Kuuba – Parhaat vinkit autenttiselle lomalle

Myönnän, että olen aina metsästämässä niitä autenttisia matkustuskokemuksia.  Paikallista ruokaa parhaimmillaan, eläväistä kulttuuria ja paikallisia ihmisiä. Minulle lämpimimmät muistot matkoilta liittyvät usein ihmisiin ja heidän kanssaan koettuihin kommelluksiin. Kuuba oli matkakohteena unelmieni täyttymys.

Lähtökohtaisesti mitä vähemmän ihmisillä on, sitä sydämellisempiä ja välittömämpiä he mielestäni ovat. Uskoisin jopa monen köyhyysrajan alapuolella elävän olevan paljon keskimääräistä länsimaalaista onnellisempi. Kuuba vahvisti tämä näkemykseni. Jos pysähtyi kadulla tuntemattomalta kuubalaiselta kysymään tietä pankkiin, sai vastaukseksi innokasta espanjaa ja vielä halauksen. Kun olin jatkanut matkaa sinne suuntaan, minne edellinen oli viittonut, kysyin apua taas seuraavalta. Hän viittoi minut mukaansa ja vei pankin ovelle asti. Suosittelen siis ehdottomasti matkustamaan Kuubaan, jos vain voi! Alla on näppäriä vinkkejä siihen, mitä kannattaa tietää, kun suunnittelee matkaa Kuubaan.

Auto

katukuva Havanna

Hanki turistikortti ja ota kaikki mahdollinen mukaan, mitä vaan voit tarvita.

Kuuban turistikortin saa Helsingin Kuuban suurlähetystöstä anomalla, jos saapuu maahan suoraan Euroopasta. Aiemmassa postauksessani kirjoitin, kuinka me emme saaneet turistikorttia Suomesta, koska lentomme Kuubaan oli Yhdysvaltojen puolelta. Meidän lento oli loppujen lopuksi Los Angeles – Panama City – Havanna, ja saimmekin hankittua turistikortin vasta Panaman lentokentällä. Panamassa turistikortti maksoi 20 dollaria ja sitä varten ei kysytty edes passia. Jos lentää Yhdysvaltojen puolelta suoraan Kuubaan, kannattaa tutustua etukäteen matkustusehtoihin. Ne tuntuvat muuttuvan vähän väliä.

Kuubaan kannatta pakata mukaan kaikki mahdollinen, mitä vain voin kuvitella matkan aikana tarvitsevansa. Kuubassa ei ole selkeitä marketteja ja lähes kaikki tarvikkeet myydään erikseen omissa putiikeissaan. Kauppoja voi olla hankala löytää ja varsinkaan sellaista, josta ne kyseiset akuutit tamponit tai ripulilääkkeet sillä hetkellä löytyisivät.

Opettele espanjan kielen alkeet

Kuuba on Espanjan vanha siirtomaa ja siellä puhutaan siis espanjaa. Vain pieni väestöstä osaa englantia. He ovat kuitenkin innokkaita tutustumaan sinuun espanjaksi. Reissun aikana opin nopeasti asioimaan kassalla ja ymmärtämään numeroita. Se auttoi paljon, kun halusi esimerkiksi tietää hinnoista. Ne ihmiset, jotka Kuubassa osaavat englantia, puhuvat ja auttavat sinua myös mielellään. He tosin ymmärtävät kielitaitoinsa edut. Minutkin usein vietiin puolivahingossa kaupungin parhaille mojitoille, missä kuubalainen tilasi sujuvasti yhden itselleenkin – minun laskuuni tietenkin. Itse en tätä pannut niin pahakseni, koska minusta oli äärettömän mielenkiintoista päästä hieman lähempään paikalliskontaktiin.

kuuba

Suosi paikallisten palveluita

Kuuba on sosialistinen valtio. Paikalliset saavat harjoittaa laillisesti pienimuotoista yrittäjyyttä ymmärtämäni mukaan ainostaan vuokraamalla huonetta omasta asunnostaan turisteille (casa particular) tai pitämällä pienehköä ravintolaa (paladar). Tästäkin tulosta pitää maksaa suurin osa tuotosta valtiolle.

Majoittumisvaihtoehtoja Kuubassa on käytännössä kaksi; valtion omistamat hotellit ja casa particularit. Valtion hotellit maksavat hoosiannaa tasoonsa nähden, joten suosittelen ehdottomasti varaamaan paikallisten pitämän casan. Varasin ensimmäisen casan Havannasta Airbnb:n kautta ja sitä seuraavat lennosta. Casojen omistajat puhuvat usein muutaman fraasin englantia, mutta ainakin ensimmäisessä casassa minua oli vastassa pariskunnan poika, joka tulkkasi reissutoiveeni pariskunnalle. Casojen omistajat usein tarjoavat 5cuc lisähintaan loistavaa ja tuoretta aamiaista, usein myös päivällistä olisi ollut tarjolla. Casa particularit olivat kaikki todella siistejä. Omistaja pariskunta asuu itse samassa asunnossa, mutta vieraille vuokrattavan huoneen ovessa on lukko. Minulla kävi tuuri ja meillä oli aina myös oma parveke! Casan omistajat kunnioittavat vieraiden yksityisyyttä ja ainakin minä uskalsin jättää osan arvotavaroista huoneistoon. Ilmeisesti turisteja kohtaan kohdistuneista rikoksista saa Kuubassa valtavat sanktiot.

Ravintoloita on Kuubassa vastaavaan tapaan valtioiden omistamia ja yksityisten omistamia. Yleisestihän ruoka ei Kuubassa ole mitään makujen ristiloistoa ja mausteita käytetään kovin maltillisesti. Kerran eksyin Santa Clarassa valtion omistamaan ravintolaan, ja se ruoka ja koko palvelukokemus oli tähänastisen elämäni hirvein. Tämän yhden kokemuksen perusteella ei kuitenkaan kannata leimata kaikkia valtion ravintoloita huonoiksi. Yksityisten omistamissa paladareissa ruoka oli oikein hyvää ja sitä tuli niin paljon, että etten koskaan jaksaneet syödä kaikkea.

kuuba

Tutustu paikallisiin ihmisiin

Matkan jälkeen voin täysin allekirjoittaa Kaukaa haettua -blogin Anna kommentin: ”parasta kuubassa ei ole rommi, salsa tai autot, vaan ihmiset.” Se todellakin pitää paikkansa, sillä kuubalaiset ovat erittäin kiinnostuneita sinusta ja haluavat tutustua. Paikallisilla tuntuu olevan loputtomasti aikaa. Kukaan ei nyhjää kotonaan, vaan kaikki elämä on kaduilla.

Kannattaa kuitenkin olla hieman kriittinen varsinkin heidän suosittelemiensa asioiden kohdalla. Monilla paikallisilla on tuttavia ympäri kylän, joita suosittelevat ensisijaisesti. He saavat siitä pienen komission, mikä usein näkyy hinnassa. Aitoja sikareita ei myöskään saa ostettua kadulta, vaikka paikallinen kuinka niiden aitoutta vakuuttaisikin. Ne kannattaa käydä ostamassa ihan virallisesta valtion sikarikaupasta.

Elämää kaduilla kuuba

kissa

Vältä liian tiukkaa aikataulutusta

Kuubassa paikasta toiseen liikkuminen on melko hidasta ja yllätyksiä saattaa sattua matkan varrelle. Kuubalaiset ilmastoidut Viazul-bussit kuljettavat turisteja suhteellisen mukavasti paikasta toiseen, mutta varsinkin suosittuina matkustusaikoina bussit voivat olla todella täysiä. Liput kannattaa hankkia etukäteen joko bussiasemalta tai netistä. Itselläni kävi tuuri ja saimme liput aina ostettua tuntia ennen lähtöä. Tosin matkalla Trinidad – Santa Clara kuski sanoi minulle, että maksapa vasta myöhemmin bussissa ja piilotti matkalaukkuni ruuman pimeimpään nurkkaan ilman tägiä. Normaalisti laukut merkitään lipun oston yhteydessä. Se matka taisi mennä kuljettajan omaan taskuun, mutta pääsin ongelmitta perille.

Kimppataksit ovat Kuubassa myös yksi hyvä vaihtoehto. Havanna – Varadero välillä olin menossa ostamaan etukäteen bussilippua, mutta taksikuski bussiaseman ulkopuolella tarjoutua hakemaan minut aamulla kämpiltämme ja viemään perille hotellille asti. Hintakin oli varsin kohtuullinen siihen nähden, että bussiasemat molemmin puolin olisivat vaatineet joka tapauksessa taksia. Varsinkin Havannan bussiasema on aika kaukana niistä alueista, missä turistit normaalisti aikaa viettävät. Hieman epäilevinä suostuimme sillä ehdolla, että saisimme maksaa vasta perillä. Aamulla kuski oli hakemassa virallisella taksillaan sovittuna aikana ja hänellä oli kyydissä kaksi meksikolaista. Matka oli erittäin ikimuistoinen ja ihana. Meksikolaiset pysähtyivät ostamaan olutta melkein jokaiselta huoltoasemalta ja välillä pysähdyimme ihan vain ottamaan valokuvia. Matka hurahti ihan hetkessä.

Pienempiä välimatkoja pääsee Kuubassa liikkumaan helposti ja paikalliset huutelevatkin vähän väliä tarvitsetko kyytiä. Varsinkin kaikki vanhat amerikan autot ovat potentiaalisia takseja.  Käytin huoletta näitä ”pimeitä kyytejä” ja kaikki sujui aina hyvin. Sen kerran kun käytin Havannassa virallista taksia, maksoin kyllä heittämällä enemmän, mitä paikallinen olisi pyytänyt. Kuubassa on myös ihania coco-takseja, jotka toimivat Thaimaasta tuttujen tuktukien tapaan.

Coco taksi kuuba

Nettiä on tarjolla maksua vastaan

Kuubassa toimii suomalaisten puhelimet yleisesti ottaen hyvin, jos haluaa soittaa tai laittaa viestiä kotiinpäin. Edullista se ei tosin ollut, samat hinnat kuin Yhdysvalloissa. Koko Kuuba ei vielä surffaa netissä, vaan ihmiset ovat aidosti läsnä. Julkisia wifi-spotteja on kuitenkin tarjolla esimerkiksi puistoissa ja isommissa hotelleissa. Nettiaikaa pitää erikseen ostaa ja sitä saa tunniksi kerralla. Yksi nettitunti maksoi noin kaksi euroa. Tuntia ei tarvinnut myöskään käyttää kerralla.

Hinnat Kuubassa vaihtelevat

Kuubassa on käytössä kaksi valuuttaa, paikallisten pesot CUP ja turistien pesot CUC. Kuuban valuuttoja ei saa vaihdettua ennen matkaa, joten niitä voi vaihtaa vasta lentokentällä. En silloin jaksanut jonottaa rahanvaihtopisteelle, joten maksoin casamme tilaamalle taksikuskille matkan euroissa. Tällä hetkellä yksi euro on melko saman arvoinen kuin yksi CUC. Usein pystyimme maksamaan myös euroilla, kun pesot olivat päässeet loppumaan. Varsinkin pimeät taksikuskit ottivat mielellään euroja vastaan, varsinkin kun euro oli hieman CUC:ia vahvempi. Rahaa voi vaihtaa esimerkiksi pankeissa ja Cadecassa.

Yleinen hintataso vaihteli reippaasti eri kaupunkien välillä. Havannassa hinnat olivat melkein Suomen hinnoissa, mutta esimerkiksi Trinidadissa hinnat jo puolittuivat. Kannattaa aina neuvotella hinnat etukäteen.

Kuuba on kaiken hehkutuksen arvoinen matkakohde. Lähtisin milloin vain uudelleen.

Täältä pääset lukemaan muutkin postaukseni Kuubasta.


Moikataanko myös somessa?

Facebook: @korkkaritrinkassa

Instagram: @eveliinatyllinen

30 Comments

 • I am a website designer. Recently, I am designing a website template about gate.io. The boss’s requirements are very strange, which makes me very difficult. I have consulted many websites, and later I discovered your blog, which is the style I hope to need. thank you very much. Would you allow me to use your blog style as a reference? thank you!

 • Kuuba kiinnostaa ihan valtavasti! Jännittää vaan, että kun sinne joskus pääsee, onko paikka muuttunut jo kuinka paljon. Ainakaan ihan lähivuosina en pääse sinne matkaamaan, mutta jossain vaiheessa ehdottomasti päästävä.

 • Annukka

  Kuubaan pitäisi päästä mahdollisimman pian, sillä siellä tuntuu turismi syövän paikan autenttisuutta. Hyviä vinkkejä matkaa varten ja ihania kuvia.

 • Oi Kuuba! Tuonne olisi kyllä pakko päästä, jo ihan noiden supersuloisien värikkäiden talojen puolesta! Ja on Kuuba toki maana muutenkin kiinnostava, kaikki tuo kulttuuri ja elämänmeno niin kiehtovaa. Taidankin tästä siirtyä äkkilähtösivustolle katselemaan, josko ensi vuonna pääsisi sinne… 🙂

 • Tämä oli kattava paketti Kuubasta ja juuri sellaisesta Kuubasta, jollaisena itsekin sen haluaisin kokea. Olen todella samaa mieltä jutun alusta ja ihmisten avuliaisuudesta, kohtaamisista ja onnellisuudesta. Kuuba on vielä kokematta, mutta tähän juttuun palaan, jos ja kun tuon rytmin ja värien luvatun maan otan kohteekseni. Psst! Hauska tutustua, blogisi oli aivan uusi tuttavuus minulle.

  • Eveliina

   Hei tervetuloa! Tää minun blogi on vielä kovin uusi, joten kiva kun löysit tänne! 🙂

   Kuuban voi tosiaan kokea monella tapaa.. Varaderon turistirannoilla jos viikkonsa viettää, en kehtaisi edes kertoa käyneeni Kuubassa..

 • Siis toi Kuuban värikkyys, nuo ihanat autot ja tuo rosoisuus. Oon ihan myyty. Kuuba on ehdottomasti mun pakko päästä -listalla.

  Mä oon ihan samanlainen sun kanssa, aina metsästämässä sitä autenttisinta matkustusta. 🙂

  • Eveliina

   Eikös sulla ole seuraavana suunnitelmissa pidempi reppureissu tuolla suunnalla? 😉 Siitä tulee varmasti mahtava! Käsittääkseni kaikki maat Väli-Amerikassa ovat ihanan värikkäitä <3

 • Kuuba kannattaa kyllä käydä katsomassa – ja ehkä kohta on jo myöhäistä, sillä amerikkalaisten turistien määrä on jo tainnut nousta merkittävästi ja sen myötä saaresta tulee koko ajan ”tavallisempi” turistikohde.
  Me kävimme Kuubassa muutama vuosi sitten ja vaikka isojen hotellien taso ei välttämättä ole loistokas, niin tavallaan kuitenkin pidimme Nacionalista, siinä oli kuitenkin jotain ikonista. Nettikin toimi, jo joitakin vuosia sitten siis, jotenkuten 🙂
  http://meriharakka.net/2013/10/29/havannan-illassa/

  • Eveliina

   Ehdottomasti kannattaa olla nopea! Paljon puhutaan siitä, että Kuubaan pitäisi mennä juuri nyt, kun se on vielä aidoimmillaan. Amerikkalaisia ei niin paljon näkynyt, mutta eurooppalaisia (erityisesti saksalaisia) oli Kuubassa paljon! Käytiin kerran yhdellä nähtävyydellä Vinalesissa, ja kierros pidettiin saksaksi?! Pääsin siinä sitten tulkkaamaan Iirolle.

   Hyvä jos Nacional oli mukava kokemus! Hieman harmittaa, ettei me käyty siellä sisällä!

  • Eveliina

   Totta kai sopii! 🙂 Kauniita kuvia sinullakin ja ihana postaus! Ja ihana Kuuba! <3

 • Tässä oli paljon hyviä vinkkejä ja kiinnostavia pointteja! Kuuba on vielä toistaiseksi ”Sitten joskus” -listalla, mutta ehdottomasti kiinnostaa! 🙂 Sun kuvat oli myös aivan ihania! <3 Valtion omistama ravintola kuulostaakin kyllä jotenkin äärimmäisen kolkolta ja luotaantyötävältä. 😀

  • Eveliina

   Se valtion omistama ravintola oli kyllä kerrassaan järkyttävä. Long stoori short: vessat olivat kuvottavimmat, mitä muistan hetkeen nähneeni. Paikan kokki kävi samoissa vessoissa meidän nähden. Tilaamani mangomehun tilalla sain jotain ihan muuta mehua. Ruoka oli oikeasti pahaa – vaikkei niin saisi sanoa. Harvoin minäkään oikeasti nirsoilen 😀 Lasku kun tuotiin, oli summa 17cuc ja maksoimme 20cuc. Odoteltiin vaihtorahoja. No sitten tarjoilija muisti, että oli unohtanut laskuttaa 2cuc veden ja toi vielä lisälaskun. Savu alkoi nousta korvista kun koitin kaikin keinoin kuittiin piirtämällä selvittää, että ottaisivat niistä vaihtorahoista, mitä ei vielä olleet tuoneet takaisin. Pitkän vänkäyksen jälkeen onnistui, mutta eivät pahoitelleet sanallakaan. Jos kokemus olisi ollut muutoin positiivisempi ja olisin ollut ruuan jälkeen tyytyväinen, niinkuin lähes aina, en olisi jaksanut muutamista latista välittää.. mutta tuonne en halunnut antaa senttiäkään ylimääräistä. 😀 Ilmapiiri oli muutenkin kolkko ja persoonaton. Tuskin kaikki kuitenkaan ovat yhtä karseita.

  • Eveliina

   Huippu juttu! 🙂

 • Kiitos hyvistä käytännön vinkeistä Kuubaan! Monet ovat tosiaan moittineet Kuuban ruokaa, joten kiva kuulla, että paikallisten pitämistä paladereista voi kuitenkin saada ihan hyvää sapuskaa.
  Kuuba ja erityisesti Havanna on ollut ajatuksissani jo useita vuosia, mutta jostain syystä olen kuitenkin aina päätynyt jonnekin muualle. Mutta joskus vielä sinnekin, ehdottomasti.

  • Eveliina

   Kuuba on ihana kohde! <3 Paladareissa ruoka oli maittavaa, ei kuitenkaan mitään makunautintoja silti. Enkä usko, että ne kaikki valtion ravintolatkaan niin kamalia ole, kuin se yksi missä satuimme käymään.

 • Kuuba näyttää varsinaiselta Instagram-unelmalta! Ja tarinoitakin sieltä tuntuu kertyvän, ei ihme, että on nosteessa matkabloggaajien keskuudessa 🙂 Kiitos rehellisistä käytännön vinkeistä.

  • Eveliina

   Oli ilo jakaa vinkkejä, jouduinhan niitä itsekin alkuun selvittämään! 🙂 Ja kuvista saa kauniita lähes poikkeuksetta!

  • Eveliina

   Aivan täydellisen kaunista! <3

 • Jotenkin tuntuu, että Kuubaan matkustetaan nykyään enemmän (ainakin matkabloggaajapiireissä). Sen myötä on tullut luettua enemmän postauksia aiheesta ja tietenkin sinne haluaisi itsekin päästä käymään! Tää onkin hyödyllinen postaus, jos joskus tulee lähdettyä. Kuvat ainakin on ihania, tuolla näyttää olevan niin värikästä!

  • Eveliina

   Värikästä oli todella! Kuuba taitaa olla kohteena nyt todella in. Saksalainen ystäväni juuri kertoi, kuinka Kuubaan matkustetaan nyt Saksasta ihan hullun tavoin, on kuulemma vielä suositumpi kohde kuin Myanmar. Ja näkyihän niitä saksalaisia siellä.. 🙂

 • Kiitos hyvistä vinkeistä Eveliina 🙂 Kuubasta olen kuullut sekä hyvää että huonoa. Omaa mielipidettä en ole maasta oikein osannut muodostaa. Tämän perusteella kuulostaa siltä, että pitäisihän tuonne(kin) mennä. Espanjaa onneksi osaan jonkun verran, joten kielen suhteen ei tule ongelmia paitsi silloin kun vastapuoli tykittää menemään niin ettei ymmärrä kun kaksi ensimmäistä sanaa.

  • Eveliina

   Minulta ei kuule kuin positiivista Kuubasta, eli mene ehdottomasti! 🙂 Ja tuon espanjan taidon suhteen kuubalaiset ovat varmasti valmiina vaikka tavaamaan sinulle kaiken, olivat sen verran ystävällisiä ja auttavaisia ihmisiä.

 • Kävin Kuubassa pressimatkalla 2015 ja silloin maa kyllä sekä hurmasi, että sai repimään hiuksia päästään. Osa syy turhautumiseen oli juuri pressimatkalla olo, jolloin ei kamalasti saanut itse valita, mitä meni katsomaan.

  Kuubasta jä selainen polte, että Havannaan pitäisi mennä uudestaan ja miksei sitten johonkin rannalla löhöämään myös. Koska juurikin kyseessä oli aikanaan työmatka, niin jäi ne rannat hieman vähemmälle 😉

  • Eveliina

   Kuubassa on kyllä valtavasti nähtävää. Meilläkin jäivät monet nähtävyydet kiertämättä, kun aikaa ei ollut loputtomasti. Havanna oli ihana kaupunki, mutta rakastuin vielä enemmän Trinidadiin. Trinidadin lähistöllä oleva Ancon Beach oli kaunis ranta. Varaderon rannat olivat kauniimpia, mutta se all inclusive -turistikarsina ei muuten ollut ihan minua varten.

 • Tämä juttu oli täynnä loistavia vinkkejä. Kiitos! Täytyy laittaa talteen ja avata uudelleen, kun ja jos Kuuban reissu joskus tulee ajankohtaiseksi.

  • Eveliina

   Hyvä, jos olivat hyödyksi!

Vastaa

Eveliina

Writer & Blogger

Scroll to Top