14 x Suosikki lenkkireitit Turussa

Aina ne samat tutut lenkkireitit? Kaipaatko uusia ideoita mihin lähteä lenkille Turussa? Näin erikoisina aikoina, kun ainakin omalla kohdallani ulkoilu on noussut ihan uuteen loistoonsa, halusin jakaa omat suosikki lenkkeilyreittini Turun lähistöllä. Kaikki reitit sijaitsevat 10 kilometrin säteellä Turun keskustasta, joten omaa autoakaan ei välttämättä tarvitse.

Kaikki nämä lenkkireitit voi aloittaa melkeimpä mistä kohtaa vain ja siksi näitä voi mukavasti sovittaa omaan sijaintiinsa sopivaksi. Lähdin kuitenkin näissä liikkeelle siitä, että lähtö olisi jostain kauppatorin nurkilta. Sijainnit ja kohteet tulevat nyt melko turkulaisittain, mutta mapsi on hyvä kaveri, jos Turku ei ole vielä täysin tuttu.

Turun keskustan alueen parhaat lenkkireitit

Viimeisen päälle turistikierros. Turun keskustasta jokirantaa pitkin uudelle funikulaarille, jonka avuin Kakolan mäelle tutustumaan vankilan ympäristöön. Kakolasta voi oman maun mukaan tulla joko jokirannan tai Portsan puolta Turun satamaa kohden ja kiertää Turun linnan puiston, palaten jokirantaa pitkin Förille, jolla ylittää joen ja kiertää vielä Tuomiokirkon kautta takaisin keskustaan. Siinäpä taisivat olla Turun kuuluisimmat nähtävyydet reippailtuna. Kesällä Turun jokilaivat tosin houkuttelevat ovelasti kansilleen hengähtämään. Matka noin 8 kilometriä, asfalttia.

Turku jokiranta

Aurajokilaakso ja Halistenkoski. Tätä lenkkiä voi varioida paljon, mutta ikisuosikkini on kiertää Aurajokilaakson lenkkipolkuja Halistenkoskelle saakka, ylittää joen siellä ja palata Ylioppilaskylän puolta takaisin. Matka noin 7 kilometriä, suurimmalta osin hiekkapolkuja.

Viiden kukkulan valloitus. Turun Taidemuseon mäeltä Puutorin kautta Yliopiston mäelle, josta Hämeenkatua pitkin Tähtitornin mäelle. Kukkoloiden puistoja pitkin Samppalinnan puistoon jatkaen Urheilupuistoon. Tähän lenkkiin saa hyvin yhdistettyä esimerkiksi porrasjuoksut, koska kaikille kukkuloille on useita portaita. Yhdet puuskutusvarmat portaat lähtevät ravintolalaiva Cindyn kohdalta Samppalinnan puistoon. Matka noin 7 kilometriä, enimmäkseen asfalttia, puistoissa hiekkapolkuja.

Merimaisemat ja näköalapaikka. Jokirannan itäistä puolta kävellen Maununtyttärenpuiston ohi ihan veneenlaskupaikalle saakka. Tällä reitillä pääsee haaveilemaan uudisrakennuskohteista merinäkymillä. Lenkki jatkuu Maununtyttärenkatua pitkin ihan Korppoolaismäen päälle, jonka päästä löytyy kapea polku näköalapaikalle, mistä voi ihastella koko Turkua korkeilta kalliolta. Paluumatkalla lenkkiin on helppo yhdistää vielä Kaasukellonaukion, missä voi ohimennen tutustua vuoden 1937 kaasupalloon. Matka noin 9 kilometriä, enimmäkseen asfalttia.

Aurajoki
Lenkkireitit Turussa
Turku

Juhannuskukkula ja Raunistula. Turun päärautatieaseman kohdalta junaradan ylitys kävelysiltaa pitkin Juhannuskukkulalle, josta voi jatkaa lenkkiä Raunistulan sympaattisille puutaloaluelle. Raunistulasta lenkki jatkuu helposti Lonttisten kautta Aurajokilaaksoon, mitä seuraten voi jo suunnata takaisin päin. Matka noin 5 kilometriä, enimmäkseen asfalttia, osin hiekkateitä.

Kupittaan puisto ja Vasaramäki. Itäisen keskustan läpi Kupittaan puistoon, mistä voi jatkaa Vasaramäen puiston kautta Turjanpuistoon. Vasaramäessä suosittelen bongaamaan söpöjä kadun nimiä. Kuinka monta kadunnimeä löydät, joissa on jokin marja? Paluu takaisin Kaskentietä pitkin. Matka noin 7 kilometriä, enimmäkseen asfalttia.

Luolavuori. Luolavuoren luolareiteillä voi helposti kuluttaa useampiakin tunteja. Luolavuoren pääluolassa kannattaa käydä tutustumassa, jos ahtaan paikat eivät sinua säikäytä. Alueella on vanhaa luonnontilaista männikköä sekä korpimaista metsää, missä kuulemma erityisesti liito-oravat viihtyvät. Samalla voi nousta Luolavuoren huipulle ihastelemaan maisemia Turkuun asti. Vajaan kahden kilometrin pituista pururataakin voi innostua hölkkäilemään.

Ruissalossa riittää luontoreittejä loputtomiin

Saarronniemen kalliot ja metsäpolut. Saarronniemen leirintäalueelta merelle katsottuna lähtee ainakin oikealle kivoja kalliosia metsäpolkuja, mitä voi seurata jonkun matkaa. Reitti taitaa muistaakseni liittyä jossain kohdin kivaan metsäpolkuun. Tämän lenkin pituutta voi varioida ihan oman fiiliksen mukaan ja maantietä seuraten pääsee aina takaisin, jos ei viitsi samaa polkua tallata uudelleen. Lopuksi voi pulahtaa uimaan tai avantoon.

Via Dolorosa. Heti Ruissalon sillan jälkeen kun lähtee seuraamaan tien vasemman puolen lenkkipolkuja, pääsee fiilistelemään kuuluisaa Ruisrockin Via Doloroosaa Ruissalon kansanpuistoon asti ja pidemmällekin.

Hieman kauempana Turun keskustasta

Pomponrahka. Turun lentoaseman lähettyvillä sijaitseva ulkoilumaasto on ihanaa vaihtelua tuttuihin lenkkireitteihin. Pitkospuukierros ei taida olla paljoa kahta kilometriä pidempi, mutta lisäkilometrejä saa halutessaan kerättyä helposti samoissa metsissä. Reitti lähtee Isosuon parkkipaikalta.

Littoisten järven kierros. Tämä reitti noin neljän kilometrin reitti taitaa virallisesti jo olla Liedon tai Kaarinan puolella. Reitin voi aloittaa esimerkiksi Littoisten hiekkarannalta tai Kuoviluodosta. Matkalla voi kiivetä myös lintutorniin tai käydä avannossa Villa Järvelässä.

Liedon Vanhalinna. Vajaan 50 metrin korkeuteen kohoava Linnavuori tarjoaa kolme eri kulttuuri- ja luontopolkua: Ystävänpolku, Arkeologiapolku ja Historiapolku, jotka kiertävä kartanon lisäksi rauhallisissa Aurajokimaisemassa. Polut lähtevät Vanhalinnan kartanon pihalta.

Katariinanlaakson pitkospuut ja Vaarniemen kallio. Taas taidetaan poiketa jo Kaarinan puolelle. Katariinanlaakson luontopolun pitkospuut johtavat Vaarniemenkalliolle, jossa voi kiivetä lintutorniin ihastelemaan maisemia ja syömään eväitä laavulle.

Ravattulan metsät. Ravattulan Citymarketin takana on ihan huippuja metsäpolkuja, joissa pääsee kiipeilemään valtavilla kallionlohkareilla. Metsässä menee ymmärtääkseni jokin ihan virallinenkin ulkoilureitti, mutta minusta on hauskempaa kiipeillä kalliolla. Kalliot ovat erityisesti boulderoijien suosiossa.

Jos aikaa on enemmän ja käytössäsi on auto, voin suositella retkeilyä Kuhankuonolle tai Kaasivuorelle, joka on Nauvon korkein vuori. Uittamon ulkoilumaastot ovat minulle vielä tuntemattomia, mutta onneksi nyt on aikaa koluta lähimetsiä ja tutustua uusiin mahtaviin paikkoihin.

Mitkä ovat sinun suosikki lenkkireitit Turussa?


Jukrat, hyppää mukaan myös:

Facebook | Instagram

21 Comments

 • Kirsi

  Osaatko sanoa että oliko siinä Nauvon risteyksen lähellä bussi pysäkkiä? Olen jo pitkään halunnut mennä Kaasivuorelle mutta on ollut kiire molempiin suuntiin.. Kiitos kun kerroit siitä 🙂

 • No johan sielläkin riittää reittejä. Ja merenrannalla on tietysti aina upeita maastoja. Näistä itselleni on tuttuja vain osa noista kaupunkireiteistä, sillä Turussa ei ole tullut vietettyä ihan hirveästi aikaa. Amerikkalainen mieheni on ihan rakastunut Turkuun, joten jos joskus tiemme Suomeen käy, niin Turku tulee olemaan kotikaupunkimme silloin.

  • Eveliina

   Haha, hauska kuulla, että mahdollinen tuleva kotikaupunki on jo päätetty ja mahtava on kyllä valinta! 🙂 Merimaisemien läheisyys on kyllä yksi iso plussa asua Turussa! <3

 • Koronteenilainen

  Hirvensalossa on Lauttarannan, Pikisaaren ja Toijaisten alueen metsät täynnä upeita kallioita ja ristiin rastiin polkuja kävelijöille, läskipyöräilijöille ja metsäkaurisperheille. Toijaisten luontopolulta löytyy upealta näköalapaikalta grillauspiste. Itse koronteenilaisena kuljen metsien halki lähes päivittäin parin golfmailan kanssa Hirvensalon Golfin rangelle lyömään ämpärillisen palloja kuntoillakseni ja pelikunnon ylläpitämiseksi, kun valtioneuvosto rajoittaa minun haavoittuvaisen muuta menoa.

  • Eveliina

   Sieltä tulikin monta hyvää lisäystä minun listalleni! Hirvensalossa ja sen ympäristössä riittää kyllä paljon metsiä kolutavaksi. Hirvnsalon hiihtokeskuksen rinnekin on off sesongin aikana vähän liiankin hyvä sykkeen nostattaja! 😀

 • Tämä postaus täytyy ihan laittaa muistiin, sillä Turku on ollut jo pitkään kotimaan kohteiden listalla. Kaupunkilomaan on ihanaa yhdistää vähän luonnossa liikkumista, joten isot kiitokset tästä koosteesta!

  • Eveliina

   Totta, kävellen pääsee tutustumaan moniin uusiin paikkoihin ehkä parhaimmin ihan Suomessa kuin ulkomailla! Kiva kuulla, että juttu menee muistiin! 🙂

 • Jees, tällaisia kotimaan kaupunkivaellusjuttuja lukisi mielellään juuri nyt muistakin kaupungeista – voisi kiertää kohtuullisen tuttuja paikkoja uudesta näkökulmasta.

  • Eveliina

   Niimpä, joskus itsekin olen lenkkeilymotivaatiota etsinyt netistä ja uudet seikkailut lähiympäristössä saavat monesti lähtemään liikkeelle! 🙂

 • Turussa syntyneenä ja sittemminkin siellä aikaa viettäneenä jotkut noista ovatkin tuttuja. Itselleni keskustassa asuneena ensimmäiseksi tulisi mieleen Karikon lenkki ja Aurajokiranta, mutta kyllä sitä joskus tuli Ruissaloonkin lähdettyä.

  • Eveliina

   Karikon lenkki on kyllä hyvä, sitä en tajunnutkaan ihan sellaisenaan mainita! Hyvä lisäys Pirkko! <3

 • Useampi vuosi on tullut nyt asuttua muualla, niin oli mukava lukea näitä. Uittamon seudulta tosiaan löytyy hienoja paikkoja.

  Ehkä enemmän pyöräilyyn sopivaa seutua on Hirvensalon ja Kakskerran seutu. Itse tuli varsinkin kesäisin siellä aina pyöräiltyä.

  • Eveliina

   Tuo Uittamo on jäänyt minulta jotenkin ihan välistä, avannossa ja uimassa olen siellä joka kesä käynyt, mutta fillarointi keskustasta sinne on usein riittänyt lenkiksi. 😀

 • Hyvältä kuulostaa nämä lenkkeilyreitit ja ainakin kuvat ovat upeita! 🙂 En Turkua kovasti tunne, Ruisrockia sekä Ruissaloa ja keskustaa lukuunottamatta, mutta olen kyllä aina pitänyt sitä yhtenä Suomen kauneimpana kesäkaupunkina! Ehdottomasti jos joskus lenkkeilemään sinne täältä Tampereelta eksyn, niin otan näistä vinkeistä koppia! Heh.

  • Eveliina

   Turku on kesällä kyllä ehdottomasti ihan paras, Ruisrockista puhumattakaan! Ainakin nuo keskustan alueen reitit on helppo toteuttaa samalla nähtävyyksiä koluten. 🙂

 • Kiitos, oli kiva lukea näistä. Useimmat reitit ovat itsellekin tuttuja, mutta muutama uusi vinkkikin löytyi!

  • Eveliina

   Jjjeee, jos näistä löytyi sinullekin jotain uutta! 🙂

 • Turun keskustan lenkit kuulostavat mukaville. Joskus voisikin testata. Tuolla toisella puolen Turkua en olekaan lenkkeillyt. Itse olen nyt tutustunut Raision lahden ja Naantalin Luolalanjärvellä maastoihin.

Vastaa

Eveliina

Writer & Blogger

Scroll to Top