Cheese Rolling – ehkä Englannin tyhmin kilpailu

Jostain reissusuunnitelmista on parempi kertoa äidille vasta jälkikäteen. Niihin kuului ehdottomasti viime maanantainen Cheese Rolling –kilpailu Englannin Glouchestershiressa. 

Oli talvinen ilta turkulaisessa pub Alvarissa ja brittiläisen baarimikon kanssa vaihdoimme kuulumisia menneen kesän kokemuksista Englannissa. Jostain tuli puheeksi eri kansallisuuksien erikoiset ja hullunmieliset tapahtumat ja kilpailut, joista pääsimme nopeasti Cheese Rollingiin. Luonteeseeni tyypillisesti innostuin välittömästi. 

Koitoksen lähestyessä huomasin yllyttäneeni koko meidän reissutiimin lähtemään mukaan katsomaan ehkä englantilaisten hölmöintä ja yhtä vaarallisimmista tapahtumista. Juuri ennen tapahtumaa aloin kuitenkin empiä. Katuisiko, jos en osallistuisi? 

Päivää ennen tapahtumaa päätin osallistua.

Kerrankos sitä!

Mikä ihmeen Cheese Rolling?

Cheese rolling on juuri niin outo tapahtuma, kuin miltä se kuulostaakin. Löysin jopa yhden sivuston, jossa kyseinen tapahtuma oli rinnastettu yhdeksi maailman oudoimmista tapahtumista. Listan kärjessä koreili yllättäen suomalainen eukonkanto. 

Tapahtuma saa nimensä kirjaimellisesti juuston pyörityksestä. Säännöt ovat yksinkertaiset. Noin neljän kilon juusto vieritetään mäkeä alas ja ensimmäinen juuston napannut voittaa sen. Todellisuudessa juusto pyörii paljon ihmistä nopeammin, jolloin ensimmäinen mäen alle selvinnyt voittaa juuston. Vaarallisen tapahtumasta tekee mäen jyrkkyys ja kumpareisuus. 

Vaarallisuudesta johtuen tapahtumaa ei nykyisellään ole enää virallinen tapahtuma, vaikka paikan päällä onkin tuhansia katsojia ja satoja osallistujia. Lähdön jälkeinen holtiton kiihtyvyys mäessä on niin nopeaa, ettei hyvästäkään kehonhallinnasta juurikaan ole apua. Vuoteen 2009 asti Cheese-Rolling oli ihan virallinen tapahtuma, joka jouduttiin kuitenkin lopettamaan sen käydessä vaaralliseksi myös katsojille, juuston iskeytyessä katsojiin noin 110 km/h nopeudella. Riskeistä huolimatta perinnettä haluttiin jatkaa epävirallisena tapahtumana. 

Perinteen huhutaan alkaneen jo 1800-luvulla, luultavasti jo aiemmin. Nykyisin se houkuttelee yleisöön ja osallistumaan jo ekstreme-lajien faneja ihan kaikkialta maailmasta. Median edustajiakin oli paikalla reilusti – löysin itseni myöhemmin ainakin UNILADin videolta ja Mirror-lehden kuvasta. 

Missä ja milloin tähän hupiin voi osallistua?

Tapahtuma järjestetään vuosittain kevään pankkipyhäpäivänä (Spring bank holiday). Vuonna 2020 tapahtumapäivämäärä olisi siis 25.05.2020. Kilpailu järjestetään Cooper’s Hill –nimisellä kukkulalla Brockworthin kylässä Gloucestershiressa.

Ihmisten määrä todella yllätti meidät. Kapea luontopolku liikkui eteenpäin todella verkkaisesti, kun kaikki kynnelle kykenevät vauvasta vaariin olivat tulossa katsomaan tapahtumaa. Hiki tuli jo matkalla, sillä menomatka oli aikamoista nousua. Ensimmäinen lähtö on kello 12, mutta parkkipaikalta (£5) kävelee kukkulalle puolisen tuntia.

Hyville näköalapaikoille kilpamäen alle pääsee helpommin. Jos haluaa päästä ihailemaan juuston perässä holtittomasti juoksevia kilpailijoita ihan kilparinteen laidalle (tai osallistumaan!), saa urheilla hieman enemmän. Mäen päälle kiipeämiseen tarvitsee hieman kiipeilytaitoja – vahvasti eroosiosta kärsinyt lähes pystysuora metsikköinen hiekkamäki ei ollut mikään helpoin taival huipulle, puhumattakaan siitä, kun muiden kiipeilijöiden ote toisinaan hieman lipesi ja dominoefekti oli taattu.

Cooper’s Hill, Gloucester, GL3 4SB

Miten voin osallistua juuston perässä juoksuun?

Cheese rolling ei ole koostaan huolimatta virallinen tapahtuma, koska se ei ole missään nimessä turvallinen osallistujalle tai edes katsojalle, vaikka juustokin on viimeisten vuosien aikana korvattu vaahtoversiolla. Osallistumaan pääsee kuka vain, sen kuin vain kiipeää mäen huipulle ja kertoo keltaliivisille halustaan osallistua.

Naisten lähtöjä oli tietääkseni yksi ja miesten virallisia lähtöjä noin viisi. Halukkaita miehiä oli melkein enemmän kuin virallisia lähtöjä. Virallisten lähtöjen jälkeen kaikki halukkaat saavat tulla mäkeä alas sopivissa erissä, ilman juustoa tosin. Jos haluat osallistua, suosittelen tulemaan paikan päälle ajoissa, viimeistään kello 11 aamulla. Puolen päivän aikaan rinne on jo niin tukossa, että ylös pääseminen on hankalaa. Me tungimme ylös siinä 12 pintaan ja juuri ja juuri ehdin naisten ainoaan lähtöön. 

Maksimissaan yhteen lähtöön otetaan 25 juoksijaa, jotta kilpailu pysyisi edes jossain määrin turvallisena. Kiihtyvyys on mäessä sen verran raju, että mäen alla odottaa rivi paikallisia rugbyn pelaajia taklaamassa, jotta osallistuja ei jatkaisi pyörimistä mäen alla alkavaan lepikkoon saakka. Joskus on minuakin hieman hellemmin koskettu kuin tuolloin.

Cheese Rollingiin osallistuminen omalla vastuulla

Osallistuakseen ei joudu rekisteröitymään tai kirjoittelemaan vastuuvapautuslomakkeita, kaikki osallistujat tietävät mahdollisten haavereiden ja loukkaantumisten olevan omalla vastuulla. 

Naisten erä on järjestetty vasta vuodesta 1997 lähtien. Naisten erässä tänä vuonna voittajana Flo Early, joka nappasi jo neljännen juustonsa. Mäen alta hän ei kuitenkaan päässyt enää omin avuin kävelemään pois. Minun lähdössäni oli viisitoista, joista ainakin viisi loukkaantui jossain määrin. Yksi tyttö meidänkin erästä haettiin rinteestä paareilla.

Monet uhkarohkeat päätyvät ensiaputelttaan. Minulla ehkä kävi tuuri ja selvisin pienillä naarmuilla, samoin työkaverini, joka sijoittui erässään mahtavasti toiseksi!


Kannattiko kokemus ja lähtisinkö uudelleen?

Ehdottomasti! Voisin osallistua uudelleen milloin vain! Ensikerralla voisi ehkä yrittää hieman villimpää taktiikkaa, taisin sijoittua nyt noin puoleen väliin. Oli pakko lähteä hieman himmaillen, koska en halunnut missata kuudelta illalla lähtevää kotilentoa. Rauhallisesta lähdöstä huolimatta mäen kumpareisuus selviää vasta itse kilpailutilanteessa ja holtiton pyöriminen on taattu alusta saakka.

Osallistumisen jälkeinen adrenaliinin vaikutus sai todella tuntemaan elävänsä. Taidan kuulua niihin, jotka nauttivat vauhdin hurmasta, pienestä vaarasta ja läheltä piti tilanteista.

Instagrammista näkee minun kisani, olen ihan vasemmassa laidassa!

cheese rolling

Olisiko sinulla tarpeeksi hullunrohkeutta lähteä mukaan?

Kokosin lisää vinkkejä hulluihin hupeihin tähän postaukseen: 19 extreme-elämystä, jotka haluaisin kokea maailmalla


Jukrat, joko seuraat minua sosiaalisessa mediassa?

Facebook: @korkkaritrinkassa

Instagram: @eveliinatyllinen

6 Comments

  • Your article made me suddenly realize that I am writing a thesis on gate.io. After reading your article, I have a different way of thinking, thank you. However, I still have some doubts, can you help me? Thanks.

  • Tämä oli niin huippujuttu! Kuvastaa tosiaan luonnettasi, että lähdit tuonne mukaan – pelkkää plussaa minun silmissäni 😉 Olen tästä kisasta aina tiennyt, mutta nyt ensimmäisen kerran asia konkretisoitui, kun seurasin Instassa menoasi. Huippujuttu tämä!

  • Tää on samalla niin hauska ja niin kuumottava. 😀 Oon niin tapaturma-altis, että tää ei olisi mun pala kakkua, mutta hitsi noi teikäläisen stoorit täältä näytti hauskalta! Voisin ehdottomasti läksiä yleisöön joskus, tää kuulostaa sen verran päättömältä!

  • Satuin seuraamaan tätä sun instastoryssa ja täähän oli ihan mainio juttu :D. Hullulta näytti, jopa hieman vaaralliselta, mutta ei kai käynyt kuinkaan. Hauskaa, että porukka uskaltautuu lapsen tavoin näihin hulluihin juttuihin.

  • Vertautuu ihan johonkin härkäjuoksuun. Onneksi en ole ikinä pyrkinyt mihinkään ihan noin hulluun. Sateella rinne olisi kyllä melkoisesti haastavampi.

  • Apua! Olen tästä joskus aiemminkin kuullut, mutta koskaan en ole videoita ennen nähnyt. Aikamoinen linkous käynnistyy heti, jos erehtyy pystyasennossa juuston perään loikkimaan. Olen itse samanlainen yllytyshullu, joten varmasti olisin itsekin lähtenyt kokeilemaan. Onneksi selvisit naarmuilla!

  • Eihän tuo kauhean terveelliseltä tai järkevältä menolta näytä, mutta ehkä hauskuus korvaa mahdolliset loukkaantumiset. Minä olisin kyllä suosiolla jäänyt katsojien joukkoon.

Vastaa

Eveliina

Writer & Blogger

Scroll to Top