Sigiriya, Sri Lanka – onko kohde vierailun arvoinen?

Sigiriya eli leijonankallio on yksi Sri Lankan muinaisista ylpeyksistä. Tuo yhdeksi maailman kahdeksanneksi ihmeeksi kutsuttavista kohteista kätkee sisäänsä valtavasti srilankalaista historiaa jo vuosituhansien takaa. Kertoessani viime vuonna kiertueen lopulla työkaverilleni, että aiomme mennä talvella Sri Lankaan, hän sai minut innostumaan tästä majesteettisen mystisestä leijonankalliosta, joka oli silloin itsellenikin vielä täysin tuntematon maailman ihme.

Lyhyesti kerrottuna Sigiriya on yksi Sri Lankan merkittävimmistä matkailukohteista. Yli 370 metriä merenpinnan yläpuolelle kohoava valtaisa kivi kätkeytyy vehreään viidakon syleilyyn kätkeäkseen vuosituhansien takaisen historian, mikä nykyisin houkuttelee valtavasti matkailijoita ihastelemaan muinaisia palatsin jäänteitä, valtavaa puutarhaa, uima-altaita ja vehreitä lampia. 

Sigiriyan historia on värikäs, mutta tarinoista tunnetuin on luultavasti kuningas Dhatusenan pojan Kasyapan I aikakausi, joka rakennutti kuninkaallisen linnoituksen kiven päälle perustaen sinne ilotalon tapaisen palatsin itselleen ja 500 vaimolleen. Kasyapa ei ollut itse laillinen perillinen jatkamaan kuninkaana ja pian kruunuun oikeutettu veli löysi armeijoineen paikalle ja valloitti Sigiriyan. Kasyapa aikakaudelta merkittävimpiä nähtävyyksiä ovat edelleen leijonan muotoinen portti kalliolle sekä muinaiset freskat, joita on vielä jäljellä lähes parikymmentä kappaletta. Näistä suurinosa kuvaa selvästi yläosattomia naisia, mutta näiden kuvaaminen ei enää ole sallittua. 

Vierailu Sigiriyassa kannattaa ajoittaa aikaiseen aamuun

Sigiriyan uskotaan olevan Sri Lankan suosituin nähtävyys huolimatta 1200 portaan kiipeämisestä varsinaisen kallio huipulle. Pääsymaksu on paikalliseen hintatasoon nähden melko korkea, 30 dollaria, mutta toivon sen menevän alueen ylläpitoon. Maksu onnistuu vain käteisellä, mutta puiston sisällä on myös pankkiautomaatti. Kuuleman mukaan hän toimii silloin kun huvittaa. Jos haluat reissata budjetilla, voit vaihtoehtoisesti kiivetä viereiselle Pidurangalan kivelle. Pääsymaksu on vain 3 dollaria, mutta maisemat ovat huikeat Sigiriyan suuntaan. Me vierailimme ainoastaan Sigiriyassa, mutta monet tuntuivat kehuvan Pidurangalaa.

Itse Sigiriyan kalliolle on tänä päivänä hyvät ja turvalliset portaat, mutta katsetta ei voi olla kiinnittämättä kallion jyrkänteisiin muotoidostuneisiin pienen pieniin askelmiin, jotka olivat aiemmin toimineen kulkureittinä ylös. Älytöntä ajatella, miten kaikki tiilet ja muut palatsin rakennustarvikkeet on saatu aikanaan huipulle.

Huipulle kiipeäminen ei ainakaan itselleni tuntunut kovin pahalta, varsinkin kun retken ajoitti varhaiseen aamuun, jolloin aurinko ei vielä ehtinyt paahtamaan aivan liikaa avonaiselle kalliolle. Varhainen aamu on myös rauhallisempi aika vierailla kukkulalla. Aamun aikaisimpina tunteina villit elefantit saattavat sinut hämärässä yllättää. Ympärilläsi vipittää vuorokaudenajasta huolimatta kymmeniä apinoita, joiden päätyö on saada vierailijan repusta kaivettua jotain evästä nakerrettavaksi.

Maisemat huipulla olivat maagiset pitkälle viidakkoon. Oli kuitenkin sääli nähdä kuinka matkailijat kohtelivat tuhansia vuosia vanhoja rakennelmia. Huipulla paahtava aurinko väsyttää portaita nousseet matkailijat ja palatsin jäänteet odottavat matkailijoita kieltokylteistä huolimatta istumaan vanhojen seinänmuodostelmien päälle ja toimimaan esteratana lapsille joilla on vielä energiaa.

sigiriya

Onko Sigirya vierailun arvoinen?

Monet tuntuvat sanovan Sigiriyan olevan must kohde vierailla Sri Lankassa ollessa ja onhan se mielestäni kohteena hieno ja ainutlaatuinen. Sijainniltaan Sigiriya on aikalailla keskellä maata ja sen lähistöllä on jokusia nähtävyyksiä, kuten Dambullan luolatemppelit. Käytännössä Sigiriya on kuitenkin alueen ainoa huikea vetonaula ja matka sinne kestää yllättävän kauan.

Se kannaatko siellä vierailla riippuu tietenkin jokaisen omista innostuksen kohteista ja siitä mitä haluaa nähdä ja kuinka paljon on aikaa. Meille Sigiriya sattui olemaan matkan varrella, kun palasimme Arugam Bayn surffirannoilta takaisin leijalautailemaan ja sukeltamaan Kalpitiyaan. Paikallisbusseilla Arugam Baysta Dambullaan matkasimme noin kahdeksan tuntia. Kandysta matka olisi autolla reilut pari tuntia, mutta esimerkiksi etelän surffirannoilta Sigiriaan lähtemisessä menisi pelkkiin matkoihin yhteensä jo pari päivää.

Huolimatta siitä, että matkailen innokkaimmin urheilullisten luontoaktiviteettien perässä, pyrin käymään ihmeiksi kutsutuissa nähtävyyksissä sen ollessa mahdollista. Sigiriyan vierailu oli mielestäni huippu juttu, mutta en lähtisi sinne vain sen vuoksi, että niin kuuluu tehdä. Sri Lanka on valtavan suuri saari, jossa voi tehdä ihan mitä vain teeplantaasivierailuista laitesukellukseen ja kokkauskursseista leijalautailuun, joten kannattaa tehdä ajasta siellä omannäköinen. Saimme viettää maassa yhteensä kuusi viikkoa, joten aikaa oli ehkä tavallista lomaa enemmän. Perinteisellä kahden viikon lomalla olisin katsonut Sigiriyasta videoita netistä ja keskittynyt aktiviteetteihin.

Täältä löytyy lisää aktiivisia kohdevinkkejä Sri Lankalle.

Pidurangala
Pidurangala

Jukrat, joko me seikkaillaan yhdessä myös….

2 Comments

  • I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

  • I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

  • Käytiin kiipeämässä myös Leijonankalliolla ja olihan se ihan kiva kohde. Hinnan lisäksi Pidurangalassa on muuten se hyvä puoli, että sinne pääsee kiipeämään aikaisemmin niin, että on ylhäällä auringonnousun aikaan. Mukavia kohteita joka tapauksessa kummatkin.

    • Eveliina

      Tuo nousu auringonlaskun aikaan kuulostaa huikealta. Olisipa itsekin yhtä aamuvirkku! 😊 me ei tosiaan käyty Pidurangalassa ollenkaan lopulta…

Vastaa

Eveliina

Writer & Blogger

Scroll to Top