Piikkiön linnavuori – luontopolkuja ja jylhiä maisemia

Oletko kuullut aiemmin Piikkiön linnavuoresta? Huttalan linnavuori on tosin kohteen oikea nimi, jonne lähdin tiistai-iltana uteliaana luontoretkelle. Ystäväni Lasse oli minut tuonne joskus aiemminkin jo viime kesänä pyytänyt, mutta olin muka ollut taas liian kiireinen antamaan näille jylhille kallioille ja ylväälle näköalapaikalle mahdollisuutta. Luultavasti on ollut taas liian hoppu kärrynpyöräillä Turun jokilaivoille tai kuperkeikkailla voimistelutreeneihin.

Kolme asiaa, jotka ehdottomasti ovat tulleet arkeeni kevään myllerryksen aikana: ulkoilut lähiympäristössä, joissa voi hengittää raikasta ilmaa sisäilman sijaan, uudet metsäpolut ja kauniit näköalapaikat. Turun seutu on pullollaan mahtavia luontokohteita ja toukokuu on virkistävää aikaa retkeillä, koska luonto puhkeaa kauniista kukkaan. Huhtikuussa paljastin omat suosikki lenkkireittini Turussa ja tässä tulee sille jatkoa, vaikkakin ollaan jo 20km päässä Turusta.

linnavuori

Piikkiön linnavuorella ei näkynyt muita ulkoilijoita

Linnavuori on Piikkiön korkein kohta, joka kohoaa lähes 80 metrin korkeuteen. Toukokuun viimeisenä tiistai-iltana linnavuorelle sai kiivetä ihan omassa rauhassa. Koko parkkipaikka oli täysin tyhjä, eikä metsässäkään näkynyt ketään. Kapea kylätie linnavuorelle vaikuttaa alkuun uhkaavasti siltä, kuin ajaisi pian jonkin omakotitalon pihaan, mutta jatkaessa tietä eteenpäin reilun kilometrin verran, voi linnavuoren parkkipaikan pienen kyltin huomata vasemmalta puolelta. Parkkipaikan osoite on Heernummentie 124.

Värikkäät keto-orvokit, kypsyvät mustikat ja nuoret pihlajat koristivat pientä polkua linnavuoren huipulle. Parkkipaikalta matka huipulle ei tainnut olla puolta kilometriäkään suuntaansa. Loputtomat naavat puissa muistuttivat minua lapsuuteni partioajoista, jolloin muistan kuulleeni niiden kertovan erityisen puhtaasta ilmasta. Siltä vehreässä metsässä kyllä tuntuikin. Linnavuoren huipulla laajat kalliot tarjoavat loputtomia maisemia Piikkiönlahdelle ja lähes Turkuun asti. Hymyilin edelleen tyytyväisenä sitä, että maisemia merelle päin sai ihailla ihan omassa rauhassa kuunnellen lintujen laulua.

Jukrat, täällä olisi varmasti mahtava ihailla auringon laskua. Näin keskikesän kynnyksellä sitä en kuitenkaan jaksanut jäädä odottamaan.

linnavuori

Ulkoilureitistö, nuotiopaikka ja laavu yöpymistä varten

Partioajat palasivat mieleeni laavulla, joka sattui paluumatkan varrelle. Tarvitsee varmaan tähän kohtaan myöntää, etten ollut tutkinut aluetta yhtään laajemmin, vaan olin päättänyt suunnata suoraan vuorelle. Metsässä kuitenkin selvisi se, että ympäröivät metsät tarjoavat pidempiäkin ulkoilureitistöjä. Reitit kulkevat paljolti luonnonsuojelualueella, sillä alueelta on tehty lukuisia havaintoja rautakauden aikaisesta elämästä.

Kehityksen kerhotalon parkkipaikalta (Lystiläntie 21) löytyy tarkemmat reittikartat. Maastoon ulkoilupulut on merkitty sini-valko-vihrein maalein ja matkan varrelle on ripoteltu opastauluja alueen kasvillisuudesta ja historiasta.

Meinasin kirjoittaa loppuun, että olisipa ihana mennä yöpymään taas vuosien tauon jälkeen laavuun ja kokea linnavuori auringonlaskussa, mutta pyh pah konditionaaleille ja suunnitelmat todeksi. Sen sijaan, halusinkin lisätä Kaukokaipuu-blogista hiljattain lukemani retkietiketin, johon kannattaa muistin virkistykseksi ehkä käydä tutustumassa näin retkeilyn suosion noustessa.

Oletko sinä löytänyt viime aikoina lähistöstäsi uusia kiehtovia retkikohteita?


Jukrat, joko seuraat minua sosiaalisessa mediassa?

Facebook | Instagram | Twitter

9 Comments

 • Reeta / Tarinoita valoisista maisemista

  Hienot maisemat ja kuvat. Suomi on täynnä upeita luontokohteita ja onneksi niitä löytyy myös kaupunkien läheisyydestä 😊

 • terveisetpaivantasaajalta

  Vau mitä maisemia siellä! 🙂 Nyt on kyllä kiva seurata kun moni blogi esittelee kohteita Suomesta!

 • Kiva lukea välillä muiden kaupunkien kuin Helsingin lähellä olevista ulkoilupaikoista. Tuolla olisi hauska käydä Turun-lomalla. Turku on niin kiva kaupunki. 🙂 Mäkin innostun aina kun näen naavaa, koska sen tosiaan pitäisi kertoa erittäin puhtaasta ilmasta.

 • Kiitos, kiva kun löytyy Turun ympäristöstä uusia, mukavia kohteita. Tuolla en ole käynyt aiemmin, mutta nyt on paikka listoilla 😊

 • stacysiivonen

  Joo, kun kaupunkiin eli Tampesteriin muutin puolisen vuotta sitten, niin jatkuvasti löytyy uusia mestoja. Tykkään laavukuvasta, koska se näyttää, että laavu soveltuu yöpymiseen, kun usein sellainen, mikä on merkitty laavuksi tarkoittaa pelkkää makkaranpaistokatosta, jossa on kapeat penkit. Olen geoseikkaillut myös Piikkiössä, mutta en ole tuolla käynyt. Kuitenkin minulla on jotain varhaisia sukujuuria alueelta. Niin varhaisia, ettei niistä ole muistitietoa jäänyt.

 • Jussi Lehtonen

  Hieno kirjoitus. Sen verran on pakko korjata että osoite on Heernummentie 124

  • Eveliina

   Oho, jukrat pieni typo minulta, kävin korjaamassa. Kiitos huomiostasi! 🙂

  • Irmeli Kivi

   Lystiläntie 21 on Piikkiön Kehityksen kerhotalon osoite. Sinne minä ainakin menin tässä taannoin. 110-tieltä erkaneva tie tämä Lystiläntie. 110-tietä Turusta Paimioon ajavat seutuliikenteen bussit pysähtyvät aivan risteyksen tuntumassa. Toki siellä Heernummentien varrella on toinen, pienempi parkkipaikka. Tammireitit-sivustolla virallista tietoa Piikkiön Linnavuoren reitistöstä.

 • Tuolla kelpaisi viettää iltaa nuotion ääressä, upeat maisemat. Ja kun huipulta parkkipaikalle on noinkin lyhyt matka, voi auringonlaskun jälkeen siirtyä kunnon sänkyyn nukkumaan, jos eräyö ei tunnu omalta. Hyvä, että nostit tähän loppuun vielä retkietiketin muistutukseksi.

Vastaa

Eveliina

Writer & Blogger

Scroll to Top