Erityistä Englannissa

Kesä on ollut ihana ja varsin tapahtumarikas, vaikka en vielä suostukaan myöntämään sen olevan ohi. Olen pakannut ja purkanut matkalaukkuja viikoittain keväästä saakka vuoroin Englannissa ja vuoroin Saksassa.

Nyt elokuisen arjen alkaessa tuntuu erikoiselta palata rutiineihin. Postauksia voisin kirjoittaa jos mistä seikkailuista kuluneiden viikkojen ajalta, mutta ajatus kesän purkamisesta järkeviksi teksteiksi tuntuu vielä kovin ylivoimaiselta. Ajattelin lähteä liikkeelle puolihumoristisilla havainnoilla Englannista, joita ehdimme työkavereideni kanssa huomaamaan maata ristiin rastiin suhatessa.

Suosittelen lukeemaan alla olevat kohdat hiukan pilke silmäkulmassa. Oikeastihan kulttuurierot ovat suuri rikkaus. Eihän minulla olisi muuten edes mitään kirjoitettavaa. 😉

Englannissa
Glasgow
Englannissa
Bath
Englannissa
Nottingham

Kulttuuri

Monet englantilaiset ovat varsin ystävällisiä ja ylitsevuotavan kohteliaita. Hyviin tapoihin kuuluu tervehtiä käytävällä, kaupan kassoilla tai kadulla tuiki tuntemattomia, mahdollisesti jopa kysyen kuulumiset. Koskaan, erityisesti palvelutilanteissa, ei voi käyttää liikaa sanoja thank you ja please.

Ei ole ollenkaan epänormaalia, jos kaupan kassa kysyy: ”Hi my love, how are you?” tai ”What can I get for you my darling?”

Hieman amerikkalaistyylinen höösäys päivänselvistä asioista. Kukaan ei odota sinun käyttävän maalaisjärkeä, vaan kylttejä ja varoituksia viljellään ahkeraan. Onnettomuuksille osataan myös varautua hyvin paperilla. Erityisesti kaikki mahdolliset riskiskenaariot todennäköisyyksineen tulee tilannekohtaisesti olla kirjattuna ylös, jotta tiedetään ennalta mitä voi huonon hetken sattuessa käydä.

Pubikulttuuri on mieletön Englannissa. Suomessa nuhjuisia pubeja ei juuri arvosteta, mutta Britanniassa ne ovat ihan verrattavissa Suomen kahviloihin, tosin moni pubi tarjoaa ihan ruokaakin. Tyypillisiä pubiruokia ovat päivän keitot, täytetyt paahtoleivät ja fish and chips.

Maaseudulla on monesti kaunista vihreää luontoa, vähän niinkuin Emmerdalessa. Ja kyllä, Briteissä sataa paljon ja lonkeron värinen taivas on usein varsin tuttu näky, mutta on oikeasti kauniita ja lämpimiäkin päiviä.

Ei kannata aloittaa keskustelua Brexitistä. Siitä seuraa ainostaan turhautunutta puuskutusta ja käsien heiluttelua.

Pankeissa rahat lasketaan usein edelleen käsin.

Skottiaksentti saa hymyn huulille.

Queens sitä ja Royal tätä.

Brexit
Doverin satama

Liikenne

Avainhuomiona väärän (vasemman) puoleinen liikenne. Liikennenopeudet maileissa.

Jos ajeleminen väärän puolen liikenteessä jo jotenkin sujuu, niin brittien rakastamista monikaistaisista liikenneympyröistä jos selviää ulos ilman torvisoittokuntaa, on melkoinen mestari. Tasa-arvoisia risteyksiä ei Englannissa juuri näe.

Vanhojen kaupunkien kapeat kadut on tehty luultavasti hevoskärryille, mutta silti liikenne on kaksipuolista ja tienvarsille parkkeeraaminen sallittua.

Postinumerot ovat hämmentäviä, esim EC1V 2NX. Ne ovat kuitenkin yllättävän näppäriä, usein pelkän postinumeron syöttäminen naviin riittää perille pääsyyn.

Kannatta myös googlata huvittava liikennemerkki cat eyes removed

Commonwealth maissa Opelit ovat Vauxhalleja.

Minejä on liikenteessä paljon <3

Käytä taksin sijaan Überiä.

Leeds, Harewood House

Ruoka ja asuminen

Über Eats on paikallinen Wolt. Pitsojen leveydet ilmoitetaan tuumissa.

Vessaharjoja ei useimmiten ole, ainakaan hotelleissa. Palasaippuat ovat edelleen hitti. Erillisistä kylmä- ja kuumavesihanoista ei vielä olla haluttu luopua.

Siiderit (Henri Westons £2) ja Batisten kuivasampoot (£2) ovat halpoja. Kannattaa hamstrata.

Hotelliaamiaiset ovat yleensä suosikkejani, mutta full english breakfast on hieman liian uppopaistettu aamun aloitus omaan makuuni. Tuoreita vihenneksia on harvoin, hyvällä tuurilla saa hedelmäsalaattia tai paistetun tomaatin puolikkaan.

Päivän ruuat eivät ihan noudata samaa lautasmallia tai ruokailurytmiä, mihin kotona on totuttu. Terveellisyys ei päätä huimaa. Jopa intialaisessa saat riisin sijaan melkein herkemmin ranskalaiset kuin riisin. Ja ne ainaiset sipsit, niitä syödään samoin kuin suomalaiset söisivät perunaa, eli melkein joka ruualla. Kanaa tilatessa kannattaa miettiä kahdesti, sillä paistamisessa esikuvana on usein kengänpohja.

Ruuan saralla löytyy paljon hyvääkin. Perus huoltoasemamarkettien (esim. M&S) hyllyt ovat täynnä yllättävän tuoreita ja terveellisiä valmisruokia. 

Suosikki ruokakauppani on ehkä Sainsbury, josta ostan aina kookosvettä ja tuoreita marjoja mielestäni melko edullisesti. Litran kookosvesi on noin £3 ja isohkot laatikot tuoreita marjoja noin £2.

Briteissä rakastetaan erityisesti punatiilisiä paritaloja.

Kaupungit ovat monesti jakautuneet hyviin ja huonoihin alueisiin. Toisinaan on todella epäsiistiä, toisinaan todella fiiniä.

Kulkueläimiä on melko vähän.

Cheese Rolling!

It’s tea time.

Englannissa

Ps. Muista adapteri ja punnat!

5 Comments

 • I have read your article carefully and I agree with you very much. This has provided a great help for my thesis writing, and I will seriously improve it. However, I don’t know much about a certain place. Can you help me? https://www.gate.io/pt-br/signup/XwNAU

 • Ihana kirjoitus ja läpileikkaus brittielämään! Myös kuvat ovat tosi kauniita! Itse niin haluaisin pitkästä aikaa käydä Briteissä taas, mutta vielä se odottelee vuoroaan. 🙂

 • Ihania kuvia!
  Juurikin noin kai se englantilaisten elämä menee. Pubissa meille Lontoossa aikanaan tuli polttariporukka samaan pöytään ja halusivat kovinkin tehdä tuttavuutta kanssamme. Tuo adapteri on erittäin tärkeä asia matkaan aikoville.

 • Loistavaa! Ja hei, itse asiassa tuo adapteri oli lopussa sellainen juttu, että tod näk olisin unohtanut sen seuraavalla reissulla, kun juuri missään sitä ei tarvitse.

  Oli muuten kiva katsella kuvia eri paikoista, tuttuja nimiä, jos ei muuta niin jalkapallojoukkueista 😀

 • Hyviä huomioita. Sekä hauskoja että hyödyllisiä. Tuota vessaharjattomuutta, palasaippuoita ja kylmä- sekä kuumavesihanoja en vaan ymmärrä. Kohtelias puhuttelutapa on sen sijaan kiva. En tosin itse pysty samaan ja sitten tulee helposti olo, että on kauhean tyly.

 • Tää on hauska postaus! Muutaman kerran tullut käytyä Briteissä ja sain tästä kyllä kunnon naurut 😀

  Kuvat on upeita! 🙂

Vastaa

Eveliina

Writer & Blogger

Scroll to Top