Turku – jäätävä avanto x 3

Saarronniemi avantouinti

Avanto on uusi hitti. Minusta on ollut ihana huomata, kuinka avantouinnin suosio on noussut viimeisen kahden vuoden aikana ihan hurjasti, etenkin milleniaalien keskuudessa. Ja onko ihme, sillä avannossa käyminen on todella rentouttavaa, mutta lisäksi edistää aineenvaihduntaa, treenistä palautumista ja takaa syvät yöunet. Moni uskoo lisäksi, että säännöllinen avannossa käyminen estäisi kausipöpöjen tarttumisen. Yhdessä otsikossa luvattiin sellulliitinkin katoavan. Sitä en lupaa, mutta tästä postauksesta löydät ainakin vinkkejä miten päästä alkuun ja missä Turussa voi lajia helposti kokeilla.

Innostuin itse kylmään veteen pulahtamisesta todenteolla vasta viime talvena. Toki olin lajia satunnaisissa tilanteissa silloin tällöin kokeillut, mutta en ollut saanut siitä tapaa. Olin kuvitellut, että tarvitsisi kuulua avantouintiseuraan, ostaa Umbron kokouimapuku, saunamyssy, nimikoitu pefletti ja avantotossut. Onneksi olin mielikuvieneni kanssa kovin väärässä.

Kuluneen talven aikana olen käynyt avannossa enemmän kuin koskaan. Nyt kun ystävänikin ovat innostuneet avannossa käymisestä, on siitä tullut ihanan rentouttava sosiaalinen hetki kunkin työkiireiden keskellä. Eniten meitä on huvittanut se, että tämä taitaa olla meidän tyttöporukan ensimmäinen yhteinen harrastus opiskelijabileissä juoksemisen jälkeen.

Turku ruissalo avanto

Mitä kannattaa ottaa huomioon?

Paljon puhutaan myös avantouinnin etiketeistä ja säännöistä. Tärkeimpiä ovat kuitenkin ihan maalaisjärjellä selvät jutut: älä mene avantoon yksin, kuuntele omia rajojasi, äläkä lähde saunasta jos joku on juuri heittänyt löylyä. Saunassa löylyä saa kokemani mukaan heittää melko vapaasti, eikä tarvitse kysyä koko saunan mielipidettä tähän.

Varustuksessa löytyy myös monia tyylejä. Itse olen käyttänyt ihan perus rantabikineitä. Kerran panostin ja otin mukaan flip flopit, jotka tietysti unohdin avannon jälkeen pukuhuoneeseen. Sen jälkeen olenkin taas mennyt paljon varpain. Tossuja, pipoja ja avantohanskoja voi käyttää jos tykkää. Vesipullo on varusteista tärkein. Uimapuvun lisäksi.

Monien avantouintikohteiden nettisivut ovat edelleenkin aikaa edellä kivikautta, eikä lajin pariin pääse kovin helposti ilman sitä ystävää, joka tietää miten toimia. Kokosin alle kolme mukavaa avantoa Turun alueelta, joiden kausi kestää sinne huhtikuun lopulle saakka. Toivottavasti näistä vinkeistä on apua. Turun bussiliikenteen tarkemmat aikataulut löydät täältä.


Uittamon ranta

Uittamon uimarannan avanto on ehkä lähimpänä Turun keskustaa. Helppo ja nopea tulla paikalle jopa julkisilla. Kertamaksun 5,50€ voi maksaa yläkerran kahvilan kassalle ja maksun yhteydessä saa avaimen pukuhuoneen lokeroon. Iso sekasauna löytyy alakerrasta. Täällä on ainakin kokemani mukaan aina melko maltilliset ja tasaiset löylyt, kun vesi tulee kiukaalle modernin järjestelmän kautta. Täällä siis kukaan liian tosissaan löylyistä pitävä ei voi savustaa sinua ulos saunasta. 😉 Sauna on lämpimänä iltapäivästä iltaan kaikkina muina iltoina paitsi tiistaisin ja torstaisin.

Rykmentintie 51. Julkisilla: Bussi 13 (ja 9)

Ruissalon avanto

Ilmeisesti tarkemmin sanottuna Saaronniemen avanto aivan Ruissalon kärjessä. Ruissalossa on erilliset saunat miehille ja naisille. Ehdottomasti maagisinta täällä on koko seinän levyinen näköala suoraan saunasta avomerelle. Mieletön elämys on taattu etenkin, jos onnistuu tulemaan auringonlaskun aikaan. Viiden euron kertamaksun voi maksaa rakennuksen päädyssä ja lokerot saa käyttöön 0,50€ kolikolla. Sauna on lämpimänä tiistaisin ja torstaisin kello 15–19.45 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12–17. Julkisia Ruissaloon kärkeen menee noin kerran tunnissa.

Saaronniemen uimaranta. Julkisilla: Bussi 9

Turku ruissalo avanto
Ruissalo, Turku

Villa Järvelä, Littoinen

Tähän paikkaan olen ehkä eniten hulluna. Tuntuu ihan kuin kävisi avannossa omalla mökillään. Mökkimäisyys on tosin saanut monet muutkin fiiliksissä Villa Järvelän lauteille. Kaksi puusaunaa ovat heittäjien innokkuudesta riippuen välillä niin lämpimiä, että joutuu pitelemään korviaan. Minusta se on siistiä. Maltillisemmista löylyistä pitävälle löytyy yläkerran suihkujen vierestä sähkösauna. Kohde on todella suosittu tällä hetkellä, minkä vuoksi saunassa on välillä melkoisen intiimi tunnelma. Mökkimäisyyden lisäksi myynnissä on myös eurolla makkaraa, jota voi paistaa makkaratikuilla takassa. Yleensä en pidä makkarasta, mutta nostalginen tilanne sai minutkin kerran ryhtymään makkaranpaistoon. Ainiin, kerroinko jo lämpimästä paljusta? Kertamaksu on tasan 5 euroa ja myös korttimaksu onnistuu. Villa Järvelä on avoinna vaihdellen joka päivä. Jos haluaa urheilla ennen avantoa, voin käydä läheisellä luontopolulla.

Järveläntie 133, Julkisilla: Bussi 2B (kävelyä n. 1,5km)

Avanto Littoinen
Avanto Littoinen

lisäys 10.2.21

Harjattulan kartano

Joko sinäkin olet hurahtanut tähän hupiin? Missä muualla kannattaisi käydä avannossa täällä päin?Valid for bookings made before 1 December 2021 9:00 (UTC+1). Other promotional conditions apply. 

Seikkailija, joka rakastaa yhtälailla tuntureita kuin tropiikkia, lautalajien perässä juoksemista ja aktiviteetteja, joissa voi tuntea kunnolla elävänsä. Ihanaa, että olet löytänyt tänne, mitä kivaa tehtäisiin?

7 Comments

 • Melkein pyydän anteeksi, että kommentoin. Tulin nimittäin lukemaan kerrankin jotain, joka on niin kaukana omalta mukavuusalueeltani, kuin voin kuvitella. Tänään viimeksi yritin palellen kastautua Espanjan auringossa talon uima-altaaseen ja taisin lohkaista jotain siitä, että jotkut käyvät avannossakin, miksi minä palelen jo täällä. Hieno harrastushan tuo avantouinti on ja suuri kunnioitukseni kaikille, jotka siihen pystyvät ja siitä nauttivat. Teit siitä tällä postauksella jo melkein houkuttelevan :)

  • Eveliina

   Ihanaa, että tulit kommentoimaan! :) Olisi suuri vale, jos väittäisin etten palelisi avannossa. Jotenkin siihen lajiin vain jäi kaikessa hulluudessaan aivan koukkuun. Ehkä se 15 sekuntia kylmässä vedessä on se jokin, mikä saa hetkeksi adrenaliinit nousemaan ja sen jälkeinen rentoutunut fiilis vain liian koukuttava. Eikä siihen ehkä ensimmäisellä kerralla syty. Ei välttämättä kymmenkään kerran jälkeen. Minun epämukavuus aluetta on steppitunnit ja autoilu vieraassa ympäristössä. Jollekin ne on helppoja. ;)

 • Voi kun tuli Turku-ikävä! Ja avanto-ikävä! Vaikka en Suomessa normaalisti kauheasti ole avannossa käynyt, olen näin ulkomaille muutettuani alkanut kaipaan kaikkea tällaista supisuomalaista. Upealta näyttää myös tavli siellä!

 • Eveliina

  Turku on ihana, varsinkin näin talvisen näköisenä <3 Ha ha, usein sitä aina haluaa jotain sellaista, mihin ei ole mahdollisuutta. :D

 • Avanto on ihan huikee asia! Ite hurahdin muutama vuosi sitten, ja Tampereella riittää yleisiä saunoja avantoineen vaikka muille jakaa. Itse käyn kilometrin päässä kotoa Rauhaniemessä, joka onkin kaupunkin suosituin julkinen sauna. Ja syystä! Välillä on kyllä huvittavan näköistä, kun molemmat saunat ovat niin täynnä että saunojat muistuttavat rivissä istuvia kanoja orrella, mutta tunnelma on ehkä juuri sen takia niin hyvä. Ja mikä olo on kun on vetänyt muutaman sauna-avanto-kierroksen! Komppaan todellakin tätä harrastusta, ja itsekin on pitänyt kirjoittaa aiheesta postaus. Saa nähdä kerkeenkö ennen talven loppua :D

 • Voi miten tuli ikävä avantoon! (Ja Turkuun) Vihaan kylmää, mutta jotenkin koukutuin tähän hommaan. Me ollaan käyty monet kerrat juurikin tuolla Järvelässä, se on niin maaginen paikka.❤️ Ja tunnelma hyvä, vaikka olisi väkeä. Olisi täälläkin tuo lähijoki, jossa kiinalaiset käy pulahtamassa avannossa, mutta itse ei kyllä pysty ilman saunaa (enkä myöskään tiedä haluaisinko uida muutenkaan siinä joessa😅)... Noh seuraavia Suomi-avantouinteja odotellessa. Kiitos vinkeistä. Pitääkin ehkä käydä joskus kokeilemassa Uittamo ja Ruissalo.☺️

 • Avantouinti on ihan parasta! <3 Me ollaan käyty avannossa nyt satuinnaisesti viimeiset kolme talvea ja se on kyllä niin hurjan koukuttavaa. Kolmessa vuodessa on ehtinyt näkemään myös kuinka hurjaan suosioon laji on noussut. Me käydään Vantaalla Kuusijärvellä, jossa vielä pari vuotta sitten saattoi päästä varsin nopeasti savusaunaankin, mutta nyt sinne joutuu odottamaan usein jopa tunnin. Tuo koko seinänlevyinen näkymä avomerelle kuulostaa upealta!

Vastaa