Peak District, vierailu kansallispuistossa sai minut haukkomaan henkeäni

Peak District on kansallispuisto Englannin keskiosassa ihan Sheffieldin ja Manchesterin välissä, josta tuli siltä vierailulta ehkä yksi suosikkikohteistani Britanniassa. Huolimatta siitä, että rakastan luontokohteista, tulee työmatkoilla usein jäätyä kaupunkeihin, eikä luontoretkille tunnu löytyvän aikaa. En voi kuin kiittää onneani, että yksi maanantai viime kesäkuussa keksimme irtautua työjutuista ja ajaa autolla vähän katselemaan tuota valtavaa kansallispuistoa.

Vuonna 1951 perustettu kansallispuisto levittäytyy 1438 neliökilometrin laajuudelle. Mistään ihan pikkuisesta puistosta ei ole kyse, sillä se on myös yksi maailman vierailluimmista kansallispuistoista. Peak District on niin valtaisan suuri alue, että sen läpi pääsee ajamaan autolla. Sinne menee myös juna ja muuta julkista liikennettä, ainakin Sheffieldistä, jossa me silloin pidimme tukikohtana.

Sheffieldin laitakaupungilta avautuvat valtaisat ylämaat, jotka saivat minua haukkomaan henkeäni muutamastakin syystä.

maisema peak distraction kansallispuistossa
Peak District

Maasto on jylhää ja nousua paljon, mutta se ei huipulla harmita

Lukuisia ohdakeniittyjä silmänkantamattomiin, päkäpäitä kiipeilemässä vapaina jyrkänteillä ja useita instawörttejä kallionkielekkeitä. Huimia korkeuseroja, kaunista luontoa ja järvimaisemia. Olen tällä saarivaltiolla useita kuukausia viettänyt reissaten kiertueen perässä ja tämä kansallispuisto saattoi vetää jopa kärkisijan kaikista tähä astisista matkakohteista. Sheffieldin laitakaupungilta avautuvat valtaisat ylämaat, jotka saivat minua haukkomaan henkeäni muutamastakin syystä. Ensinnä, en voinut uskoa olevani edelleen Englannissa. Toiseksi jyrkät nousut saivat luonnollisesti pienesti puuskuttamaan. Kolmanneksi sydän taisi lyödä muutaman ylimääräisen lyönnin omasta yllytyshulluudestani tehdä käsilläseisontoja kuvankauniilla kallionkielekkeillä puuskaisessa tuulessa.

Bamfort edgelle kiipeäminen oli jokaisen askeleen arvoinen pelkästä noususta huolimatta. Bamfortin kylästä sai vielä pitsat tilattua pihakioskista päiväretken päätteeksi. Auton sai parkkeerattua tienlaitamille, mutta parkkipaikkoja ei ollut kovin kehuttavasti. Ehdimme näkemään kansallispuistosta vasta todella vähän tuon yhden päivän aikana. Palaan heti, kun vain tulee uusi mahdollisuus.

Kansallispuiston viralliset sivut

peak district kansallispuiston maisema
Peak District

Jos vaakakupissa on Peak District vierailu tai Sheffieldin kaupungissa hortoilu, suosittelen ensimäistä

Olen tällä saarivaltiolla useita kuukausia viettänyt reissaten kiertueen perässä ja tämä kansallispuisto saattoi vetää jopa kärkisijan. Jos sulle tulee mahdollisuus käydä Peak Diostrictin kansallispuistossa, niin ihan super suuri suositus. Varsinkin, jos vaakakupissa vaihtoehtona kiikkuu Sheffieldin kaupungissa hortoilu, se kaupunki ei ole ainakaan itseäni kovin paljoa koskaan sykähdyttänyt. Sheffield on merkittävä ja vanha teollisuuskaupunki, josta jotenkin aistii kuinka se on vain teollisuuden kasvaessa levittäytynyt nopeasti yhä laajemmalle. Tiet ovat ruuhkaiset ja sokkeloiset, eikä keskustassakaan ole paljoa nähtävää. Siksi suosittelen innolla kansallispuistossa vierailua, jos haluat nähdä hieman erilaista Englantia. Toki olen myös todella utelias, onko joku löytänyt Sheffieldistä jotain mielekästä.

Täältä löytyy muita reissukohteita Isosta-Britanniasta.


Jukrat, joko me seikkaillaan yhdessä myös….

1 Comment

  • At the beginning, I was still puzzled. Since I read your article, I have been very impressed. It has provided a lot of innovative ideas for my thesis related to gate.io. Thank u. But I still have some doubts, can you help me? Thanks.

  • Todella hienolta vaikuttaa tuo kansallispuisto. Itselläni oli aikoinaan hyväksytty vaihtopaikka Sheffieldissä, mutta se sitten peruuntui. Tuolla olisi kuitenkin ilman muuta mukavaa päästä käymään.

Vastaa

Eveliina

Writer & Blogger

Scroll to Top