Kesäilta kajakissa Turun saaristossa

Kaupallinen yhteistyö: VisitTurku ja Aavameri

Kolme asiaa, jotka ehdottomasti voisi Turun kesässä yhdistää paljon useammin: aktiviteetit, joissa voi tuntea kunnolla elävänsä, raikas merituuli ja uudet elämykset.

Sinä päivänä painoin toimiston oven tavallista innokkaammin kiinni. Kohteena maailma – blogin Rami oli minulta hetki sitten kysynyt, olisinko innostunut lähtemään opastetulle muutaman tunnin kajakkiretkelle Ruissalon rannasta. Paluu kajakin päälle noin kymmenen vuoden tauon jälkeen tuntui kiehtovalta. Aiemmat kokemukseni pohjautuivat lempeisiin mökkijärven lainesiin, joten iltaretki kajakissa avomeressä oli minulle aivan uutta ja jännittävää. Suostuin mielessäni jo ennen kun olin lukenut viestiä loppuun.

Uskoisin monen pystyvän samaistumaan siihen touhukkaaseen fiilikseen erityisesti kesäisin, jolloin ei malta pysyä kotona sitten ollenkaan. Mieli karkaa jatkuvasti ulos valoisaan ja raikkaaseen ulkoilmaan, eikä keskittymistä vaativista hommista tule yhtään mitään. Erityisesti kesät on mielestäni tehty täysillä elettäviksi. Nyt kun viikottaiset voimistelutreenini ovat kesätauolla, on mahtavaa vaihtelua päästä kokeilemaan muitakin lajeja ja vielä ihan tavallisena arki-iltana töiden jälkeen. Kesäviikonloput ovat jo muutenkin kaikilla täynnä suunnitelmia.

Törmasimme Ramin, Wilman ja oppaamme Tuomaksen kanssa Ruissalon Saarronniemen rannalla. Pienen jutustelun jälkeen aloimme tutustua illan menopeleihimme ja puimme asianmukaiset vermeet päälle. Olin ehkä alkuun turhaan hieman ajatellut, että tarvitsisi olla jotkin erikoisvarusteet. Kaiken tarpeellisen sai onneksi lainaksi. Nieleskelin alkuun huvittuneena nauruani, kun puimme melontahameita päällemme samalla pohtien tarpeellisuutta. Tärkeintä on vain muistaa vesipullo, vaihtovaatteet ja aurinkosuoja.

Rami kajakissa, Kohteena maailma
kajakoimassa, Ruissalo, Turun saaristo
Turun saaristo, kajakki

Matkaa taittaessa oppi nopeasti Tuomaksen johdolla oikeaa melontekniikkaa.

Minulle luontaisin tyyli ”voimalla riuhtominen” ei ollut täysin ihanteellinen pidemmällä retkellä. Tuttu ympäristö Turun Ruissalon edustalla avautui aivan uudessa perspektiivissä istuen kajakissa. Oppaan kanssa mentäessä ei tarvitse onneksi osata merimerkkejä, sillä hän sanoo, milloin on turvallista esimerkiksi ylittää väylä.

Ruissalon ranta, valtavan suuri siirtolohkare ja Meyerin telakka jäivät nopeasti taakse, kun meloimme eteenpäin kohti kapeaa kanavaa. Pääväylän aallokko oli vaihtunut peilityyneen kapeaan kujaan, jonne ei olisi ollut mitään menemistä veneellä. Bongailin merkillisiä vesikasveja, joita en ollut aiemmin nähnyt, esimerkiksi Vesikuusi oli uusi tuttavuus.

Turku saaristo, kajakki
Kuva: Rami Rajakallio, editointi: Lasse Piironen

Illan edetessä melontatekniikkakin alkoi pikkuhiljaa kehittymään

Hiljalleen pystyin jo nauttimaan maisemista ja hiuksiani heiluttavasta raikkaasta merituulesta. Päätimme pysähtyä pienelle evästaoulle ennen kuin jatkoimme taas matkaa meloen takaisin Ruissaloon. Paluumatkalla koimme erään todella vaikuttavan elämyksen, kun pääsimme ihailemaan komean joutsenen kiitotietä aivan aitiopaikalta. Hyvä kun muistin hengittää, sillä en ollut koskaan aiemmin nähnyt joutsenen kiitorataa niin läheltä. Tämä kuuluu ehdottomasti niihin hetkiin, jotka onnekseni sain nähdä paljain silmin, enkä keskittynyt ikuistamaan tilannetta kameran etsimen kautta. Se oli kaikessa kovaäänisyydessään todella vaikuttava kokemus, josta muistimme riemuita lähes läpi koko retken ajan.

Paluumatkalla pääsimme kokemaan avomeren keinuvan aallokon, joka alkoi mukavasti tuntua pikkuhiljaa käsissä ja keskivartalossa. En voinut olla kysymättä oppaaltamme, kuinka moni näillä vehkeillä kaatuu. Kuulemma sitä tapahtuu aina silloin tällöin, mutta kajakin päälle on kuulemma helppo kiivetä takaisin. Aloin jopa salaa haaveilemaan olisiko minusta kokeilemaan eskimokäännostä, jota opas joskus kertoi kajakilla harjoitelleensa. Ajattelin kuitenkin, että on mukavampi pysyä tällä kertaa kuivana, kiitos sen alkuun nauramani melontahameen, joka peitti istuma-aukon kajakissa. Melontatermistöni ei ole vielä ihan täysin hallussa, mutta oppaalle lupasin olla kirjoittamatta otsikkoon, että olimme kanooteilla soutelemassa, niinkuin illan aikana taisin hölmöyttäni heittää. Aavameri järjestää elokuun loppuun asti kajakkiretkiä Turusta, Paraisilta ja Naantalista, joihin on helppo kenen vain osallistua taitotasosta riippumatta.

turun kajakissa
Turku
Kuva: Rami Rajakallio, editointi: Lasse Piironen

Palattuamme Ruissaloon sain vielä illan viimeiset naurut, kun Rami kellahti kajakillaan ympäri Ruissalon rantahietikossa.

Täydellisen rentouttava, mutta aktiivinen arki-ilta.

Turun kesä on kaunis.

*** tutustu muihinkin postauksiini Turun seudun ulkoilureiteistä klikkaamalla tästä***


Jukrat, joko seuraat minua sosiaalisessa mediassa?

Facebook: @korkkaritrinkassa

Instagram: @eveliinatyllinen

Twitter: @eveliinatylline


15 Comments

  • Tiina Uusitupa

   Olisiko mahdollista saada tietää tuon pienen kanavan sijainti, jossa meloitte? Olisi kiva käydä siellä itse melomassa, mutten yhtään ymmärrä missä se on😅

   • Eveliina

    Kertoisin tosi mielelläni jos tarkemmin muistaisin, mutta näin useamman vuoden jälkeen en millään osaa nyt tähän vastata… 🙃 hyvää tuuria jos onnistaisi, se oli kaunis!

 • Tämä oli huikea retki! Oma kohokohta oli ilman muuta se, kun joutsen lähti kiihdyttämään kohti kanoottiani ja päätti nousta muutaman metrin päästä ilmaan pitkällä kiihdytyksellä – sellaista harvoin pääsee kokemaan lähietäisyydeltä. Kaiken kaikkiaan sopivan liikunnallinen retki kauniissa maisemissa.

 • Tuo olisi ollut niin kivaa! Haluaisin kanssa aloittaa melonnan oppaan johdolla, koska tosiaan oma tekniikkakin on sellainen ”mahdollisimman raskaasti vettä kauhoen”. Kokeilin pari päivää sitten kajakointia ihan tyynessä järvessä ja jo 20 minuutin jälkeen lihaksissa oli aikamoinen väsymys :D.

  Maisemat näyttivät ihan mahtavilta ja mukavan vaihtelevilta.

 • Kuulostaa kivalle kesäillalle 🙂 Tuollaisesta opastetusta retkestä on hyvä aloittaa, jos ei ole aikaisempaa kokemusta. Minä olen yhden kerran ollut melomassa joskus vuonna nakki ja muusi. Se oli duunipaikan kautta järkätty retki ja muistan, ettei ollut kovin helppoa. Kiikkerä kajakki olisi halunnut mennä ihan eri suuntaan kuin minä 🙂 Jouduimme myös kantamaan kajakkeja jonkun reitin varrelle osuneen kannaksen yli ja ne painoivat kuin synti. Mutta hauska kokemus kaikesta huolimatta.

 • Eveliina

  Hahah aivan totta, jotenkin ulkomaille järjestää helposti viikon täyteen retkiä ja ohjelmaa, mutta kotona vastaavien suunnitelmien ja elämysten toteuttamista ei vain tunnu saada aikaiseksi! Tunnistan myös itseni tästä… 😀

 • Mukavalta kuulostava retki! Pitäisi itsekin lähteä kotiseudulla kajakoimaan. Miten sen toteuttaminen tuntuukin aina hankalammalta kuin vaikkapa ulkomaille jonkin retken järjestöminen. 🙈😅 Huiput maisemat!

 • Ihana ja rentouttava retki todellakin! 🙂 Olen myös tänä kesänä haaveillut vastaavasta, mutta aikataulut eivät ole antaneet vielä ainakaan periksi tälle huvitukselle. Suppailukokeilukin odottelee vielä takataskussa, toivottavasti molemmat pääsen kokeilemaan ennen syyskylmyyden tuloja! Ruissalo ja Turun seutu ovat todella upeita paikkoja, ei voisi melontamaisemat olla paremmat teillä. 🙂

  • Eveliina

   No älä muuta sano, tuo Turun saaristo on kyllä kaikin puolin kaunis ja uniikki ympäristö. 🙂 Suosittelen menemään, varsinkin kun ihan tavallisena arki-iltanakin voi mennä! Itsekään en ole suppaillut vähään aikaan, sekin kuullostaa mukavalta aktiviteetilta! Ihanaa kesää 🙂

 • Oi vitsi, kiva varmasti nähdä Ruissalo tuosta näkövinkkelistä ja saada samalla kunnon opastusta melontaan!

  • Eveliina

   Oli, tuo retki oli kaikin puolin mahtava, pitää mennä pian uudelleen kun ehdin vain kotiutua täältä Saksasta! 🙂

 • Tämmöinen opastettu melontaretki kuulostaa aivan täydelliseltä kesäpäivältä! En ole koskaan istunut kajakissa, ja lähinnä pohdin, että miten sen saa käännettyä takaisin ympäri, jos kippaa..

  • Eveliina

   Kuulemma kajakin päälle on helppo nousta sen kaaduttua, en päässyt tätä itse kokeilemaan tosin… kuulemma tosi kajakoija osaa kääntää kellahtaneen kajakin ihan istumallakin takaisin pystyasentoon. 😉

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Eveliina

Writer & Blogger