Matkakohteena kiehtova ja rosoinen Kiova

Kiova sopisi olla paljon paljon suositumpi matkakohteena. Saapuessa kaupunkiin hostellin nainen puhuu ainostaan venäjää. Samalla kun hän huone-esittelyn yhteydessä vääntää patteria kovemmalle, poimin hymyillen hänen puheeestaan sanan holotna. En ollutkaan ajatellut sanan alkuperää aiemmin. Oli hupaisaa tuuria ja sattumaa, että pääsimme sisälle hotelliin, koska ovissa oli jotkut erikoiset napit, joihin en ollut törmännyt muualla. Mitään suunnitelmia itse Kiovaan saapuessa ei vielä ollut, mutta luotin jotain spesiaalia tulevan eteen kun pysyy avoimen. Niinhän siinä kävikin.

Heti seuraavana aamuna tapasimme kaksi suomalaista naista, jotka asuivat Kiovassa puolen vuoden työprojektin vuoksi. Kuulin heiltä paljon hyviä ravintolavinkkejä kaupunkiin, jotka ajattelin jakaa sinullekin tekstin lopussa. Näiden lisäksi kuulin tarinoita muun muassa siitä, kuinka raja-alueilta kaupunkiin päätyneillä käsikranaateilla oli leikkinyt muutama viikko takaperin kaksi poikaa ja menehtyneet niiden räjähdyksessä. Kiova matkakohteena tuntui silti turvalliselta, enkä ainakaan liiaksi säikähtäisi poliittisia selkkauksia. Tietenkin on hyvä seurata ajankohtaista tilannetta.

Eveliina Tyllinen Kiova
Kiova kadut

Miten Kiovaan pääsee?

Olen tallentanut Facebookin lentodiilit näkymään ensimmäisenä omassa fiidissäni. Yksi ilta eteeni pomppasi 38€ menopaluulennot Kiovaa ja aloin välittömästi kaavailla meidän tyttöporukan ensimmäistä yhteistä matkaa. Kiova taisi olla kuitenkin ystävieni mielestä liian extremekohde viime aikaisten poliittisten tapahtumien vuoksi. Onneksi pikkusiskoni rohkeni lähteä reissuseuraksi, vaikka seuraavassa lauseessa ilmoitin haluavani myös päiväretkelle Tsernobyliin.

Ennen matkaa kuulin useita kauhistelevia kommentteja Ukraina Airlinesin puoli-ilmaisista lennoista. Lento Boryspilin kentälle Ukraina Airlinesin sinikeltaisin siivin sujui ihan mutkitta ja luultavasti suhteellisen tasaisesti, koska nukuin lennot molempiin suuntiinsa. Boryspilin kentällä ihailin sitä, kuinka matkalaukut kuljetetaan sympaattisesti perinteisellä traktorilla koneeseen.

kollaasi
Ukraina

Liikkuminen Kiovassa

Puolen tunnin siirtymän lentokentältä voi matkata Kiovan keskustaan näppärästi retron autenttisella lentokenttäbussilla. Busseja menee useita tunnissa. Neuvostohenkinen plyysiverhoilu heiluu kaasun tahdissa rytmikkäästi ja puhallin puskee kuumaa ilmaa nilkoille niin paljon, että on nostastettava jalat välillä syliin. Matkalla bussi pysähtyy ensimmäisenä Kharkivska-metropysäkillä, minkä jälkeen matka etenee Kiev Passazhirskiy rautatieasemalle. Jälkimmäisen vaihtoehdon kokeneena suosittelen jatkamaan matkaa metrolla toivotulle asemalle, rautatieasemalta on hieman matkaa itse keskustaan ja metrolla pääsee lopulta helpommin. Siskoni kanssa lähdimme taksilla juna-asemalta seikkailemaan liikenteeseen, jossa ei minun silmääni tuntunut juuri liikennesääntöjä olevan.

 • Busseja menee noin 15 minuutin välein päiväaikaan.
 • Lippu on hieman edullisempi metroasemalle (n.60 UAH) kuin Passazhirskiyn juna-asemalle (n. 100 UAH)
 • Bussit ovat pinkin värisiä ja lähtevät ihan lentoaseman edestä

Eniten suhasimme Kiovassa metrolla. Metropoletteja voi ostaa jokaiselta asemalta ja matkat ovat edullisia. Alkuun haaveilin ostavani päivälipun, mutta Kiovan metron ”kolikkoportti” toimi ainostaan niillä tietynkokoisilla kertapoleteilla. Taksilla voi myös suhata ihan hyvin vuoksi, ne eivät paljoa maksaneet. Matkakohteena Kiova on varsin edullinen.

Paikallisbussit kulkevat myös tiuhaan ja käytiinkin niillä yhdessä outlet-kylässä. En voi kovin hyvillä mielin suositella Manufactura-kylää kenellekään, tyhjät liiketilat ja erikoiset liikkeet eivät varsinaisesti houkutelleet astumaan sisään. Sen sijaan vierenen supermarketti ja itse paikallisbussilla tuon matkan taittaminen olivat paljon huikeampia elämyksiä.

Kiovassa on mielestäni ainakin keskustan alueella todella mukavaa kävellä, sitä kautta pääsee mielestäni luonnollisesti aistimaan kaupungin fiiliksen. Olisimme halunneet käydä kunnolla Podilin alueella, sitä monet tuntuivat kehuvan, mutta on ehkä ihan hyvä jättaä muutama houkutteleva syy palata Kiovaan.

ukraina
Kiova
Maidan Nezalezhnosti

Näköaloja, kirkkoja ja nähtävyyksiä

Ensimmäiseksi Kiovasta tulee luultavasti vastaan lukuisat värikkäät kirkot. Mikaelin kirkko on pastellisen sininen, Andreaksen kirkko raikas mintunvihreä ja Volodymirin kirkko pirteän keltainen. Niihin syvällisemmän tutustumisen jätin suosiolla niistä kiinnostuneimmille, mutta St. Sofian kellotorniin kannattaa kiivetä, jos haluaa kauniita kuvia Kiovasta yläilmoista. Pääsymaksu oli muutaman euron.

Maidanin aukio ja Golden gate ovat helppoja maamerkkejä ensikertalaiselle suunnistaa kaupungissa. Meidän hotelli Best Season Apart hotel oli aivan Golden Gaten nurkilla ja sijainniltaan aika huippu!

Yli sata vuotta vanha funikulaari. Muistaakseni meidän Tsernobylin opas taisi mainita funikulaarin olevan yksi maailman lyhimmistä, mutta mikä merkittävintä, funikulaarilla oli ihan oma kuljettarensa. Lippuna taisi toimia ihan metropoletti.

Näkemisen arvoisia paikkoja ovat myös Friendship of Nations Arch -monumentti, kävelysilta yli Dnipro-joen, josta avautuvat näköalat pitkälti horisonttiin, sekä joen toisella puolella oleva viihtyisä Hidropark.

Kiova
St. Sofia church view

Mihin syömään?

Kahvia ja kukkia kaikkialla, siis oikeasti, joka kolmas koju on yhdistelmä kukkakaupasta ja kahvikioskista, niin mieletön idea. Jukrat miten ukranalaisia naisia muutenkin hemmotellaan ilmeisen usein kukin. Ravintoloissa seurasimme siskoni kanssa ihan tähtisilmin, kuinka ravintolan henkilökunta tuo kukkia saaneille naisille kukkamaljakoita pöytään illallisen ajaksi ihan yhtä mutkattomasti kuin lisää ketsuppia.

Sain suomalaisilta monia ravintolavinkkejä Kiovaan. Ne olivat oikein hyödyllisiä, sillä haahuilemalla ja hyvällä toivolla tuntui toisinaan hieman haastavalta löytää miellyttävää ravintolaa, varsinkaan jos ei ole wifin lähettyvillä. Ukraina ei kuulu EU:n roaming alueeseen.

Honey.

Aamupalalle: Kharms, hurmaavan palvelun Honey, all day breakfastia tarjoava Milkbar, boheemi Altruist, ja viehättävä Zigzag.

Lounas + dinner: pizzeria Mimosa, aiemmin jo mainitsemani Milkbar, Altruist ja Zigzag. Vallankumouksellinen Last barricade Maidanin aukion alla, jonne sisäänpääsyyn tarvitaan huhujen mukaan salasana. Kiova myös hemmottelee georgialaisilla paikoilla, niitä on vaikka kuinka ja paljon.

Baarit ja kuppilat. Ensimmäiseksi pitää sanoa Hospital bar ja avata Youtubesta videoita kyseisen paikan meiningistä. Yritin löytää tänne, mutta olin kartturina nyt sen verran taidoton, ettei onnistuttu päästä tätä kokemaan. Kannattaa ehkä kysellä joltain paikalliselta vinkkejä. Mua jäi ihan tosissaan harmittamaan, etten päässyt kokemaan tulikypäräshottia livenä, haha. Mielenkiintoiselta kuullosti myös The witch bar, jossa tilataan valitsemalla sattumanvarainen tarot-kortti. Kukin kortti tarkoittaa tiettyä juomaa. Drunk Cherry Bar tarjoaa pelkästään paikallista kirsikkalikööriä, mille kannattaa antaa mahdollisuus.

Kirsikkalikööri tehdään Lvivin kaupungissa, mikä voisi olla ehkä seuraavan Ukrainan matkan kohde. Ja tietty, tärkeimpänä vielä pitää Kiovasta mainita mahdollisuus lähteä ikimuistoiselle päiväretkelle Tsernobyliin! Siitä voit lukea lisää täältä.


Jukrat, joko seuraat minua sosiaalisessa mediassa?

Facebook: @korkkaritrinkassa

Instagram: @eveliinatyllinen

Twitter: @eveliinatylline

18 Comments

 • At the beginning, I was still puzzled. Since I read your article, I have been very impressed. It has provided a lot of innovative ideas for my thesis related to gate.io. Thank u. But I still have some doubts, can you help me? Thanks.

 • j.karvo

  Siellä taitaa olla Venäjän erityisoperaatio juuri nyt, ei ehkä kannata mennä juuri nyt.

  • Eveliina

   Joo, taitaaa joutua hetken odottaan 😞

 • Oi, ei muuten huono idea tallentaa Lentodiilit näkymään Facebookin alkuun etusivulle. Saattaa olla tosin petollinen. 😀 Kiitos tästä postauksesta, tallensin välilehtiin sillä pidemmän aikaa on ollut mielessä matka Kiovaan ja tästä löytyi paljon hyviä vinkkejä kaupunkilomalle sinne.

 • Olipas kiva lukea Kiovan kuulumisia. Itse tullut käytyä siellä nyt kolme kertaa, ja hyvin tuttuja fiiliksiä nousi mieleen. Suosittelen lämpimästi myös muita Ukrainan kaupunkeja!

 • Kylläpäs on kauniita kuvia. 🙂 Kiova on jäänyt kohtalaisen tuntemattomaksi itselleni vielä, joten tämä oli mielenkiintoista luettavaa ja alkoi ihan houkutella matkakohteena tämä! Tsernobyl toki on ollut ajatuksissa ennenkin ja sitä kautta myös Kiova luonnollisesti, mutta ajatukselle en ole sen enempää vielä päässyt antamaan tilaa kasvaa kohti käytäntöönpanoa. Vaikuttaa erittäin kiinnostavalta ja upeita nähtävyyksiä, tuo funikulaari houkuttelisi myös. 🙂

 • Vanha opiskelukaverini työskentelee Kiovassa (mistä tietää, että olisitkin törmännyt juuri häneen 🙂 ) ja olen jotenkin saanut kuvan sympaattisesta ja kiehtovasta kohteesta – ja se kyllä vahvistui tämän postauksen myötä.

 • Tuonne mennään keväällä ystävän kanssa. En malta odottaa. Nättejä kuvia sinulla.

 • Kiova on kyllä omalla tavallaan kaunis ja tunnelmallinen. Tosin kun itse reissasin siellä oli ihan saakelin kylmä, joten piipahdus söpöissä kahviloissa tämän tästä oli paikallaan. 😀

 • Klikkasin jutun auki ihan vain mielenkiinnosta kohtuullisen tuntematonta paikkaa kohtaan, ja olipas kiva postaus! Kauniit kuvat, hyviä vinkkejä ja hauskaa kerrontaa, josta välittyy Kiovan tunnelma. Pärjäsikö siellä englannilla kuitenkin vai osaatko venäjää?

 • Kylläpä Kiova vaikuttaa mukavan värikkäältä kaupungilta! Houkuttaisi kyllä koko maa, mutta epävarma poliittinen tilanne on lykkäyttänyt reissua tuonnemmaksi. Kivan reissukohteen vaikutelman kyllä Kiovasta sai tämän perusteella 🙂

  • Saittepa tosi halvat lennot! Tuohon hintaan on helppo lähteä ex tempore tutustumaan uuteen paikkaan.
   Mäkin matkoilla ihailen kukkakojuja, ihan Tallinnassakin. Ihanaa arjen hemmottelua, jos saisi usein kukkia. Suomessa jos mies tuo kukkia, niin nainen luulee, että se on pettänyt! 😀

 • Kauniita kuvia Kiovasta! Sopii varmasti hyvin viikonloppureissulle edullisten lentojen ja lyhyehkön lentoajan puolesta. Olen kerran lentänyt Kiovan kautta, mutta kaupungissa en ole käynyt koskaan. Noihin aamiaismestoihin voisin mennä koska vaan. 🙂

 • En ole Kiovassa (kuten en muuallakaan Ukrainassa) vielä käynyt, mutta Tsernobyl jollain tasolla kiinnostelee matkakohteena, joten uskon että ennemmin tai myöhemmin löydän itseni myös Kiovasta. Sait kaupungin kuulostamaan kyllä aika kivalta matkakohteelta! 🙂

 • Ukraina ja Kiova on kiinnostellut jo pitkään joten oli kiva kuulla positiivisia kommentteja sieltä. Kohteen edullisuus on myös ehdoton valttikortti. Aika hyvään hintaan olit lennot löytänyt 🙂

 • Mukava lukea Ukrainan matkapostauksia, olemme nimittäin suuntaamassa Lviviin viikon päästä. Kiovakin vaikuttaa oikein mielenkiintoiselta ja tässä kun on tullut (ihan jonkin verran..) tutkittua Lvivin ravintolatarjontaa yms. niin olen pistänyt merkille, että sielläkin a) lähes kaikki hyvät paikat ovat ”piilossa” ja löytäminen on hankalaa b) omituiset salasanat ja muut manööverit joita baariin tai ravintolaan pääsy tai tilaaminen edellyttää. Suomalaiselle tämä on ihan täysi kauhistus.. 😀 Muuten kaikki teemakuppilat kuulostavat oikein hauskalta idealta.

 • Itse pidin kovasti Kiovasta jossa kävin juuri ennen mielenosoituksien alkua vuonna 2013. Itse pidin kovasti Lavran alueesta, jossa oli jännä kulkea luostarien alle tehdyissä luolissa johon munkkeja ja pyhimyksiä oli haudattuna ja jossa ihmiset kulkivat kynttilät kädessä kaipeita luolastoa pitkin. Aika spooky paikka. Ei ahtaanpaikan kammoisille ! Kiovaan on helppo ja nopea matkustaa — ja UIA on ihan hyvä lentoyhtiö.

 • seikkailupyorailija

  Ihanaa lukea Ukrainasta! Olen jo jonkin aikaa haaveillut sinne pääsystä ja viime kesänä teki jo kovasti mieli suunnata myös sinne. Ehkäpä tänä vuonna uusi yritys! Harmi, että usein poliittiset levottomuudet heittävät varjon koko maan päälle, vaikka ongelmat olisivat keskittyneet vain suht pienelle alueelle.

Vastaa

Eveliina

Writer & Blogger

Scroll to Top