeja omaan ymmärrykseeni. 😀 Siksi ehkä tämäkin tarina melko pintapuolisesti kirjoitettu ja asiantuntevampi varmasti käyttäisi ihan eri sanastoa. 🙂

 • Kiitos kirjoituksesta! Näin korona-aikaan on mukava lukea tavoista kulkea turvallisesti. 90-luvulla matkasimme 4 lapsen kanssa asuntovaunulla Keski- ja Etelä-Euroopassa tietyllä tavalla silloinkin ”omassa kuplassa”. Uutta ja kovin mielenkiintoista oli lukea kokemuksista asuntoauton kanssa kylmissä oloissa. Ehkä pitäisi vielä uskaltaa…
  Juha

  • Eveliina

   Kiva jos oli mukavaa luettavaaa. 🙂 Turvallista oli kyllä kaikin puolin, eikä palellakaan tarvinnut.

 • Ehken enää seniorina innostuisi asuntoautosta, talvella ainakaan, mutta tuosta on kyllä kokemusta, että hyvin varustetussa autossa (tosin oma kokemukseni on purjeveneestä), mukavuudet voivat olla paremmat kuin vaikka kesämökissä.
  Matkaveneessä meillä tosiaan oli lämmitin, vesitankeissa makeaa vettä, vedenlämmitin, eli hanasta tuli kuumaakin vettä ja lämmitintä käytettäessä kyllä kesäsateessa kastuneet vaatteetkin sai kuivaksi. Ruoka säilyi jääkaapissa ja sitä saattoi tehdä kaasuliedellä ja -uunissa. Puskaparkkia vastasivat varmaan luonnonsatamat, mutta hyvä palvelusatamakin oli kyllä välillä kiva, oli sähköä ja vaikka rannassa kiva ravintola.

  • Eveliina

   Nyt kun sanoit, niin purjehdushan on aikalailla vastaavanalaista matkustamista – olen itskein jonkun verran purjehtinut, joten saan kyllä kiinni vertauksesta. Tulipa heti hirveä hinku vesille. 🙂

 • Miia

  Eikös veskiä voi käyttää kun sinne tekee tarpeensa, voi vesipullolla laittaa vettä perään eli tehdä huuhtelun. Veskin säiliössä on se aine mikä tekee tuotoksista geelimäistä ja se ei siis mielellään tuoksahda. Abseilla on myös kemsan tyhjennyspaikkoja.
  Me ei olla vettä käytetty kun aikaisin keväällä reissattu, mutta vessaa kyllä.
  Puhdistuspyyhkeet käteviä käsienpuhdistukseen ja sen sellaiset.
  Miten tunturissa tai puskissa hoitui veskihätä kun lunta ympärillä.
  Kivaa toi autoilu on. Autoja on erikseen ns. Talvimalleja ja hyvin siellä lämpö pysyy kyllä 🙂

  • Eveliina

   Olisi vessaa ehkä voinutkin käyttää, en oikein osaa sanoa. Vessa oli meillä kuitenkin koko reissun talvivaatteiden, suksien ja lumilautojen säilytyspaikka. Sinne ne sai kivasti pois jaloista. 🙂

 • Olen kiertänyt Lappia asuntoautolla kesällä, mutta talvella se voisi olla aika eksoottista. Mullekin tuli ensin mieleen ”eikö siellä palellu talvipakkasilla” Nähtävästi ei 🙂 Meillehän kävi silloin aikoinaan niin, että olimme jo palaamassa pohjoisesta länsirannikkoa pitkin alas, kun vaihdelaatikko alkoi temppuilemaan. Oli perjantai-iltapäivä ja meidän piti seuraavana päivänä päästä Turkuun laivalle. Onneksi löysimme jostain Porin seudulta autokorjaamon, joka ehti korjaamaan vaihdelaatikosta löytyneen vian ja ehdimme Turkuun ajoissa. Muutama tuskainen hikipisara ehti otsalle vierähtää ennen sitä.

  • Eveliina

   OI kamala, toi oli just mun suurin huolen aihe. Onne;)ksi tekin lopulta selvisitte ajoissa Turkuun ja mahdollisesti joskus vielä lähdet asuntoautolla uudemmankin kerran liikkeelle. Ehkä jopa talvella. 😉

 • Mua on kiehtonut ihan asuminen matkailuautossa tai retkiautossa vanlife-tyyliin. 2005 suunnittelin sitä ihan vakavissani, mutta päädyin ostamaan yksiön, jossa arvo säilyy paremmin. Noh, enpä siellä ole moneen vuoteen käynytkään.
  Viehättävä ajatus, että koti kulkisi mukana, mutta toisaalta sitten esim. puskaparkin laittomuus Euroopan mantereella tekee touhusta oikeastaan aika kallista. Tuolla parillakympillä kun saa vuokrattua asunnonkin meidän kulmilla. Toistaiseksi onkin tyydytty kulkemaan pelkän repun kanssa ja majoittumaan asuntoihin. Olisihan se kuitenkin ihanaa kun voisi kokkailla just silloin kun tulee nälkä, eikä tarvisi jäädä koskaan sateeseen.

  • Eveliina

   Vanlife-tyylinen matkustaminen se vasta mieletöntä olisikin! Olen aika paljon katsellut videoita siihen liittyen ja se todella kiehtoo – ehkä joskus. Voihan se auton taasen myydä eteenpäin seuraavalle innokkaalle, mutta en osaisi kuvitella pitäväni sellaista autoa pidempään. Eurooppaan jos lähtisi, niin pitäisi ihan tarkemmin tutustua noihin säännöksiin siitä, missä saa yöpyä. 😀

 • Näin korona-aikana tuo ”vapaus” tuli Alpeilla normiautollakin hyvin havaittua, kun kesän sesonkiaikaan joka puolella oli majoitusta saatavilla ja vieläpä todella suurin tarjouksin. Yleensähän näin ei ole, ja silloin voi hyvin uskoa, miten kätevä asuntoauto onkaan! Täytyy myös myöntää, että on sitä itse joskus kustannustenkin takia tullut oltua asuntoautolla liikkeellä.. 🙂 Voin hyvin myös uskoa kuinka kätevää tuo onkaan, kun tosiaan voi kesken rinne päivän tulla parkkipaikalle kokkaamaan!

  • Eveliina

   Nyt on kyllä hyvin tarjouksia ja luulen, että niitä ehtisi edelleenkin hyödyntää tulevalle kesälle esimerkiksi. Asuntoautoilussahan taisi olla viime kesänä ihan kunnon buumi, mutta luulen sen hieman nyt talvea kohden laantuneen. Ehkä se taas nostaa päätään, varsinkin jos kontakteja pitää vältellä eikä mihinkään palvelujen äärelle hetkeen taideta päästä. Sellaiseen matkailuun asuntoauto on ihan parhain. 🙂

Vastaa

Eveliina

Writer & Blogger

Scroll to Top