Reppureissu: millainen on hyvä rinkka ja mitä pakata?

Kysymys siitä, mitä pakata reppureissulle on joka kerta yhtä kiehtova ja haastava. Kutkuttavan reissuodotuksen päätteeksi omissa tavaroissa ja vaatteissa kotona kieriskellessä aina tuntuu siltä, kuin kaikki roinat olisivat elinehto matkalla pärjäämiseen. Reissutäpinöissä pakataan mukaan vielä kolme ekstramekkoa, jos vaikka kohteessa ei olisikaan pyykinpesumahdollisuutta. Onnekseni olen pakkaajana jo hieman kehittynyt, mitä paljon auttanut ymmärrys siitä, että todellisuudessa melkein kaiken, passia lukuunottamatta, saa usein myös ostettua paikan päältä.

Oon aina ollut enemmän rinkkareissaaja kuin matkalaukkujen vetäjä. Pidän siitä, että rinkan kanssa ei tarvitse murehtia maastosta kun tavarat liikkuvat selässä siinä missä minäkin. Ennen varsinaista pakkausta kannattaakin olla se luottorinkka, jossa nämä harvat ja valitut tavarat saavat uuden väliaikaisen kodin, mutta sen kanssa liikkuminen ei aiheuta irvistyksiä, mustelmia lantiolla tai kipeitä hartioita.

Millainen on hyvä rinkka?

Kannoin ensimmäisiä kertoja rinkkaa pikkutyttönä partoissa, sellaista sinistä seiskytluvun Haltia, jota ei saanut pienimmilläkään säädöillä mukavaksi. Metalliputket tuntuivat selässä ja vaellusten teko oli kaikinpuolin epämukavaa. Tuo rinkka oli myös ainostaan päältäavattava, mikä tarkoitti usein sitä, että kaiken joutui kaivamaan ulos, jotta sai ne kumpparit tai jotain muuta tietenkin just sieltä rinkan pohjalta esiin sateen tai jonkin muun tarpeen yllättäessä. Oli hupi kaukana, kun sitä toisti muutaman kerran yhdellä vaelluksella. Sen vuoksi suosittelen ehdottomasti edestäaukeavaa rinkkaa, jolloin kaikkeen omaisuuteen pääsee nopeasti käsiksi.

Vuoden 2015 Aasian reppureissulle satsasin viimein omaan rinkkaan. Tuo valittu yksilö ei ehkä ollut omaan makuuni se kaunein tai edullisin. Jälkikäteen valinta ei ole kaduttanut hetkeäkään, sillä se oli valikoiman ainoa, jonka istuvuus oli täydellinen. Ei ole kovin helppoa löytää oikeasti istuvaa rinkkaa, erityisesti kun olen alle 160cm pitkä. Omalla kohdallani salaisuutena oli säädettävä selkäosuus, joka on pienimmillä asetuksilla itselleni sopiva. Ne rinkat, joissa selkäosuutta ei voinut säätää, oli minulla aina nyrkin verran ilmaa joko hartioissa lantiohinan kiristyksen jälkeen tai vaihtoehtoisesti lantioremmin joutui sulkemaan jossain takapuolen puolivälissä. Rinkka on jo monet mantereet nähnyt ja olen joka reissu iloinen siitä, että ostin juuri sen ainoan rinkan, joka istui minun lyhyeen selkääni täydellisesti. Sen vuoksi en voi kuin suositella menemään kokeilemaan rinkkoja ensiksi omaan selkään, eikä tartu sokkona ensimmäiseen tarjouslehden alennusrinkkaan.

Mielestäni hyvä rinkka on siis edestä aukeava ja istuu selkään täydellisesti. Lisäksi näihin kahteen kannattaa kiinnittää huomiota: kestävyys ja käyttötarkoitus. Hyvälaatuinen rinkka kestää luonnollisesti pidempään, eikä hempulat muoviosat hajoa kun se heitetään ensimmäistä kertaa ruumaan. Käyttötarkoituksella viittaan lähinnä siihen, miten mieluiten rinkkaasi kannat. Tiedän monia, jotka puhuvat niiden rinkkojen puolesta, joissa on matkalaukunomainen vetokahva. Itse sen sijaan suosin mahdollisimman kevyttä rinkkaa, koska selässä kantaminen tuntuu miellyttävimmältä. Sadesuojaa ei myöskään kannata unohtaa, eikä mahdollisia kiinnityspaikkoja, jos tiedät haluavasi kiinnittää rinkkaan myös teltan ja makuupussin.

Yhteenvetona, hyvä rinkka:

  • aukeaa edestä,
  • istuu täydellisesti sinulle ja
  • palvelee haluttua käyttötarkoitusta

Minun rinkkani on mielestäni edelleen hieman ruma, mutta on vielä näin kahdeksan vuoden jälkeen loistavassa kunnossa. En ole edes harkinnut sen päivittämistä, sen sijaan tein rinkasta sitä imartelevan kelan. Viimeiseksi haluaisin vain korostaa, ettei siis kannata tyytyä ihan kivaan, jos rinkalle on reissuja luvassa. 

Reppureissulle pakkaaminen on taitolaji, siitä on tämän blogin nimikin saanut alkunsa

Blogini nimi on alunperin syntynyt siitä, kun tuolla aiemmin mainitsemallani kahdeksan vuoden takaisella Aasian ja Australian reppureissulla kannoin parhaimmillani kolmia korkokenkiä mukana rinkassa. Taisin löytää sellaisia ”täydellisiä” kenkiä useammat monet matkan varrella, joita en vain voinut jättää taakseni. Rakastan korkokenkiä ja toisinaan kannan yhtä mukavaa paria mukanani, jos olen sellaiseen kohteeseen menossa.

Mielikuva reppureissaajasta on usein se tyyppi, jolla on yhdet allround kengät mukana ja aina sama flanellipaita päällä, minkä alla oleva t-paita vaihtuu pari kertaa viikossa. Mun mielestä reppureissullakin saa näyttää kivalta ja kuuluukin pukeutua ihan kuinka itselle on mieluisinta. Jos vähän miettii käytännöllisyyttä ja vaatteiden monikäyttöisyyttä, niin ollaan jo pitkällä.

Mitä pakata reppureissulle?

Matkustaessa on aivan hurmioivan virkistävää siirtyä yltäkylläisistä vaatekaapeista käyttämään vain muutamia vaatekappaleita. Huolimatta siitä, että koen olevani melko minimalistinen mitä vaatteisiin tulee, niin jokaisen matkan jälkeen olen aina ahdistunut omistamani tavaran määrästä. Nappiin ei ole vielä mennyt monet pakkauksetkaan, mutta joka kerta olen onnistunut aina hieman paremmin. Tuskin koskaan kuitenkaan tulee eteen kertaa, jolloin ihan kaikki vaatteet olisi tuleet käyttöön tai mitään ei olisi jäänyt kotoa kaipaamaan.

Se, mitä pakata reppureissulle riippuu lopulta paljon kohteesta ja mitä siellä aikoo harrastaa. Jo vuosia pakkaamisen kanssa turhautuessani olen vihdoin viisastunut ja tehnyt itselleni pohjan pakkauslistalle, jonka säkin saat ladattua alta suoraan sun sähköpostiin. Enää joutuu miettimään vain niitä aktiviteetteihin liittyviä pakkauksia, kuten lumilautailu- tai leijalautailukamoja. Toivottavasti pakkauslistasta on sulle apua ja kerro mielellään, jos ehdottomasti lisäisit jotain oleellista.

Millaisia asioita pakkaamiseen ja rinkkaan liittyen oot itse oppinut kantapään kautta?


Jukrat, joko me seikkaillaan yhdessä myös….

2 Comments

  • Rinkka pitää valita myös matkan mukaan. Mulla erittäin jämäkkä, simppeli ja vain päältä aukeava Modanin 90 litran rinkka erämaavaelluksiin jossa välineiden pitää kestää. Sitten on reppureissuja (ei erämaa reissuja) varten 60 litran rinkka jossa on useita taskuja, useampi osasto, kiinnitys pisteet. kolmas reppu on 40 PacSafen turvavarusteltu rinkka kaupunkimatkoille. Ja suosikki on kuitenkin TNF 40 retkikuntakassi joka on ollut eniten maailmalla mukana.

  • Joo, aika usein itselläkin valinta on rinkka matkalaukun sijaan. Oikeastaan jos tulee vuokrattua auto, se on melkein ainoa tilanne, kun edes tulee harkittua matkalaukua. En edes muista koska matkalaukku on viimeksi ollut ulkomailla mukana, mutta kotimaassa se välillä on. Ja hyviä vinkkejä rinkan osalta, omastakin mielestäni on hyvä, että pystyy avaamaan muualtakin kuin päältä. Tykkään myös, että rinkka on värikäs, jolloin se on helppo löytää esim. lentokentältä.

Vastaa

Eveliina

Writer & Blogger

Scroll to Top