6 kiinnostavaa asiaa, mitä voit tehdä Bratislavassa

*postaus sisältää kaupallisia linkkejä

Slovakian eloisassa pääkaupungissa Bratislavassa riittää koluttavaa ja kahden päivän pituisen minivisiitin aikana ehti nähdä vasta pienen ripauksen kaupungista. Kaupunki hurmasi minut täysin viime lokakuisena viikonloppuna.

Ydinkeskustassa on hurjan paljon tutkittavaa kapeista vanhan kaupungin nähtävyyksistä korkeisiin näköalapaikkoihin. Puhkuin intoa seikkaillessani uudessa kaupungissa, nauttien salaperäisten kujien viehätyksestä vaalenpunaisten lasien läpi, erityisessä seurassa.

Bratislavaan pääsee nopeasti Wienistä

Yllättäen, tykkään matkustaa paikkoihin, joissa en ole aiemmin vieraillut. Väljän aikataulun työmatka Wieniin mahdollisti muutaman päivän irtioton minulle entuudestaan tuntemattomassa maassa. Aiemmalla työmatkalla ehdin jo hieman tutustua Wieniin, joten varasin tällä kertaa junan Wienin päärautatieasemalta Bratislavaan. Matka taittuu ihanan nopeasti hieman reilussa tunnissa ja junavuoroja on tarjolla useampi tunnissa. Tosin, ei nyt korona-aikaan yhtään…

Vaihtoehtoisesti matkan voi taittaa Flix-bussilla, joka on myös puolta edullisempi hinnaltaan kuin juna. Palasimme Wieniin illan viimeisimmällä bussilla, joka lähti Budapestista Most SNP nimiseltä pysäkiltä vanhan kaupungin sillan alta. Lukuisiin vuoroihin voit tutustua Flix-bussin sivuilta. Bussi pysähtyy myös aivan Wienin lentokentän kupeessa, joten näppärästi voi suunnata suoraan Wienin lentokentältä Bratislavaan bussilla käymättä edes Wienin keskustassa.

Huippu irtiotto suurempia suunnittelematta

Aurinkoisena lokakuun viikonloppuna Bratislava näytti parhaat puolensa jo pelkällä määrätiedottomalla kaupunkihaahuilulla. Etenkin ensivisiitillä Bratislavassa suosittelen seuraamaan fiilistä. Majoituksista voin suositella tunnelmallista Mama’s boutique hotellia*. Tosin, aulan hieman vaniljainen tuoksu ei ehkä sovi kaikille, mutta muuten hotelli oli sijainniltaan, aamupalaltaan ja huoneiltaan viihtyisä ja idyllisen pieni.

Emme halunneet ottaa turhia paineita nähtävyyksien koluamisesta ja noudatinkin yhtä matkaillessa oppimaani oljennuoraa: sitä, että kaikkein parhaiten matka onnistuu usein silloin, kun ottaa vaan rennosti, eikä yritä liikaa yhdellä kertaa. Matkaa ennen olin kuitenkin saanut mahtavia vinkkejä kaupunkiin turkulaiselta tutultani, jolle Bratislava on erityisen tuttu.

”No kannattaa ainakin käydä tsekkaan semmonen rooftop-baari siellä, Lemontree. Muuten sit vanhaa kaupunkia ja ehkä hissil ylös sinne Ufoon ylös”

Tomas Hradecky, @tomashra

Kaupunkimaisema Bratislavassa

6 tutustumisen arvoista kohdetta

 • Grand Cru Wine Gallery

Helppo aloittaa ehdottomasta kaupungin kohokohdasta, jossa vierailimme molempina iltoina. Ensimmäisenä iltana istuimme pöytään ja omistaja Martin toi pöytään lasit kysyen, saako suositella paikallista punaviiniä, josta hän on erityisen innoissaan. Martin kysyi mistä olemme kotoisin ja huomasin samantien meidän kotimaan mainittuani pienen pilkkeen hänen silmäkulmassa. Pian selvisi hänen tutustuneen aiemmin muutamaan suomalaiseen ja tarinan lomasta pystyin astimaan pieniä streotypisia suomalaisten lomailupiirteitä. Martin onneksi asennoitui tilanteeseen täysin positiivisella huumorilla.

Illan edetessä viinien värit vaihtuivat ja lopulta huomasimme dinneripaikankin jo sulkeneen keittiönsä, jonne olimme alkujaan olleet suuntaamassa. Martinin innostus ei ollut turhaa ja ihmettelinkin, mikseivät slovakialaiset viinit ole kiinnittäneet huomiotani aiemmin. Ostimme muutaman tuliasviinin, jotka päätimme tulla hakemaan seuraavana iltana juuri ennen paluumatkaa.

Parasta paikassa ei ollut ainoastaan pöydästä toiseen hääräävä Martin ja hänen mahtavat viinit. Viinigallerian pieni tila loi paikkaan todella intiimin tunnelman. Viini yhdistää, niin sitä sanotaan. Molempina iltoina huomaamattamme olimme syventyneet muiden viinigallerian asiakkaiden kanssa keskusteluihin elämästä, politiikasta ja maiden välisistä kulttuurieroista. Tätä paikkaa hehkutin kaikille jälkeen päin.

Grand Cru Wine Gallery, Zámočnícka 8

Vinko Klimko, viinibaari Bratislavassa
Bratislava linna
 • Bratislavan linna

Bratislavan kaunis valkoinen linna on ehkä kaupungin tunnetuin maamerkki aivan Danube-joen varrella. Linnaa on alettu rakentamaan jo 800-luvulla ja tarjoaa matkailijalle aikamatkan maan läpikäymiin historiallisiin taisteluihin. Linna tuhoitui pahoin tulipalossa vuonna 1811, mutta sittemmin se on entisöity nykyiseen loistoonsa 1950-luvun paikkeilla.

Linnan sisällä vierailun jätimme tällä kertaa välistä, mutta seuraavana viikonloppuna Bratislavassa vieraillut Sandra kertoi blogissaan kokemuksen olleen ehkä hieman mitäänsanomaton.

Bratislava Castle, Hrad

 • Ufo – kaupungin ehkä paras näköalapaikka

Näköalapaikat ovat mielestäni aina ihan parhampia elämyksiä uusissa kaupungeissa. Lähes 100 metrin korkeuteen kohoava Ufo-torni tarjoaa mahdollisuuden tutustua kaupunkiin yläilmoista. Kirkkaalla säällä sieltä näkee kuulemma Unkariin ja Itävaltaan asti. Pääsymaksu torniin on vajaat kymmenen euroa, mutta ehdottomasti elämyksen arvoinen.

Näköalatasanteen alakerrassa on mahdollisuus pysähtyä nauttimaan lasit viiniä tai jäämään illalliselle ravintolaan.

Ufo observation deck & restaurant, Most SNP 1

Ufo Bratislavassa
Bratislava
Bratislava
 • Bratislavan vanha kaupunki

Pieni ja kompakti vanha kaupunki on uskomattoman kaunis. Sen vanhat kivirakennukset ja kapeat kadut tarjoavat loputtomiin uutta nähtävää. Upea arkkitehtuuri houkuttelee valokuvaamaan toinen toistaan kauniimpia kortteleita tämän tästä ja astumaan sisään pieniin sympaattisiin kahviloihin ja viinibaareihin.

 • Mikaelin portti ja torni

Useista keskiaikaista sisäänkäynneistä Mikaelin portti on ainoa nykypäivään asti selvinnyt keskiaikainen torni, joka on nykyisin yksi kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Tornin keskeisen sijainnin vuoksi sitä on melkein mahdoton olla huomaamatta kulkiessa vanhassa kaupungissa.

Torniin voi myös pienellä pääsymaksulla kiivetä ihailemaan kaupunkia yläilmoista ja samalla voi halutessaan käydä tutustumassa asemuseoon tornin alatasanteella.

Michael’s Gate & tower, Michalská ulica 22

 • Lemontree & Sky bar

Voiko näköalapaikkoja tai kattoterasseja vierailla uudessa matkakohteessa liikaa? Ei todellakaan, jos minulta kysytään.

Ensimmäisen illan myöhäiselle illalliselle emme tänne enää keittiön jo suljettua ennättäneet, mutta onneksi menetetyn elämyksen pääsi kokemaan myös seuraavana päivänä pitkän lounaan merkeissä. Viiden ruokalajin finedining menu on maksaa alle 50 euroa, eikä lounasmaisemat olivat voineet olla mahtavammat. Paikka on tunnettu kekseliäistä coktaileistaan, joihin ainakin osaan näkemiini yhdistyi linnun laulua mukailevia pillejä! Varsinkin viikonloppuiltoina taitaa olla suositeltavaa varata pöytä etukäteen.

Lemontree & Sky bar, Hviezdoslavovo námestie 7

Lemontree & Sky Bar Restaurant
bratislavassa

Varaudu ihastumaan Bratislavaan, se yllättää

Kaksi päivää on vähän liian lyhyt aika viettää Bratislavassa, olisin voinut viettää siellä helposti ainakin päivän tai kaksi pidempään ja viipyillyt ihan ajan kanssa kahviloissa ja katselemassa kaupungin vilinää. Entuudestaan en ollut asettanut kaupungille mitään ennakko-odotuksia. Mielikuvissani odotin ehkä jotain itäeurooppalaista vibaa, mutta sen ajatuksen hautasin saman tien päästessäni tutustumaan kaupungin tunnelmaan omin aistein.

Muuten, jos olet ahkera museoissa ja nähtävyyksissä vierailija, mahtaisiko Bratislava-kortti sinun juttusi? Tiesitkö muuten, että Bratislava on ollut Turun ystävyyskaupunki jo vuodesta 1976?

Joko olet itse vieraillut Bratislavassa? Mitä kohteita suosittelisit?


Jukrat, joko seuraat minua sosiaalisessa mediassa?

Facebook | Instagram | Twitter

17 Comments

 • I may need your help. I tried many ways but couldn’t solve it, but after reading your article, I think you have a way to help me. I’m looking forward for your reply. Thanks.

 • I am a student of BAK College. The recent paper competition gave me a lot of headaches, and I checked a lot of information. Finally, after reading your article, it suddenly dawned on me that I can still have such an idea. grateful. But I still have some questions, hope you can help me.

 • Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!

 • Todella kiva postaus Bratislavasta, kaupunki näyttäytyy tässä parhaimmillaan, kuvissakin loistaa niin aurinkoisena, vaikka on jo lokakuu. Omasta Bratislavan kåynnistäni on jo aikaa, joten tämä kyllä houkuttelee palaamaan kaupunkiin.

 • Anna Koskela

  Itse en jostain syystä lämmennyt Bratislavalle lainkaan. Asuimme vanhassa kaupungissa ja se oli ihan tukossa kiinalaisista turistiryhmistä ja reppu/hippireissaajista. Jotenkin Itävallan ja Saksan supersiistien ja järjestelmällisten pienten kaupunkien jälkeen, paikka tuntui – noh vähän ankealta ja en kyllä löytänyt sieltä mitään mielenkiintoista katseltavaa. Tästä on tosin vuosia, joten homma on voinut siistiytyä. Jos tästä nyt joskus taas reissuun päästään, niin voisi ottaa uusinnan.

 • Kuulostaa kiehtovalta ja just sellaiselta kaupungilta, josta tykkäisin! <3 Muutenkin tosi kiva postaus ja tästä tuli hyvä fiilis, vaikkei nyt pääsekään reissaamaan. En tiedä Bratislavasta juuri mitään, mutta tämä kyllä ehdottomasti herätti kiinnostuksen. Viinigalleriat, näköalapaikat ja muut kuulostaa tosi hyvältä 🙂

 • Bratislavaan täytyy ehdottomasti päästä. Itse ajatellut myös yhdistää sen Wienin matkaan, kun se on noin kätevää. Keski-Eurooppalainen vanhakaupunki ja useampi näköalapaikka / rooftop Bar on yhdistelmä joka riittää minulle antamaan lähtölaukauksen 😉
  Onpahan todella jotain jota odottaa ja josta haaveilla

 • Wienissä olen käynyt useamman kerran, mutta eipä ole vielä tullut tehtyä Bratislavaan reissua vaikka se piipahdusmatkan päässä onkin. Kiva kuulla mitä kaikkea Bratislava tarjoaa, koska olen kuullut muutamilta, että siellä saa just päivän vietettyä mutta ei kannata pidemmäksi aikaa mennä. Parasta tosiaan käydä katsomassa paikat omin silmin. Voi kun pääsis jo reissuun, joku ihana kattoterassi ja hyvät viinit maistuis nyt 🙂

 • Mekin piipahdimme tuolla aikoinaan junalla päiväseltään Wienistä, tosin lähtö tosi aikaisin ja paluu myöhään, eli pitkän päivän ehdimme tuolla viettämään. Minulle on parhaiten jäänyt mieleen todella kirkkaan sininen kirkko – ei taida maailmassa olla toista tuon väristä kirkkoa!

 • Kiva lukea Bratislavasta, kun siellä on vielä jäänyt käymättä, vaikka Wienissäkin olen pari kertaa ollut. En tiennyt tosin, että matka menisi noin nopeasti junalla.
  Ihania kuvia myös, kaunis kaupunki! 🙂

 • Kuulostaa tosi kivalta! Maisemat ja ruokatarjonta erityisesti sai heti innostumaan. Täytyykin laittaa muistiin. Bratislavassa en ole käynytkään!

 • Pari kertaa käynyt Bratislavassa ja Slovakiassa kolme-neljä kertaa. Kävin tammikuussa tuossa viinibaarissa: Martin alkoi tosiaan kyselemään mistä ollaan – ja sitten alkoi heittämään jotain jerryä TPS ja Turusta — ja siinä kohtaa nousin ylös ja sanoin että eiköhän tämä nyt ole tässä. En ole Turusta enkä kannata TPSiä — mutta tuli vähän turhan iholle ja ”etelän hölkyn-kölkyn” juttua. No hän sitten rauhoittui ja ymmärsi tilanteen — kun sanoin että oltaisiin tultu viinejä maistelemaan eikä höpö-höpöä länkyttämään.

  No viineistä löytyi sitten hyviäkin yllätyksiä — valitettavasti Slovakia käyttää kaikki tuottamansa viinit, jotenka ulkomailta niitä et saa. Eli kannattaa ostaa paikallisesta supermarketista kotiin.

  Omana ravintolavinkkinä voin antaa Modra Hviezdan, joka on linnalle vievän kadun varrella. Erinomainen. Hieman kallis toki.
  Hinta-laatusuhteeltaan taas paras paikka oli Bratislavsky Mestiansky pivovar — hyvää olutta ja ruokaa, ja mukava henkilökunta.

 • En ole Bratislavassa käynyt mutta nyt kun iso osa maailmaa saattaa olla enemmän tai vähemmän suljettu pitkänkin ajan, omat matkahaaveiluni ovat keskittyneet enemmän Eurooppaan.
  En ole ikinä törmännyt slovakialaisiin viineihin. Niitä olisi mukava päästä maistelemaan. Vanhat kaupungit ja näköalapaikat toimivat aina. 🤘

 • Voi pojat, tuonne Grand Cru Wine Galleryyn olisi ainakin päästävä! Rakastan kaikkia viinihifistelypaikkoja ja varsinkin jos tarjolla on paikallisia erikoisuuksia. Joitakin slovakialaisia viinejä olen kokeillut, mutta enemmän vertailupohjaa olisi saatava 😉 Bratislava on vielä kokematta, Slovakian rajan yli käveltiin pikkukauppaan viimeksi Puolan matkalla, koska autolla ei saanut ajaa rajan yli, joten se jäi hiukan ennen rajaa parkkikselle. En kuitenkaan tällä kokemuksella kehuisi olevani kovinkaan kokenut Slovakian matkailija.. 😀

  • Eveliina

   Sanos muuta, siellä tuli kyllä vietettyä paljon aikaa, mutta ei kyllä harmita yhtään! Viinigallerian omistaja on nykyisin mun kaveri facessa, niin hänkin on laittanut hetkeksi liikkeensä kiinni, mutta uskon taas kesän mittaan hänenkin avaavan ovensa! 🙂 Jos sinne päädyt niin Martin myy kyllä viinejä mukaankin. 😉

 • Ei ole tullut Bratislavassa vielä käytyä. Olen ajatellut sen olevan sinällään mainio kohde pitkälle viikonlopulle, mutta haluaisin tosiaan yhdistää Wienin sen helppouden vuoksi ja silloin aikaa tarvittaisiin tietysti enemmän eikä sellaista sopivaa aikaa ole vielä toistaiseksi löytynyt.

  • Eveliina

   Eiköhän oikea hetki näillekin kaupungeille vielä löydy, mutta suunnitelmasi kuulostaa erittäin mainiolta. 🙂

 • Kylläpäs oli mielenkiintoista luettavaa. Wien ja Bratislava ovat molemmat olleet jo pitkään reissukohteiden listalla, joten tästä syystä aihe kiinnostaa erityisesti. Kiva oli lukea myös, että Wienin kentältä pääsee jo suoraan Flixbussilla Bratislavaan, sillä suunnitelmissa olisi yhdistää nämä kaksi kaupunkia samaan reissuun. Siis sitten joskus, kun taas uskaltaa ja voi matkustaa 🙂

  • Kiva kirjoitus. Tämä kahden kaupungin, Wienin ja Bratislavan, kombo kiinnostaa kovasti sitten, kun taas saa matkustaa 🙂

   • Eveliina

    Wien ja Bratislava on kyllä super näppäriä yhdistää samaan reissuun! 🙂

Vastaa

Eveliina

Writer & Blogger

Scroll to Top