Skotlannin Roadtrip -Newcastlesta Edinburghiin

Yhden päivän Skotlannin roadtrip Pohjois-Englannista Skotlannin puolelle oli ehkä heittämällä yksi parhaimmista muistoistani kesän reissuilta. En ole koskaan ollut järjestelmällinen etukäteen suunnittelija, eikä ollut minun reissuseuranikaan. Spontaanin reissun ainoa plääni oli ajaa Newcastle upon Tynestä ehkä Edinburgiin ja pysähtyä matkalla mahdollisimman monessa linnassa.

Olihan siinä suunnitelmaa jo tarpeeksi yhdelle päivälle. Skotlannin maisemat veivät mennessään ja linnoja oli matkalla enemmän, kuin jaksoimme edes vierailla.

Reissun ensimmäinen linna oli heti ehkä heittämällä ikimuistoisin.

Alnwickin linna, joka on tullut melkoisen tunnetuksi Harry Potterin tylypahkan kuvausmiljöönä. Linna sijaitsee Northumberlandissa vain 60km päässä Newcastlesta ja 140km päässä Edinburghista. Minulle kyseisen linnan tienvarsikyltti ei sinällään sanonut mitään, mutta onneksi linnavierailut kuuluivat päivän agendalle. Linnassa oli kyllä busseittain aasialaisia, joten ainakin joku oli tullut paikan päälle ihan tarkoituksella. Kirjoitin meidän linnavierailusta aiemmin täällä.

Berwick Castlen rauniot ja Royal Border Bridge

Seuraava matkan varrelle osunut linna oli Berwick castle.

En enää muista mistä alunperin päättelimme Berwick upon Tweedissä ylipäätään olevan edes linnaa, mutta joka tapauksessa jouduimme sitä hetken aikaa etsimään. Linna lopulta paljastui raunioksi. Harvinaista kyllä, raunioiden päällä oli sallittua jopa kiipeillä!

Raunioiden päältä oli mahtava näkymä Tweed-joelle ja 1850-luvun puolivälissä rakennetulle rautatiesillalle. Minun kuvassani siltä näyttää varsin vaatimattomalta, mutta todellisuudessa siinä on yhteensä 28 kaarta ja se on melkein 700m pitkä. Ja tärkeintä unohtamatta, sillan on tietenkin avannut itse kuningatar Victoria 1850-luvulla. Jos minulta kysytään, niin ei ole Englannissa ylipäätään montaa paikkaa, johon ei olisi viljelty Queen ja Royal -liitteitä.

Skotlannin roadtrip
Edinburgh castle

Vasta iltaa kohden aloimme saavuimme Edinburghiin.

Kaupunki yllätti heti kohdatessa elävyydellään ja vihreydellään. Keskusta-alueen valtavalla puistoalueella touhuttiin niin monia erilaisia puistoaktiviteetteja, etten olisi ikinä osannut edes kuvitella. Melkin jo liityin jo itsekin yhden cheerleeding-teamin harjoituksiinkin, mutta melkoisen fyysiseksi yltynyt nälkä vei voiton.

Olihan Edinburghissa on paljon myös niitä ikonista skolantilaista piirteitä, kuten säkkipillin soittajia kilteissään, viski- ja urheilupubeja, sekä tietenkin oma linna! Meillä oli ajoituksen kanssa hieman huonoa tuuria, sillä sisäänpääsy linnaan oli sulkeutunut tunti meitä aiemmin jonkin yksityistilaisuuden vuoksi. Tämän jälkeen jatkoimme vielä epämääräistä kaduilla hortoilua ja kävimme muun muossa muutamassa turistikaupassa, sekä Harry Potter -kaupassa, josta olisi voinut ostaa ihan mitä vain taikasauvoista ja kermakaljaan.

Skotlannin roadtrip

Oli jo aika myöhä kun palasimme autolle, mutta ei silti maltettu vielä lähteä takaisin päin. Kartalta katsoimme viimeiseksi etapiksi Perth-nimisen kylän, josta lopulta lähdimme takaisin kohte Newcastlea Stirlingin kautta. Perth ei ihan vastannut australialasta kaimaansa, sieltä ainoa muisto on supermarketti, josta ostin sylillisen matkaherkkuja. Stirlingissä on hieno linna!

Sen sijaan matkat pienillä maaseututeillä jäivät mieleen. Lukematon määrä lampaita, matalaa vuosistoa ja järviä. Yksinkertaisesti ilmaistuna aivan todella kaunista ja puhdasta luontoa. Vasta ehkä tällä yöllisellä paluumatkalla tajusin, että enhän ehtinyt nähdä Skotlannista vielä paljoakaan. Millaista olisikaan ihan Pohjois-Skotlannissa? Uusi Skotlannin roadtrip kutsuu ehdottomasti!

Skotlannin roadtrip

Seuraavana päivänä kävimme vielä Newcastlen rannikolla Tynemouthissa, jossa oli kauniit hiekkarannat ja yllätys yllätys, linnanraunio massiivisine vallihautoineen.

Linnamittari alkoi olla jo limitissä, niin heittelin lähinnä rannalla muutamat puolivoltit, minkä jälkeen siirryimme syömään erittäin brittilästä lihapainotteista buffettia Gibraltar Rock -ravintolaan. Merkittävän ja maininnan arvoisen tästä ravintolasta sai sen, että buffetti maksoi £10 kahdelta hengeltä (ja ilmeisesti myös yhdeltä), joten neljän hengen visiitti jäi juomineen reippaasti alle £35. Ruuasta ei tullut erityisen onnelliseksi, mutta rahaan nähden olin aivan tyytyväinen.

Tynemouth Castle and Priory

Skotlannin roadtrip oli paras reissu vähään aikaan

Skotlannin liikenne, ainakin näillä reitellä joilla me menimme, oli oikeasti yllättävän helppolukuista. Vaikka itse olenkin jo hieman kehittynyt kuskina alkutalvesta, en silti ajele edelleenkään mielellään. Yllättävästi jätin taas tälläkin reissulla ajohommat muille, mutta liikenne ei silti ollut mitenkään hurjaa.

Vasemman puoleista ajokulttuuria ei kannata säikähtää, siihen tottuu yllättävänkin nopeasti. Pelkäsin itsekin vasemman puoleista ajamista alkuun ihan älyttömästi, mutta todellisuudessa kamalinta ovat ehdottomasti englantilaisten rakastamat liikenneympyrät, joita saattaa olla helpostikin kolmekin peräkkäin. Niissä harvemmin tietää mihin suuntaan kannattaa pyöriä ja millä kaistalla. Parhain vinkki on ottaa vain muista mallia. Toinen todellinen murheenkryyni on monien kaupunkien keskusta-alueiden ylikapeat kadut, jotka on tehty ehkä hevosvaunuille 1600-luvulla. Siinä on ilme melkoisen totinen, varsinkin kun alla on siroakin sirompi MB Sprinter.

Tiesitkö muuten, että Skotlannissa on omat punnat? Skotlannin ja Englannin punnat eroavat ulkonäöllisesti hieman toisistaan, ovat ne ymmärtääkseni arvoltaan aivan samat, ja kumpiakin pystyy käyttämään kummallakin puolen rajaa. Ja punnista vielä puheen ollen, Englannin puntien setelit ovat uusiutumassa. Nyt £5 ja £10 setelit ovat jo vaihtuneet uusiksi pesunkestäviksi muoviseteleiksi.

Skotlannin roadtrip

Nyt Harry Potter paikoista innostuneena olen saanut uuden must see kohtee bucket listilleni: Glenfinnan Viaduct. Se kuuluisa silta mitä pitkin Harry Pottereiden juna kulkee Tylypahkaan! Samaan reissuun voisikin sitten yhdistää perusteellisemman Skotlannin roadtrip ! Loch Lomond, Isle of Skye…

Moikataanko myös somessa?

Facebook: @korkkaritrinkassa

Instagram: @eveliinatyllinen

24 Comments

 • After reading your article, I have some doubts about gate.io. I don’t know if you’re free? I would like to consult with you. thank you.

 • Olipas siinä ihan hyvä määrä linnoja yhdeksi päiväksi. Ja tuo silta oli kyllä kuvassakin todella hieno. Skotlannissa olisi kiva käydä linnoja katselemassa ja viskiä maistelemassa.

  • Eveliina

   Silta oli kieltämättä vaikuttava näky! Ehdottomasti kannattaa lähteä! Itselläkin jäi vielä niin paljon näkemättä ja kokematta..

 • Oi, mitä maisemia! Edinburgh vaikuttaa viihtyisältä kaupungilta. Tuolla olisi hauska roadtrippailla. Vasemman puoleinen liikenne ei vaan houkuttele..

  • Eveliina

   Se liikenne on ehkä niin harvoja haittapuolia.. ei erityisesti houkkuttellut minuakaan, mutta taisi olla kyseessa jokin pieni pakkotilanne. 😀

 • Rakastan linnoja ja noita maisemia! Tuonne on ehdottomasti päästävä! Upea ja ihanan seesteiset kuvat sinulla!

  • Eveliina

   Kiitos! 🙂

 • Ihania kuvia, roadtrip Skotlantiin on ehdottomasti lusikkalistalla! Edinburghiin olen ihastunut jo vuosia sitten, sinne olisi mahtavaa päästä takaisin ja sitten jatkaa siitä luonnon pariin!

  • Eveliina

   Samat suunnnitelmat! <3

 • Edinburgh on ihana kaupunki <3 Kuulostaa kyllä tosi houkuttelevalta tuo autoilu siellä vaikka myös pelottaa se vasemmanpuoleinen liikenne. Etenkin kun oikea ja vasen menee jo muutenkin sekaisin 🙂 Stirlingin linna oli todella upea myös! Täytyy jossain vaiheessa ottaa trippi tuonne maaseudulle, oma yhden päivän pintaraapaisu jätti vielä paljon nähtävää.

  • Eveliina

   Samaistun tuohon oikean ja vasemman sekoittamiseen, Brittien liikenteessä se taito olisi ihan eduksi.. 😀 Yksi päivä on aivan liian lyhyt….

  • Eveliina

   Miten mahtava teema! Voisin kerätä myöskin nuo vierailemasi majakat, jos pääsen uudelleen Skotlantiin. Ihana tuo postaus! 🙂

 • Ihania Skotlantikuvia. Houkuttaa matkaan. Tekisi mieli juurikin roadtripata pitkin Skotlannin maaseutua. (p.s. äskeiset kommentointivaikeudet hävisivät!)

  • Eveliina

   Ähh, onneksi. Tää tekniikka… 😀

 • Ihania maisemia ootte päässeet todistamaan! En ole koskaan käynyt näillä mailla, vaikka yksi kaveri asuu Edinburghissa ja kutsu on käynyt pariinkin otteeseen. Ehkä jossain vaiheessa pitää korjata tämäkin 🙂 Wau mikä silta, ei tosiaan näytä vaatimattomalta tossa sun kuvassakaan!

  • Eveliina

   Lähde ihmeessä! Jonkin paikallisen kanssa Edinburghista saa varmasti ihan valtavasti irti. Terkkui! <3

 • Skotlannissa on jotain ihanan rosoista, vihreää, harmaata muurien ja linnojen muodossa – niin ja harmaiden sadepilvien muodossa.
  Ylämaille suuntautuneen vaellusreissumme lopuksi vietimme hetken Edinburghissa – toinen kertamme kaupungissa – ja pidimme sen vanhan osan jonkinlaisesta pienen kaupungin tunnelmasta vaikkei kaupunki nyt ihan pieni olekaan.

  • Eveliina

   Sataa sitä aina välillä, mutta jos sen ei anna haitata, niin saa reissuista paljon irti huonollakin kelillä. Minua ehkä Skotlannissa kiinnosti eniten luonto ja maisemat, mutta pakko kyllä sanoa, että Edinburgh otti heti tosi lämpimästi vastaan. Kaupungissa oli todella rento fiilis!

 • Upeita maisemia ja mitkä biitsit! Skotlanti on ollut listallamme jo pitkään ja viime vuoden Irlannin reissu vain nosti Skotlanti-intoamme, sillä paljon samaa vehreyttä ja jylhyyttä löytyy kummastakin paikasta. ps. Tosi kauniita kuvia:)

  • Eveliina

   Kiitos! 🙂 Irkkuihin tahtoisin itsekin!

 • Kyllä Skotlanti on upean näköinen paikka! 🙂 nämä matkakertomukset auttaa aina matkakuumeeseen, nimittäin nostamaan sitä. 🙂

  • Eveliina

   Onnistuin siis. 😉

 • Oh, miten ihanalta vaikuttaa! Skotlanti on ollut haaveissani jo pitkään! Millainen maan hintataso oli noin yleisesti ottaen verrattuna?

  • Eveliina

   Hitsi, en ehkä osaa tähän sen enempää vastata, mutta en huomannut suurta eroa ainakaan normaaliin brittien hintatasoon. Paljon en ehtinyt päivän aikana ostella.

Vastaa

Eveliina

Writer & Blogger

Scroll to Top