Lajikokeilu: Ilma-akrobatia

Taas mennään lajikokeilujen parissa, jee! Näin toukokuussa vuorossa on jo vuoden viides uusi aktiviteetti, joka on niinkin siisti kuin ilma-akrobatia. Kukapa ei olisi ihaillut sirkusesityksissä niitä näyttävän hienoja koreografioita, joissa taitelija pyörii renkaalla tai silkeissä niin sulavan näköisesti ?

Ilma-akrobatia näyttää niin sensuellilta ja kauniilta. Kovin paljon en tiennyt lajista entuudestaan, mutta telinevoimistelutaustan pohjalta oli selvää, että laji on paljon rankempi, kuin miltä se näyttää. Dynaamisesti liikkuvassa asiassa roikkuminen vaatii ihan hirveästi voimaa koko keholta. Lisäksi roikkuminen ei ole niin luontainen liikkumisen muoto ja varsinkin vieraaltaan se saattaa tuntua pahaltakin.

Kävin Turussa Studio Movella yhdellä silkki- ja kolmella rengastrapetsitunnilla ja jäin varsinkin trapetsiin aivan koukkuun. Ihastuin myös siihen, miten helppoa oli käydä kokeilemassa lajia ja sinne on myös matala kynnys palata. Jos olit lapsena se puissakiipeilijä, rakastat roikkumista sekä onnistumisen tunteita, tykkäisit varmasti ilma-akrobatiasta.

Aerial Silks – Silkit

Aloittelijoiden akrobatiakangastunti sai ilmeeni innosta soikealle, mutta myös ranteiden ja kyynerpäiden väliset lihakset aivan täydelliseen kramppiin. Moni varmasti muistaa miltä tuntui kiivetä koulun liikuntatunnilla köyttä pitkin kattoon? Silkkitunnilla katosta roikkuu kaksi valtavan pitkää kangaskaistaletta, joista tunnilla tehdään esimerkiksi erilaisia solmuja, joiden varassa pystyy tekemään näyttäviä liikkeitä ja asentoja. Silkit yllätivät minut aivan täysin rankkuudellaan, sillä en ollut tajunnut kuinka paljon liukasta kangasta tosiaan on yhdessä kangaskaistaleessa. Tuskin sain koko paksua nippua edes puristettua niin, että sormet olisivat osuneet yhteen. Kuvittele vaikka itsesi riippumaan verhoistasi. Ei turhan helppoa, haha.

Aloittelijoiden tunnilla käytiin kohta kohdalta läpi, kuinka solmuja tehdään, joiden varassa myös silkeissä pysyminen helpottui huomattavasti. Tunnilla tehtiin pieniä sarjoja, joita jokainen sai tehdä oman uskalluksensa ja tasonsa mukaan. Huomasin nopeasti luottavani solmuihin todella hyvin ja uskalsin tehdä liikkeitä pian myös pää alaspäin. Olihan alla vielä patja. Haasteeksi kuitenkin jäi se, että asentoihin johtavat liikeradat ovat hankalia muistaa oikeassa järjestyksessä, joten tuskin enää osaisin tehdä ulkomuistista mitään nilkkasolmua ihmeellisempää.

Aerial Rings, eli rengastrapetsi

Myönnän, etten ollut kovin tarkasti tutustunut kurssikuvauksiin, kun innokkaasti menin ensimmäiselle rengastrapetsitunnille. Tuo avoimen tason tunti ei ollut mikään varsinainen alkeistunti, vaan mukana oli jo ihan pitkiäkin koreografioita ja haastavampia liikkeitä. Telinevoimistelutausta pelasti pinteestä tuolla tunnilla, olin oikeastaan vain innoissani kaikista koukuttavan jännittävistä liikkeistä ja pyörähdyksistä, joilla pääsin itseäni haastamaan. Opin monia tapoja päästä näyttävästi istumaan renkaaseen, pudottautumaan käsien varaan erilaisiin asentoihin ja spagaatteihin, sekä ihan vain miettimään asentojen näyttävyyttä, vaikkeivat omat liikkeeni kovin sulavia vielä tällä kokemuksella olleetkaan. Se muuten yllätti täysin, että rengas on roikkuu ilmassa vapaasti melko korkealla.

Suosittelen käymään ensiksi alkeistunnilla, jollaiselle itsekin menin tämän ensimmäisen kokeilun jälkeen. Starttitunti oli huomattavasti avoimen tason tuntia rauhallisempi, eikä tunnilla hötkyilty liikkeestä toiseen kovin nopeasti. Kolmannen kerran kävin vielä avoimen tason tunnilla, koska pidin sen haastavuudesta. Huolimatta siitä, että monet liikkeet olivat jonkinlaisia spagaatteja tai vastaavia, ei tunneille osallistuminen vaadi kovin hyvää liikkuvuutta. Hauskaa sitä on ilmankin ja käsissä tuntuu!

Miten kokeilemaan ilma-akrobatiaa?

Mielestäni on aivan huikeaa, että näin aikuisena pääsee vielä uusien harrastusten pariin, joiden junan luuli jo menneen. Ei liene yllätys, että innostuin tästäkin lajista ihan suunnattomasti. Ilma-akrobatia tuskin jäi vain näihin kokeiluihin, varsinkin kun irtotunneille meneminen on niin helppoa.

Parasta on, että harrastamisen voi aloittaa milloin tahansa menemälllä vain irtotunnille, eikä mitään kuukausijäsenyyksiä tarvita. Turussa Studio Moven irtotunneille oli helppo vain ilmoittautua netistä ja mennä paikalle. Jos sua kiinnostaa päästä kokeilemaan, niin Studio Movella on studiot myös Tampereella, Ylöjärvellä ja Porissa. Voit ostaa joko kolmen irtotunnin starttipaketin 29€ tai odottaa, että heille aukeaa taas tarjous irtotuntien kokeiluun 10 euroa kerta hintaan.

Onko sulla joku laji mielessä, jonka haluaisit aloittaa, mutta ajattelit jo olevan liian myöhäistä?


Tässä vielä linkit tämän vuoden aiempiin lajikokeiluihin:

Tammikuu: Sri Lanka, Kalpitiya: Leijasurffauksen aloittaminen saattaa muuttaa koko elämän

Helmikuu: Ella, Sri Lanka – zipline, kokkauskurssi ja päivävaelluksia

Maaliskuu: Laitesukeltamisen aloittaminen Sri Lankalla – OWD-kurssin pelot ja ilot

Huhtikuu: Sisäsurffaus – aalloille helposti Triplassa


Jukrat, joko me seikkaillaan yhdessä myös….

1 Comment

  • Kuulostaa todella kivalta harrastukselta. Tykkäisin itsekin näistä molemmista varmasti, vaikka temput varmasti myös jännittäisivät. Voi, kunpa vuorokaudessa olisi enemmän tunteja, hah. Itse en ajattele olevan liian myöhäistä kokeilla/aloittaa uutta harrastusta, mutta aika ei riitä kaikkeen, mitä haluaisin tehdä. Näistä sun lajikokeilupostauksista välittyy ihana energisyys.

Vastaa

Eveliina

Writer & Blogger

Scroll to Top