Saariselkä talvella – vinkit aktiviteettien täyteiseen lomaan

*postaus sisältää kaupallisia linkkejä

Saariselän talveen kuuluu monipuolisia aktiviteetteja Urho Kekkosen kansallispuistovierailusta lukuisiin hiihtolatuihin, lasketteluun ja aina adrenaliinin täyteisiin hetkiin ehkä Euroopan pisimmässä pulkkamäessä. Saariselkä sijaitsee Urho Kekkosen kansallispuiston kupeessa tarjoten ihan loistavia aktiviteettimahdollisuuksia joka makuun.

Kuinka tohkeissani olikaan, kun maisema alkoi pohjoiseen kohti liikuttaessa muuttamaan yhä valkoisemmaksi. Tohkeissani olin myös elämäni ensimmäisestä karavaaniseikkailusta. Miten kiehtovalta vapaus vaihtaa yöpaikkaa fiiliksen mukaan tuntuikaan. Vain muutamia päiviä ennen meidän loman alkamista Saariselällä oli kipristelty 35 asteen pakkasissa, joten olin aika helponnut kelin lauhtuessa juuri sopivasti. Kova pakkanen ei olisi muuten minua hirveästi huolettanut, mutta pelkäsin elämäni ensimmäisten öiden asuntoautossa olevan hyytäviä. Onneksi ainakin näillä leudoimmilla pakkasilla tuo pelko osoittautui täysin turhaksi.

Saariselän majoituksista en siis tiedä kertoa paljoakaan, joten jätän tällä kertaa majoituksista kertomisen jätän niistä paremmin tietäville. Sen sijaan Luxia caravan Kakslauttanen, Neste Saariselkä ja Kaunispään huippu olivat oikein oivia tukikohtia yöpyä. Luxialla on lisäksi sympaattinen sauna ja karavaanikortilla olisi saanut kai alennustakin yöstä, jos sitä olisi muistanut näyttää. Karavaanitouhuista ensikertalaisen silmin ajattelin kirjoitella myöhemmin hieman kattavammin. Kuitenkin, astuipa ovesta ulos missä päin Saariselkää tahansa, voi löytää kiehtovaa tekemistä, näkemistä ja koettavaa helposti, varsinkin nyt, kun pelkästään valtavat lumikinoksetkin tuntuvat ihanan eksoottisilta näihin Etelä-Suomen talviin verrattuna.

Pahimmasta kaamosajasta huolimatta, olin silti toiveikas revontulien suhteen

Saariselällä, kuten pohjoissa ylipäänsä, kaamos on pahimmillaan juuri joulukuun aikoihin. Miten sitä aina unohtaakin sen, miten lyhyt päivä Lapissa tähän aikaan vuodessa oikeasti on? Tummanharmaa vaihtaa väriään noiden puolenpäivän tuntien aikaan vain hetkellisesti huomattavasti vaalempaan harmaan sävyyn. Onneksi lumi valaisee tunturimiljöötä kauniisti hämärästä huolimatta. Aluksi ajattelimme vierailla mahdollisesti vielä pohjoisemmassakin tai ainakin edes Inarissa, mutta tuon parin tunnin valoisan ajan vuoksi ajattelimme lopulta rauhoittua koko viikko ihan pelkästään Saariselällä. Inarissa minua olisi ihan hurjasti kiinnostanut lukuisia palkintoja saanut ravintola Aanaar sekä Saamelaismuseo ja luontokeskus Siida.

Matkalla pohjoiseen tutkin toiveikkaana mahdollisuutta nähdä revontulien seremonioita kuluvan viikon aikana. Selkein löytämäni sivusto on mielestäni Ilmatieteenlaitoksella, missä Suomen kartalle on väripalloin havainnollistettu revontulien todennäköisyyttä. Lisäksi tilasin Auraros Now! -sivuston kautta revontulihälytykset sähköpostiini ja aloin odoitella posket lommolla maileja tulevaksi. No, sähköposteja ei tullut, eikä taivas juuri rakoillut pilvipeitteestään tuon viikon aikana, mutta revontulien puute ei kuitenkaan menoa lopulta haitannut.

Saariselkä puut kaamos
Kaunispää, Saariselkä

Aktiviteetit Saariselällä

Aurora tobogganing – ehkä Euroopan pisin pulkkamäki

Aurora tobogganing on ainakin Suomen ja joidenkin lähteiden mukaan myös Euroopan pisin pulkkamäki. Laskun huumaa pääsee nauttimaan jopa 1200m verran ihan Kaunispään huipulta aina Saariselän keskustan tuntumaan saakka. Revontulipulkkalippuun (31€) sisältyy 2 tunnin lippu tuolihissiin, erikoispulkan vuokra ja kypärä. Täältä lisää infoa.

Naureskelin alkuun Aurora tobogganing -nimeä maailman hoopoimmaksi brändäykseksi, kunnes myöhemmin tajusin olevani vain pölö, joka ei näemmä osaa englantia tarpeeksi hyvin ymmärtääkseen, mitä toboggan tarkoittaa. Ratkaisevasti Holiday Club Saariselän aulan seinän kyltti toboggan rental oikaisi pulkan päässäni, haha.

Näin pulkista puhuttaessa voisin vielä lisätä sen, että pulkkia saa tarvittaessa lainaksi ainakin hotelleista ja Saariselän keskusvuokraamosta. Pulkka tarvii olla mukana jo tuolihissiin istuessa, sillä Kaunispään huipulla niitä ei enää vuokrata. Jos tavanomainen laskettelulippu jo löytyy, niin sillä samalla pääsee toki myös pulkkamäkeen. Sitten vain uskallus huippuunsa ja nauttimaan revontulia mukalevien valojen alla vauhdin hurmasta, jee!

Ski Saariselkä – laskettelua kahden tunturin välissä

Pulkkamäestä on melko sujuvaa jatkaa rinnehöpinoillä, sillä lasketteluun Saariselkä on ihan mainio kohde. Rinteet jakautuvat kahden tunturin rinteille, Iisakkipää (415m) ja Kaunispää (438m), joista laskettavaa löytyy monentasoiselle laskijalle ihan vihreistä rinteistä mustiin asti. Pyhäpäivien ja lomien aikaan rinteissä saa rymytä 10-18 välillä, muina aikoina rinteet ovat avoinna 10-16. Pyhäpäivistä ja joululomista huolimatta rinteissä oli kuitenkin aika hyvin tilaa laskea. Rinnekartat, hissiliput ja muut infot löytyy päivitetyimpänä tietty Saariselkä Ski:n omilta sivuilta.

Saariselän hiihtokeskus on heidän omien nettisivujen mukaan jopa Euroopan pohjoisin hiihtokeskus, mutta kuitenkin Lapin isompiin keskuksiin verraten idyllisen pieni. Rinteitä on yhteensä 15 ja hissejä 6. Rinteistä oli näin joulukuun lopulla auki vasta ehkä kaksi kolmasosaa, eikä kaikkia hissejä oltu vielä avattu, mutta se tarjosi melkeinpä vain enemmän pehmeää laskettavaa siitä pitäville. Rinteiden kupeista hieman haeskelemalla löytää myös kivaa laskettavaa harvan mäntymetsän väleistä, jos pientä adrenaliinia kaipaa. Ymmärsin, että varsinainen parkki tultaisiin rakentamaan vasta myöhemmin talvella.

Oon vähän sellainen affelaskija, mutta maailman tilanteen hyväksyen olin myös tyytyväinen siihen, ettei pöydillä tanssimismahdollisuutta nyt ollut. Kuuntelin iltaisin silti innoissani omaa apres ski -biisilistaani asuntoautossa. Kahden tunturin välisestä laaksosta löytyy keskusvuokraamo ja Sport Bistro Pilkku. Lisäksi glögille tai rinnesafkalle voi pistäytyä Kaunispään huipun näköalaravintolassa, jonne pääsee myös ajamaan autolla. Kaunispään huipulta löytyy myös syyskuussa 2011 uudelleen rakennettu näköalatorni, joka on muistomerkkinä säilyttämässä tarinaa Kaunispään kolmiomittausten pitkästä perinteestä.

Matkalla pohjoiseen mietin kuumeisesti sitä, olisiko laudalla mahdollista päässä käsilläseisontaan. Sai kyllä kokeilla muutaman kerran, mutta lopulta sinne sekunnin murto-osaksi myös päästiin, juhuu ja haha. Pienet on ilot!

Käsilläseisonta lumilaudalla, Saariselkä, aktiviteetit
Ski saariselkä

Saariselkä – hiihtoladut ja reaaliaikainen latukartta

Hiihtämiseen Saariselkä on just bueno. Siitä olikin jo aikaa kun olin viimeksi laittanut sukset jalkaani, mutta vuosien breikki ei näyttänyt menoa hiihtoladulla haittaavan, tosin enää ei kunnon ja taidon puolesta ehkä pärjättäisi Hippo-hiihdoissa. Hiihtolenkki Kakslauttaselta Kiilopäälle ja Muotkan kautta takaisin Kakslauttaselle oli just sopivan pituinen lenkki ja ladut oli mukavasti myös valaistu. Jukrat, että nykyisin nautinkin hiihtämisestä, varsinkin kun unohti kaikki kilpailuasetelmat ja hyvät ajat. Glögit hiihtolenkin varrella sekä Kiilopäällä, että Muotkan majalla, maistuivat tavallistakin paremmilta.

Hiihtoladuista jakamisen arvoisia linkkejä ovat ehdottomasti nämä kaksi: Tästä näkee milloin hiihtoladut on huollettu, sekä kahvilat, taukopaikat ja välimatkat. Valaistut ladut näkee ehkä helpoimmin tuon ylemmän linkin sijaan tästä. Valaistuja latuja on reilu 30km, joten iltaisin kannattaa ehdottomasti suunnata laduille.

Urho Kekkosen kansallispuisto ja lukuisat retkeilyreitit

Sitten on tietenkin vielä Urho Kekkosen valtava kansallispuisto, jossa riittää lääniä vaeltaa, hiihtää tai vaikka lumikenkäillä niin antaumuksella, että hyvällä kunnolla pääsee melkein jo itärajan toiselle puolelle. Hieman kevyempiä startteja ovat Aurorapolku ja Iisakkipään reitti. Kiilopään huiputus on myös yksi, itse tosin oletin pimeässä kesken hiihtolenkin Suomen latu Kiilopään pihassa olevani jo tunturin huipulla, mutta todellisuudessa 2km polku kyseiselle tunturille lähteekin vasta tämän pihasta. Joskus, kun päivänvaloa on hieman enemmän, haluan ehdottomasti käydä täällä ihan kunnollisella vaelluksella. Oioioi. Täältä näkee kaikki UKK:n lähireitit kuvauksineen. Ainiin, tiesitkö, että Korvatunturi sijaitsee Urho Kekkosen kansallispuistossa?

Lisää UK-kansallispuisto fiilistelyä ja elämysvinkkejä vaelluksille ainakin näissä blogeissa:

Urho Kekkosen kansallispuisto – Suomen paras vaelluskohde? – Kerran Elämässä

Urho Kekkosen kansallispuisto – Tankavaaran reitit – Kohteena maailma

Lumoava ja opettavainen talvivaellus Urho Kekkosen kansallispuistossa – Polun lumo

Saariselkä tarjoaa hurjasti tekemistä talvella melkein jokaiseen makuun

Inari-Saariselän sivuilla on ihanan kattavasti listattuna kaikki koko alueen mahdolliset aktiviteetit, jotka pääsee jopa kaikki ihan suoraan tätä kautta netistä varaamaan. Lista on ihan huikea ja nettivaraaminen sitäkin huikeampaa.

Lisäksi Inari-Saariselän tapahtumalistauksesta voit halutessasi kurkistaa, osuuko jotain mielenkiintoista tapahtumaa vierailun ajaksi. Vuoden 2019 toukokuussa on Saariselällä järjestetty esimerkiksi pulkkailun maailmanmestaruuskisat!

Sauna ja avanto tunturipurossa kruunaavat ulkoilupäivän, tai sitten kylpylä?

Kiilopään avannosta sai useita suosituksia ystäviltä ja yksi keskiviikkoilta olinkin sinne tohkeissani laskupäivän jälkeen suuntaamassa. Normaaliaikoina savusaunavuoroja on kolmesti viikossa kolme jokaisena päivänä ja saunavuorolle mahtuu 20 henkeä. Nyt korona-aikana määrä on tiputettu 10 henkilöön ja keskimmäiselle vuorolle yrittäessäni joku suurempi joukkue oli mun makuun vähän mauttomasti tullut jonottamalla varaamaan kaikki illan loput saunavuorot itselleen. Saunavuoroja ei voi varata etukäteen, vaan lippujen lunastus onnistuu ainoastaan Kiilopään tisikilta noin 15 minuuttia ennen vuoron alkamista. Ymmärrettyäni, ettei vuoroille sinä iltana kukaan muu mahtunut, kihisin pikkumyy-kiukulla muutaman muun toiveikkaan kanssa ulos rakennuksesta.

Turhautuminen loppui kuitenkin nopeasti, kun muistimme Wilderness Hotelli Muotkan* tarjonneen myös avantoa, joten ajoimme sinne utelemaan avantomahdollisuutta. Siellä oli vielä illan viimeinen vuoro vapaana ja 15€ per henkilö hinnalla saimme koko valtavan suuren ja tunnelmallisen saunan omaan käyttöömme, jossa oli myös mahdollisuus pulahtaa uimaan hyiseen tunturipuroon. Muotkan sauna oli aivan super ihana ja valtava. Harmitus oli vaihtunut onneksi sen sileän tien. Voi olla, että saunaa vuokrataan sesongilla vain hotellin asiakkaille, mutta ainakaan näin hiljaisen sesongin aikana sinne pääseminen ei ollut ongelma. Soittamalla selviää.

Sauna ja avanto -mahdollisuus löytyy myös tilauksesta Laanilan kievarista. Jos kylmä tunturipuro ei viehätä, niin löytyy vaihtoehtona tietty Holiday Club Saariselän kylpylä*, joka on Euroopan pohjoisin kylpylä, jossa mekin vietimme uuden vuoden yön hotellin lakanoissa asuntoauton sijaan.

Matka talveen oli ihana. Onko Saariselkä sun matkahaaveissa tai osaisitko mahdollisesti jakaa lisää aktiviteettivinkkejä?


Moikataanko myös…

18 Comments

 • Oi Saariselkä-postauksia, me like! Hauska tämä karavaanarihomma, odotan mielenkiinnolla lisäpostauksia aiheeseen liittyen. Nimittäin juuri samaan aikaan olin Ylläksellä ja siellä pisti silmään täynnä oleva karavaanarialue ja vielä ääneen ihmettelin Jussille, että minkähänlaista talviaikaan tuolla pakkasessa on nukkua yöt ja oleskella. 😀 Mielenkiinnolla jään odottamaan siis lisätietoa tästä kokemuksestasi.

 • Kivasti Lapissa tekemistä olisi. Meidän piti lähteä jouluksi mutta kun kaikki muutkin, jätettiin väliin. Onneksi nyt tänne etelään tuli lunta.

 • Tuo seutu on kyllä nättiä ja tosi monipuolista! Kesällä käytiin toisen kerran, olis kiva kokea tuo myös talvella. Saiko tuolla pulkkamäessä mennä omalla pulkalla vai pitikö siihen vuokrata jotkut erikois pulkat? 🙂 Joskus toi pilvipeite makaa taivaalla niin paksusti, harmi ettei revontulia näkyny!

 • Näyttääpä mukavan monipuoliselta kohteelta ja ihanaa, että saitte vielä noin spessun saunakokemuksen päälle. Mäkin kirjauduin ajat sitten johonkin revontulipostituslistalle, mutta en muista koskaan saaneeni viestejä sieltä. SpaceWeatherLive-sovellus sen sijaan puskee notifikaatioita, kun auringossa on aktiivisuutta ja ne ovat ihan luotettavan oloisia viestejä, joten sieltä sovellusta lataamaan 🙂

 • Olen käynyt Saariselällä vuonna miekka ja kirves työreissulla. Parhaiten jäi mieleen, kun meidät kaikki laitettiin hiihtämään joku silloin todella pitkältä tuntuva lenkki. En ollut hiihtänyt aikoihin ja kirosin idean isän alimpaan helvettiin 🙂 Kaikki pääsivät lopulta kodalle ja siellä saimme lämpimät juomat ja pientä syötävää energiavajeeseen. Saariselkä on monipuolinen kohde ja täytyisi joskus mennä verestämään muistoja paikan päälle. Nyt saisi onneksi itse valita hiihtoreitin pituuden..

  • Eveliina

   Voivoivoi tuossa onkin kunnon painajainen palata muistelemaan hiihtotaitoja, kun himohiihtäjien matkassa joutuu koittaa pysyä perässä. Jää ilo hiihtämisestä ladun varteen aika hätäiseen. =D Saariselkä yllätti mut kyllä ihan täysin! Vähän keväämmällä olisi ihana mennä uudelleen, jos silloin pääsisi kunnolla tutustumaan UKK ja sen patikkareitteihin! <3

 • Musta tuntuu, että sled sana on pulkalle käytetyin, joten ei hätää ns. tietämättömyydestä. Siniset hetket on kuvissa niin kauniita, mutta kyllähän päivä on kaamosaikaan kohtuuttoman lyhyt

  • Eveliina

   Munkin korvaa tuo sled on jotenkin tutumpi, mutta oppipa jotain uutta tuossakin. On kaunista, sen kaikki kaks kolme tuntia mitä siitä nyt pääsi nauttimaan. 🙂

 • Enpä itsekään olisi tiennyt, mikä pulkka on englanniksi. Harvemmin sitä pulkista joutuu puhumaan muiden kuin suomalaisten kanssa. 😁

  • Eveliina

   😀 ihanaa jos en ollut ainoa!

 • En ole koskaan käynyt itse Saariselällä, mutta nuo lumiset maisemat näyttävät kyllä ihanilta. Mulla ei ole tullut käytyä noissa Lapin lomakohteissa hirveästi siitä syystä, että en välitä laskettelusta juuri ollenkaan ja hiihdostakin vain pienissä määrin. Lumikenkäilyä sen sijaan olisi hauska kokeilla ja avanto on ihan ykkönen! Voisin lähteä Lapin lomalle vaan nauttimaan tunnelmasta ja kuvailemaan – tosin tuo kaamos vähän syö kuvailumahdollisuuksia. Oon asunut Rovaniemellä viisi vuotta ja edelleen tulee siellä perheen luona vierailtua, mutta tuntumaa kunnon Pohjois-Lappiin on harmittavan vähän.

  • Eveliina

   Kiitos kehuista, tarvii myöntää ettei kuvaus siinä vähäisessä päivänvalossa ihan hirveästi innostanut, mutta sainpa edes jotain! 🙂 Keväämmällä Lapissa onkin sit jo ihan eri meininki, kun päivänvaloa on enemmän. Lapissa on myös paljon muita aktiviteetteja laskettelun ja hiihtämisen lisäksi, jos esim. tykkää sähkökeventeisellä fatbikella polkea, moottorikelkkailla, vierailla porotilalla tai vaikka käydä husky-ajelulla. Ymmärrän kyllä, jos tietty polte uupuu, itsellä laskeminen on ehkä se ykkösmotivaattori suunnata pohjoiseen. Se on meidän perheellä ollut myös tapana ihan pienestä asti. 🙂

 • Täällä istun auton kyydissä matkalla kohti Saariselkää! Kiitos siis tuhannesti postauksestasi – tässä oli muutamia uusia vinkkejä! Avanto lähtee ehdottomasti testaukseen, jos/kun saan reissuseurankin innostumaan 😀

  • Eveliina

   Oioi mahtia kuulla, että vinkit menee heti käyttöön! 🙂 …ja eihän sen reissuseuran pakko ole uimassa käydä. (eipä, haha 😀 )

 • Hanna

  Suosittelen palamaan eri vuoden aikoina Saariselälle ja UKK puistoa koluamaan. Kaamos aikaan tosiaan repoiset ovat tiukassa.
  4 vuosi näissä maisemissa paikallisena pyörähti käyntiin.

  • Eveliina

   Ehdottomasti jäi tämä nyt seuraaviin suunnitelmiin, kun tällä kertaa jäi UKK melkeinpä koluamatta. Uskoisin, että on ihanaa asua siellä, kunnon talvessa. <3 Salaa pyöritellyt tuon matkan jälkeen itsekin maisemanvaihtoa mielessä.. 😀

 • Saariselkä on kiva paikka, käytiin siellä viime vuonna kahteen eri otteeseen lähinnä patikoimassa. Ja nyt ollaan suunnittelemassa taas matkaa Lappiin, tällä kertaa talvisempiin maisemiin. Harmi, kun revontulia ei näkynyt. Toisaalta, jos olisi ollut pilvetön taivas, silloin olisi todennäköisesti ollut varsin kylmä. Voi olla, että tulee lähdettyä Lappiin vasta maaliskuussa, jolloin päivät ovat pidempiä ja revontulien näkeminen jälleen todennäköisempää. Täytyykin nyt jo alkaa vähän seurailemaan revontulien tilannetta, kiinnostavaa!

  Osaatko muuten sanoa, oliko noille joillekin patikkareiteille asiaa ilman lumikenkiä? Lähinnä Saariselän / Kiiilopään alue.

  • Eveliina

   Oi, patikointiin Saariselkä on kyllä aivan mahtava kohde, kun kansallispuistoa löytyy lähistölta niin paljon ja ilmeisen hyvine tupineen ja leirintäpaikkoineen. Totta tuo, pilvetön taivas ja kovat pakkaset tuntuvat kulkevan käsikädessä… ei kaikkea kivaa kerralla! 🙂 Mulla revontulimailia tuli vasta Turussa tätä postausta kirjoittaessani ensimmäiisen kerran, mutta keväämmällä ehkä paremmat todennäköisyydet. Kuulin myös, että on olemassa joku revontuli-app? Pakko löytää se ennen seuraavaa reissua!

   Patikkareitteihin en osaa nyt sanoa oikein mitään, kun kuljin siellä maastossa enimmäkseen suksilla. Facebookissa on aika aktiivisen oloinen ”Saariselkä” -ryhmä, siellä varmaan osataan jeesiä! 🙂

Vastaa

Eveliina

Writer & Blogger

Scroll to Top