Masai Mara -safari omatoimisesti ja edullisesti

Suljen auton ikkunan mykistyneenä ja puristan rattia entistä kovemmin. Siinä se nyt, leijonalauma piilossa paahtavaa aurinkoa pensaikossa. Taisin unohtaa hengittää. Vielä eilen yhdistin leijonat ja muut villieläimet ainoastaan Leijonakuninkaaseen ja luontodokumenteihin. Tänään tuijotan urosleijonaa silmästä silmään valtavan suuressa Masai Mara -luonnonpuistossa. Tähän pisteeseen pääseminen ei ehkä ollut helpointa, mutta kaiken sen selvitystyön arvoista.

Usein valmiille safarimatkoille on tosin niin sanotusti löydetty hinta. Mitäs jos matkaa pienemällä budjetilla? Voiko Masai Mara -safarille lähteä omatoimisesti? Pitääkö varata etukäteen retki, opas tai kuljettaja?

Onneksi valmispakettien hintojen ei tarvitse olla este lähtemättä bongailemaan sitä kuuluisaa big fiveä, sillä hieman pienemmälläkin budjetilla on helpohkosti mahdollista päästä näkemään villieläimet Masai Marassa omin silmin. Löytyy itseasiassa parikin vaihtoahtoa, miten edullisempi safarielämys on toteutettavissa. Molemmat vaativat toki hieman enemmän seikkailumieltä ja vaivannäköä, mutta se on varmasti vaivan arvoista.

Mistä Masai Mara on tunnettu?

Koko Big Five (norsu, leijona, leopardi, sarvikuono ja puhveli) ihastelu heidän luonnollisessa asuinympäristössään on mahdollista Masai Marassa. Näiden lisäksi pidin kyllä kymmenien seeproja, kirahvien, gnuuantilooppien ja hyeenan näkemistä aivan yhtä mahtavana. Tosin suuresta viisikosta seuraavaan kertaan jäivät leopardi ja sarvikuono, mutta jukrat, nähtiimpä gepardi!

Masai Mara muodostaa yhdessä Tansanian Serengetin kanssa valtavan suuren villieläinten suojelualueen. Erityisen tunnettu luonnonpuisto on vuosittaisesta tuhansien gnuuantilooppien ja muiden toverien vaelluksesta (the great migration) Serengetistä Masai Maraan. Onneksi molemmat luonnonsuojelualueet tarjoavat mielettömän hyvät mahdollisuudet villieläinbongaukseen ympäri vuoden, joten jos muutto ei osu kalenteriin, ei sen vuoksi kannata olla menemättä safararille.

Masai Marassa asuu myös yksi Afrikan tunnetuimmista heimoista, Masai heimolaiset, joilla on vahvat perinteet, sekä luonnonläheinen ja omaleimainen kulttuuri. Heidät on helppo tunnistaa punakankaisista vaatteista, jota he tapaavat pukea hieman viitan tavoin. Usein kankaat muistuttavat hieman tuttua skottikuviota.

masai mara norsu

Missä voi säästää?

Jos oppaan ei tarvitse puhua suomea, niin säästää jo merkittävästi valitsemalla paikallisen matkanjärjestäjän esimerkiksi Nairobista. Jo Nairobin kaduilla monet toiveikkaat paikalliset myyvät jonkin tuttavansa matkapakettia sinulle pienen provision toivossa. Kannattaa kuitenkin tutustua hintatasoon ja vaihtoehtoihin etukäteen, jotta tietää mistä neuvottelee – tai sitten marssia matkatoimistoon tai ostaa safarimatkan netistä.

Jos täysin unohtaa valmiit matkat, voi päästä safarille varsin edullisesti. Majoitukset varsinaisen puistoalueen ulkopuolella ovat usein paljon edullisempia. Tällöin esimerkiksi Mara Explorers Camp on avain onneen, tai jokin muu vastaavan hintainen telttamajoitus. Heidän teltoissaan on ihan oikeat sängyt ja peitot, joten kokemus on varsin miellyttävä telttailuksi. Mara Explorers Camp on omalla teltalla kaikkein huokeimman hintainen, olisikohan ollut noin 15€ yö. Yö heidän teltassaan maksaa noin 30€ per henkilö. Lisäksi voit ostaa yön joko aamupalalla, puolihoidolla tai täyshoidolla. He vuokrasivat myös kiikarit about vitosella.

Saattaa kuulostaa hieman yllättävältä, mutta Masai Maran suojelualueelle saa ajaa omalla vuokra-autolla ihan omin päin. Jos vain siis uskaltaa ajaa Kenian täysin mielipuolisessa vasemman puolen liikenteessä, kannattaa ehdottomasti harkita itse ajamista. Tiet Maraan ovat onneksi juuri kunnostettu, joten pahin on oikeastaan päästä ulos Nairobista. Jos kuitenkin kämmenet hikoavat ratissa vieraassa kohteessa yhtä paljon kuin minulla, ei vieläkään kannata heittää kirvestä kaivoon.

Sinä iltana kun aikainen aamuherätys safarille oli vasta edessä, juttelimme kahden brasilialaisen kanssa. He olivat ottaneet paikallisbussi n(Matatu) Nairobista Narokkiin, jossa vaihtaneet matatua ja jatkaneet siitä Maran suuntaan. Matatuilla taittaen matka ei maksa parikymppiä juuri enempää ja se jättää kyydistä melko lähellä Mara Explorers camppiä. Mara Explorers Campillä on muutama oma paikallisopas, jotka kohtuullista maksua vastaan vievät sinut mielellään puistoon heidän autollaan koko päiväksi. Tämä maksu on kuitenkin kokonaisuudessaan huomattavasti täysin valmista pakettia edullisempi, koska valmistourit majoittuvat monesti vielä tasokkaammissa telttamajoituksissa. Brasilialaisilla oli onnistanut, sillä he olivat nähneet koko big fiven päivän aikana paikallisoppaan kanssa.

masai mara
masai mara
kirahvi

Mitä maksoi?

Puistomaksu 80$ on kaikkien puistoon menevien maksettava, mutta tämän maksun maksaa mielellään, koska se menee hyvään tarkoitukseen alueen suojeluun. Maksaa voi joko dollareissa tai kortilla. Sisäänpääsyä varten tarvitsee lisäksi passin. Omasta autosta saa myös maksaa noin 10$ lisähintaa, mutta toki kaikki auton kulut voi jakaa, jollei matkusta yksin.

  • ~90$ autovuokra päivässä
  • sisäänpääsy 80$ per henkilö ja 10$ auto,
  • yö Mara Explorers puolihoidolla noin 30$
  • vedet, ruuat ja bensat..

Toki omalla autolla on suositeltavaa lähteä ajelemaan päivää ennen ja takaisin päin vasta seuraavana päivänä, koska pimeän tullen ajaminen Keniassa ei ole ehkä se paras idea. Näin auto on hyvä olla vuokrattu ainakin kolmeksi päiväksi ja majoitus kahdeksi yöksi.

leijona
masai mara

Päivä puistossa

Masai Mara on alueena älyttömän laaja, 1500 neliökilometriä, eikä päivässä ehdi oikeastaan millään nähdä koko aluetta. Sen vuoksi useampi safaripäivä ei ole ollenkaan hullumpi idea. Yhellä sisäänpääsymaksulla (80$) pääsee sisälle alueelle niin 24h aikana niin usein kun haluaa. Tosin – koska välimatkat puistossa ovat pitkiä, ei kovin montaa kertaa puisosta kannata sen aukioloaikana poistua. Puistoon on kolme sisäänpääsyporttia: Sekenani, Talek ja Oloololo. Jos haluaa yöpyä Mara Explorers campissä, hieman puiston ulkopuolella, kannattaa valita Sekenani, jotta säästää aikaa ylimääräiseltä ajamiselta.

Masai Mara on auki kellon ympäri ja puiston sisälläkin on mahdollista majoittua. Tällöin puistossa voi olla porttien sulkeutumisen jälkeen. Sisäänpääsyportit ovat auki noin aamu kuudesta ilta kuuteen. Jos ei ehdi palata takaisin portille ennen sen sulkeutumista, saattaa päästä kyselemään uutta majoitusta puiston sisällä olevansta luksusvillasta. Haha, taisi sieltä muitakin vaihtoehtoja löytyä! Uskoisin puistonvartijoiden pitävän kuitenkin huolen siitä, ettei kukaan nuku autossa.

Omilla autoilla puistossa liikkuvia oli ainakin sinä päivänä ainostaan kourallinen. Auton on hyvä olla nelivetomaasturi tai korkea safarihiace, sillä sateisen päivän ja kymmenien safariautojen jälkeen puistossa on pääteillä menossa melkoisen mutaiset karkelot. Jos ajaa puistossa omalla autolla, voi olla ihan hyvä välillä seurata muita safaritoureja. Ainakin meidän oma ensikertalaisen silmä oli usein sen verran huono bongaamaan eläimiä luonnossa, mutta pysähtyneet muut autot auttoivat paljon. Puiston sääntöihin tutustumisen lisäksi mukaan matkaan kannattaa ehdottomasti ottaa vettä, eväitä ja kiikarit!

norsu masai mara
masai mara

Muita hyviä budjettivinkkejä:

  • Ota mukaan vettä ja välipaloja jo matkalta Masai Maraan, näin pärjäät puistossa päivän, vaikka tuskin maltat edes pysähtyä syömään.. Sekenani-portin läheltä löytyy kyllä pari pienehköä kioskia, mutta ei varsinaisia kauppoja.
  • Matkusta sesongin ulkopuolella. Hiljaisinta on tammikuusta huhtikuuhun. Huippusesonki on suuren vaelluksen aikaan heinäkuusta elokuuhun, sekä joululoma ja pääsiäinen.
  • Kuullostaa varsin viehättävältä majoittua puistoalueen sisällä, mutta edullisemmin pääsee yöpymään varsinaisten porttien ulkopuolella.

Safari on kyllä kaikkien hehkutusten arvoinen elämys, lähtisin milloin tahansa uudelleen. Onko sulla heittää jotain lisävinkkejä missä säästää tai ylipäätään mitä voisi ottaa huomioon?


Jukrat, joko seuraat minua sosiaalisessa mediassa?

Facebook: @korkkaritrinkassa

Instagram: @eveliinatylline

Twitter: @eveliinatylline

18 Comments

  • Monta vuotta on mennyt haaveillessa safarista, mutta vieläkään en ole päässyt sinne. Afrikassa on niin monta maata enkä oikein ole koskaan päässyt varmuuteen, että mikä olisi hyvä kohde ensikertalaiselle niin maan kuin safarin osalta. Ja olen myös aina ajatellut, että matkasta tulisi niin tolkuttoman kallis, ettei siihen yksinkertaisesti ole varaa. Mukava lukea tällaisia tekstejä, koska siitä saa toivoa, että ehkä minunkin budjetilla vielä joku päivä 🙂

  • Kiitos infosta, auttaa oman safarimatkan suunnittelussa vaikka varmuutta ei vielä olekaan, että minne päin Afrikkaa sitä safarille lähdettäisiin. Kuitenkin ihan yleispäteviä vinkkejä ainakin osa!

  • Hyviä vinkkejä, mahtava matkakohde ja kiva lukea myös omatoimisemmasta matkasta! Kaikenlaiset safarit ovat meillä vielä näkemättä, mutta näiden postausten lukeminen ei kyllä varsinaisesti vähennä matkakuumetta 😀

  • Kiitos, kun jaoit tämän ihanan seikkailun! 🙂 Tansania safareineen on omalla listalla haaveissa ollut jo monta vuotta, mutta vielä en ole sinne asti päässyt. Tästä sai taas yhden hyvän idean. Upeita ja värikkäitä kuvia sekä hieno kertomus.

  • Valmiit safarimatkat ovat hinnakkaita, joten kiva lukea omatoimisesta matkasta. Olen käynyt safarilla Intiassa, Senegalissa sekä Tansaniassa, joista jälkimmäinen oli ylivoimaisesti paras. Samalla matkalla kiivettiin ensin Kilimanjarolle ja loppuloma kierrettiin safarikohteita. Se oli valmismatka ja aika kallis, mutta ehdottomasti joka euron arvoinen. Minua kyllä hieman kuumottaisi tuolla ajella, mutta näköjään se ei mahdottomuus ole 🙂

  • Aivan ihania kuvia ja voi että, mikä safarikuume mulla onkaan! Voi olla hölmö kysymys, mutta oon jo aiemminkin safaripostauksia lukiessa miettinyt, että onko safarilla kuin suuri riski kolaroida jonkun villieläimen kanssa..? Näkyykö siellä kolaroituja autoja? 😀 Itse en ole ikinä käynyt safarilla niin ehkä ekalla kerralla sitten joskus päädyn kuitenkin oppaan ja kuskin kanssa menemiseen, vaikka omatoimimatka vaikuttaa kyllä jännältä!

  • Safareista jaksaa ja haluaa kyllä aina lukea uudelleen ja uudelleen niin kokemuksia kuin vinkkejä ja itse peukutan tätä kyllä täysillä, sillä olen myös budjettireissaaja. On rohkea ja hieno veto lähteä omatoimisesti seikkailuun ja ne valmiit paketit ovat todellakin kalliita. Saa nähdä mihin itse päädyn, kun joskus safarin aika koittaa. 😀 Kauniita kuvia ja ihania eläimiä! <3

  • Masai Marassa ja Serengetissä omatoimisafari on kyllä totisesti aika rohkea veto. Alue on tosiaan niin hirmu laaja, että en tiedä uskaltaisinko itse laskea sen varaan, että löytää oikeat spotit. Mutta upeaa, että olet löytänyt, ja nähnyt noin paljon eläimiä! <3
    Toinen mikä itseä mietityttäisi, olisi varmaan juuri ajaminen. Mwibassa viime talvena rajuiden sateiden jälkeen tarvittiin alle tosi järeä jeeppi ja kuski, ettei juututtu mutaan joissakin paikoissa. Siellä voisi olla aika huuli pyöreänä silmänkantamattomiin jatkuvalla savannilla kun tulee pimeä, auto on jumissa, eikä puhelinverkot toimi.

    Näiden kuvien myötä virittäydyin kyllä kivasti ensi viikon loppupuolella starttaavaan seuraavaan omaan safariini, KIITOS!

  • Kiitos hyödyllisestä jutusta! Safarit odottaa jonain päivänä ja ehdottomasti niin kustannustehokkaasti ja omatoimisesti kuin mahdollista. 🙂

  • Vau mikä seikkailu! Tuo on varmaan niitä jokaisen bucket -listalla olevia juttuja. En kyllä uskaltaisi ajaa vasemmanpuoleisessa liikenteessä kaupungissa, mutta te ootte rohkeita 😀

  • Siis wau mikä retki ja millaisia kuvia! Varmasti unohtumaton kokemus. Omatoimimatkailijana oli tosi kiva lukea, miten tällaisen reissun voisi toteuttaa budjettimatkanakin.

    • Eveliina

      Kiitos! Tosiaan kulut laskee sitä aina mitä useamman kesken vuokra-auton kulut jakaa. 🙂

    • Eveliina

      Kiitos! 🙂

  • Omatoiminen safari Masai Marassa kuulostaa aika hauskalta, ja varsin seikkailulliselta!
    Nopeasti laskettuna tuollainen omatoiminen safari maksaa suurin piirtein saman verran tai hieman enemmän kuin oma kuuden päivän camping safarini Tansaniassa.
    Komppaan Mikkoa siinä, että suuri vaellus on todella upea! Näin sen Tansanian puolella Serengetissä ja oli aivan mieletöntä katsella, kuinka antilooppeja, seeproja ja gnuita riitti silmänkantamattomiin. Niitä oli varmasti satoja tuhansia!

    • Eveliina

      Seikkailua se oli kyllä ihan sanan merkityksessään. Jukrat, miten villiä oli olla autolla ajamassa leijonien ja muiden villieläinten reviirillä.

      Oho ompa sinun safarisi ollut järkevän hintainen. Tuo tapa mitä kirjotin on tietenkin sitä edullisempi, mitä useamma kanssa esimerkiksi autosta tulevat kulut voi jakaa. Meitä oli nyt kaksi, mutta uskon että kahden hengen valmista safarimatkaa edullisemmin kyllä päästiin. 🙂

      Pitää kyllä ensi kerralla mennä esim. Tansaniaan suuren vaelluksen aikana!

  • Mikko / Matkalla Missa Milloinkin

    Masai Mara tosiaan on upea kohde. Sesongin ulkopuolella matkustaminen on usein monessakin mielessä hyvä idea, mutta Masai Maran osalta sesongin ajankohtaan on melestäni syynsä. Suuri vaellus on nimittäin uskomattoman hieno. Lisäksi eläimien näkeminen on huomattavasti helpompaa tuolloin.

    Brasilialaiset olivat olleet muuten todella onnekkaita, kun olivat nähneet (pensas)sarvikuonon Masai Marassa. Ne ovat Masai Marassa todella harvinaiasia ja sen lisäksi ”ujoja”. Paljon paremmat mahdollisuudet nähdä sarvikuonoja on Lake Nakurussa.

    Meidän juttuja Maisai Marasta: https://www.matkallamissamilloinkin.com/tag/masai-mara/

    • Eveliina

      Uskon vaelluksen olevan mahtava ja tosiaan olisi ollut kyllä toivottavaa olla juuri tuon sesongin aikana paikalla. Meinasin lähinnä, että nähtävää kyllä riitti nyt, vaikkei vaellusta ollutkaan luvassa. 🙂

      No niimpä, tuon campin opas oli sen löytänyt pusikosta ja he olivat kuulemma olleet ainoina paikalla sitä ihastelemassa! Aika mahtava tuuri! Oli ollut heidän sanojen mukaan safarin paras hetki.

      Pitääkin ehdottomasti tutustua sinunkin juttuun!

Vastaa

Eveliina

Writer & Blogger

Scroll to Top