Värikäs Brighton – mitä tehdä ja nähdä?

Brighton, UK

Jos Brighton ei olisi ollut työmatkakohteena, minun ei ehkä koskaan olisi tullut annettua mahdollisuutta tälle ehkä yhdelle Englannin eloisammalle ja värikkäimmälle kaupungille. Välillä en voinut olla kuvittelematta olevani jossain päin Australian länsirannikkoa, sillä kaupungissa oli aistittavissa paljon samaa tunnelmaa. Olen melkoisen onnekas, kun saan työni puolesta kiertää monia mielenkiintoisia kaupunkeja ympäri Eurooppaa.

Monille kaupunki on ehkä aiemmin tuttu kielikursseistaan, mutta tarvitsee myöntää, ettei itselläni ollut juurikaan ennakko-odotuksia kyseisestä kaupungista. Brightonista huokuu avoimuus ja elämänilo ja sen sijainti meren äärellä saa hymyn herkästi huulille. Toukokuinen Brighton on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde Englannissa, jos haluaa poiketa hieman kauemmaksi Lontoosta.

Kaupunkina Brighton on sopivan hippi ja se myös näkyy katukuvassa. Talot ovat värikkäitä ja sympaattisia. Kaunis katutaide koristaa talojen seiniä sekä kaikki pubit ja putiikit erityisesti North Lanella ja Lanella oikein kutsuvat astumaan sisään. Brighton on ilmeisen suosittu kaupunki seksuaalivähemmistöjen keskuudessa. Erityisesti kaupungissa pistävät silmään ihmiset, sillä uusia villejä tyylivinkkejä on tarjolla silmänkantamattomiin. Jos joku muukin sattui vierailemaan viime toukokuussa kaupungissa, tuskin pystyi välttymään The Lady Boys of Bangkok -mainoksilta. Kaupungin suurimmat vuosittaiset tapahtumat ovat joka toukokuinen Brighton festivaali ja joka elokuinen Brighton Pride. Kysymys kuitenkin kuului: Brighton – mitä tehdä ja nähdä?

Brighton - mitä tehdä ja nähdä?

Brighton - mitä tehdä ja nähdä?

Erikoisen niminen putiikki, joka möi Muumiastioita…

Brighton – mitä tehdä ja nähdä?

Me vietimme suuren osan ajasta Brightonin raviradalla, mikä ihan kiva paikka sekin, mutta Brightonin keskustan alueella on monia vierailun arvoisia kohteita. Meidän Airbnb-asunto oli loistavalla sijainnilla Trafalgar Streetillä, joka oli aivan kävelyetäisyydellä kaikkiin keskustan nähtävyyksiin. En ehkä itse ehtinyt käymään kuin kourallisissa niistä, mutta laitan mielelläni eteenpäin kivoja vinkkejä, mitä ehdimme kokemaan.

Ehdottomasti itselleni jäi päällimmäisenä mieleen hurmaava The Lanes ja sen pienet kapeat kujat täynnä persoonallisia kahviloita, pubeja ja putiikkeja. Ravintolasuosituksista annan pisteet Riddle and Finns -ravintolalle, jolla löytyy Brigtonin keskustassa kaksikin eri ravintolaa, toinen rannalla ja toinen The Lanesilla. Tästä ravintolasta oli tykännyt muutama muukin, sillä oven pielet olivat täynnä erilaisia meriittejä ihan Michelin suosituksiin asti. Ravintola on erikoistunut mereneläviin, erityisesti ostereihin. Me satuimme kulkemaan ravintolan ohi noin viiden aikaan illalla, joka on Briteissä aivan liian aikainen aika illallistaa. Silloin tilaa oli vielä hyvin, mutta lähtiessämme lähes kaikki pöydät olivat jo täynnä. Me kokeilimme heidän päivän annoksiaan, joissa oli vaihtoehtoina kaksi eri alkuruokaa sekä kaksi eri pääruokaa. Meriitteihinsä nähden hinnat olivat myös varsin maltilliset! Jälkiruuaksi suklaan ystäville Choccywoccydoodah-suklaapuoti on varmasti vierailun arvoinen paikka jatkoille.

Perinteisitä englantilaisista pubeista ei Brightonissa ole pulaa. Teimme yksi arki-ilta ihan kiitettävän pubiappron, mutta yllättävästi en painanut näistä kuin yhden nimen mieleeni: irkkupubi Molly Malones. Tänne kannattaa suunnata, jos haluaa kuulla livemusiikkia! He nimittäin lupaavat sitä viikon jokaisena päivänä.

Riddle and Finns

Brighton - mitä tehdä ja nähdä?

Royal Pavilion

Muuta nähtävää Brightonissa…

Aivan keskustassa sijaitsee myöskin 1811 valmistunut hulppea indo-goottilaistyylinen Royal Pavilion, jota silloinen kuningas George IV piti kotinaan. Hänen seuraajansa King William IV puolisoa kuningatar Victoriaa kuitenkin ärsytti liian keskeinen sijainti ja yksityisyyden puute. Lisäksi vuonna 1841 avattu suora rautatieyhteys suoraan Lontoosta Brightoniin kadotti hänen mukaansa kaupungin rauhan. Vuonna 1850 Royal Pavilion myytiin Brightonin kaupungille.

Lyhyen kävelymatkan päässä The Lanesilta ja keskustasta pääsee rantaan, josta löytyy ehkä Brightonin tunnetuimmaksi symboliksi muodostunut Brighton Pier. Brighton Pier ei enää aikoihin ole ollut varsinaisessa satamakäytössä, sillä laiturille on rakennettu värikäs huvipuisto. Rannalta näkyy myöskin vanhan 1866 rakennetun länsilaiturin jäännökset, joka viimeisimpänä kärsi pahoja vaurioita palossa 2003. Rannalla sijaitsee myös British Airwaysin sponsoroima näköalatorni i360. Näköalatorni jäi meiltä seuraavaan kertaan, mutta maisemat 138 metristä olisivat varmasti olleet upeat!

Melkein jokaisen instavalokuuvaajan unelmastoppi on hieman kauempana Brighton Pieristä Hoven suuntaan. Rannalla on hurmaavan pitkä rivi värikkäitä uimakoppeja, vähän niin kuin Australian Melbournessa, joita myös siellä sattumoisin kutsutaan itseasiassa Brighton bathing Boxes. Jostain syytä meidän tiimin pojilla ei ollut kovaa hinkua siellä käydä, joten kopitkin jäivät seuraavaan kertaan.

Mahdollisuus käydä kaupungin ulkopuolella?

Jos käytössäsi on auto ja haluaisit nähdä maisemia kauniita luonnomaisemia, niin noin 6 mailin päässä Brightonista on kauniita vehreitä kukkuloita silmänkantamattomiin. Paikan nimi on Devis Dyke. Täältä löytyy myös ravintola, jossa kävimme ehkä hieman keskinkertaisen tasoisella lounaalla.

Ajamisesta puheen ollen, Brighton on suhteellisen kaamea kaupunki ajaa autolla. Kadut ovat älyttömän kapeita ja niistä joka toinen tuntuu olevan yksisuuntainen. Ihmiset myös parkkeeraavat aivan huoletta kaduille, joten kaduilla saa aika tyylikkäästi kiemurrella molempien kaistojen puolella.

Brighton - mitä tehdä ja nähdä?

Brighton - mitä tehdä ja nähdä?

Tästä muuten hauskoja huomioita Engalnnista, mihin olen useiden työmatkojeni aikana kiinnittänyt huomiota.

Muutoin Brightonista jäi erittäin hyvät muistot, mahtava paikka käydä tutustumassa!

Mahtaisiko sinulla olla lisää vinkkejä Brightoniin?


Jukrat, joko seuraat minua sosiaalisessa mediassa?

Facebook: @korkkaritrinkassa

Instagram: @eveliinatyllinen

Twitter: @eveliinatylline

Seikkailija, joka rakastaa yhtälailla tuntureita kuin tropiikkia, lautalajien perässä juoksemista ja aktiviteetteja, joissa voi tuntea kunnolla elävänsä. Ihanaa, että olet löytänyt tänne, mitä kivaa tehtäisiin?

20 Comments

 • Brightonista tuli itsellenikin ensin mieleen kielikurssit, jollaisella en itse ikinä käynyt. Kaupunki näyttää hauskalta ja rennolta, paljon "värikkäämmältä" kuin mitä brittikaupungilta odottaisi.

  • Eveliina

   Parasta matkailussa onkin ehkä juuri tuo, kun kohde jolta ei odotattanut aluksi suuria, paljastuukin huomattavasti värikkäämmäksi mitä odotukset olivat! :)

 • Olen katsellut kaupunkia ”sillä silmällä” koska on varmasti hauska ja rento rantakohde mutta myös erittäin kätevästi saavutettava Lontoosta junalla. Kiitos tästä jutusta!

  • Eveliina

   Junayhteyden pitäisi toimia hyvin Lontoosta, mitä olen ymmärtänyt! :) Kannattaa ehdottomasti käydä!

 • Brighton vaikuttaa kivan värikkäältä ja rennolta kaupungilta. Ihana toi kuva tuosta volkkarista! Sinne on ilmeisen helppo myös mennä Lontoosta. Pitää miettiä, jos seuraavalla kerralla yhdistäisi Brightonin Lontoon kanssa samalle reissulle!

  • Eveliina

   Hei Anne, ihana kommentti! Hurmaannuin itsekin tuosta pakusta ihan valtavasti, siinä se "odotti" meitä meidän Airbnb-kämpän edessä. Brightonille kannattaa ehdottomasti antaa mahdollisuus!

 • Mä kiersin viime keväänä Hastingsin, Eastbournen ja Brightonin niin että vietin muutaman päivän kussakin. Brightonissa oli kyllä hauskin fiilis ja eniten tekemistä, mutta itse ihastuin eniten Brightonin ja Eastbournen välissä sijaitseviin nummi- ja rannikkomaisemiin. Niistä juttu täällä: http://www.rantapallo.fi/mutkiamatkassa/2018/02/27/englannin-rannikon-kaunein-majakka/

  • Eveliina

   Minulla on vielä nuo kaksi ensimmäistä vierailematta, mutta ehkä vielä joku päivä! :) Tuo majakka on maaginen, ihan must see!

 • Marttiina/ Onioni.fi

  Ihania kuvia! Ihan iski kirjoituksesi myötä kaipuu Brightoniin. <3 Olen viettänyt kielikurssin kesällä 2002 kyseisessä paikassa. :D Myöhemmin Lontoossa asuessani Brighton oli juurikin se merellinen paikka mihin paeta kaupungin vilskettä. Kiva lukea, että se on säilynyt edelleen sellaisena!

  • Eveliina

   Oi sä olet osallistunut niille kielikursseille! Varmasti mahtavia muistoja kaupungista. Vierailin ensimmäistä kertaa vasta Brightonissa, mutta uskoisin, että on säilynyt aika pitkälti sellaisena, mitä ollutkin! :)

 • Tulviipas mieleen muistoja vuosien takaa, kun olin tuolla kielikurssilla 14-vuotiaana :D Pitäisi käydä uudelleen fiilistelemässä tuttuja nurkkia, on varmaan tosin aika paljon muuttunut paikat näiden vuosien aikana. Tuon ikäisenä muutenkin kiinnosti eri asiat kuin nykyään.. Ihanan värikkäitä kuvia :)

  • Eveliina

   Kannattaa ehdottomasti käydä! :D Voisit jopa löytää kaupungista ihan uusia puolia! :)

 • Näyttää kyllä mukavalta kaupungilta ja ranta kauniilta :) en ole koskaan tullut vielä ajatelleeksi Brightonia lomapaikaksi, mutta miksi ei :)

  • Eveliina

   Todellakin, on ihan loistava vaihtoehto - edes viikonlopuksi! :)

 • Näyttääpä ja vaikuttaapa upealta kaupungilta😍 Itse en ole koskaan tullut ajatelleeksi matkustamista kyseiseen kaupunkiin (ja itseasiassa vielä koko muukin Englanti koluamatta) mutta joku päivä kun sinne suunnille pääsen niin miksei! Ja silloin on kyllä etsittävä tämä postaus taas käsiin, niin mielenkiintoisia vinkkejä olit nostanut esiin😊

  • Eveliina

   Mahtava kuulla jos herätti mielenkiinnon! Mäkin olin ennen Englannin duuniputkeani viettänyt vain viikon Lontoossa, mutta nyt jo muutaman muunkin kaupungin kiertäneenä voin sanoa, että Britit on paljon muutakin kuin vain Lontoo! :)

 • Ihana tuo hippipaku, tuollaisella olisi kyllä niin klassikko päästä reissun päälle! <3

 • Täytyy myöntää, että itsekin olen enemmän kuullut Brightonin, kun kyseessä on kielikurssimuistelot, mutta hittolainen, toihan vaikuttaa ja näyttää tosi ihanalta! Hitsi, ehkä tässä on pakko lähetä joskus tuonnekin, vaikuttaa meinaan just niin ihanalta kuin vaan voi olla.

  • Eveliina

   Paras Brightonissa oli ehkä juurikin sen värikkyys ja ihmisten avoimuus olla mitä he ikinä halusivatkaan. Kadulla saattoi tulla vastaan mies naisten Vuittonin clutchin kanssa, enkeleitä... ihan käytännössä mitä vaan. Miesten ehkä kuumin tukkatrendi tuntui olevan venäläistyylinen "kattila päähän ja saksilla kaikki sen alta tuleva hius karskisti pois" -look. :D Milloinkohan tyyli rantautuu Suomeen?

Vastaa