7 x Turun seudun ulkoilureitit upealla näköalalla – tiesitkö näitä vuoria?

Olen kuluvana vuonna tavallista useammin kysynyt: retkeilläänkö taas jollekin kivalle lähivuorelle? Mielestäni parhampia ulkoilureittejä ovat sellaiset, joiden matkan varrelle osuu jokin kaunis näköalapaikka, mieluiten merinäköalalla, jos mahdollista. Toivottavasti nämä Turun seudun ulkoilureitit antavat sullekin uusia ideoita mihin suunnata. Seikkailumieli, kahvia ja ehdottomasti kamera kannattaa pakata mukaan reppuun.

Myönnän, että vuori-sana otsikossa on ehkä hieman harhaanjohtava, eihän Suomessa virallisesti ole vuoria. Tähän listaukseen mulle kuitenkin riitti se, että paikan nimi sisältää kyseisen vuori-sanan. Lopussa löytyy vielä lisäksi muutama vuori, joita en itsekään ole vielä ehtinyt näkemään. Oletko valmis seitsemän vuoren valloitukseen?

Kaasivuori, Nauvo

Eteläisen saariston korkein kohta sijaitsee Nauvossa. Henkeäsalpaavat maisemat Kaasivuoren huipulta antavat katsella saariston kauneutta ihan Turkuun saakka. Ennen kun pääset hihkumaan innosta Kaasivuoren huipulla, saat ihailla Parolabackenin parkkipaikan lähistöllä vanhaa puistomäkihyppytornia, kulkea helppokulkuista, kaunista ja kalliosta saaristolaismetsää pitkin, sekä ihastella suokosteikkoja matkan varrella. Tuolloin 2018 Kaasivuorella käydessäni eksyitiin ihan väärälle reitille aluksi, mutta jos omaa yhtään minua paremmat kartanlukutaidot, niin matkan pitäisi olla kokonaisuudessaan noin 4km. Tänne pääsee hyvin bussillakin, Petäjistön pysäkki ehkä lähimpänä reitin lähtöpaikkaa.

Google maps – linkki

>>> Kaasivuori – päiväretki Nauvon korkeimmalle vuorelle

Kaasivuori, Turun seudun ulkoilureitit
Kaasivuori, Nauvo

Turun seudun ulkoilureitit, Piikkiön linnavuori
Huttalan linnavuori

Piikkiön linnavuori, Kaarina

Piikkiön linnavuori, ehkä oikeammin kutsuttuna Huttalan linnavuori, on oiva kohde käydä tutustumassa esimerkiksi keväiltana auringonlaskun aikaan. Ennen kun ehdit kysyä vinkkejä lähistön ulkoilureiteille, niin päätin tietoisesti eksyä reitiltä ja kiivetä linnavuorelle sijainnin perusteella suoraan metsän läpi. Olin lähtenyt retkelle nimenomaan linnavuoren huiputus mielessä, joten pidemmät ulkoilureitit saivat sillä kertaa jäädä. Ympyrälenkki olisi kai yhteensä noin 4 kilometriä, mutta lisäkilometreja saa jos poikkeaa ympyräreitiltä juuri Huttalan linnavuorelle tai esimerkiksi Pohtionvuorelle. Metsän läpi pääsee myös ihan näppärästi, jos polvi nousee hyvin. Maisemat huipulta ovat melko pelto- ja metsävoittoiset, mutta kyllä merikin ihan pienesti pilkahtaa horisontissa. Parkkipaikan osoite on Heernummentie 124.

Google maps -linkki

>>> Piikkiön linnavuori – luontopolkuja ja jylhiä maisemia.

Kaasavuori, Merimasku

Sannaistenlahden rannalla Otavan saarella sijaitseva Kaasavuori tarjoaa astetta enemmän seikkailua ja koskemattomat lumikinokset talviaikaan. Ulkoilureitit kulkevat pääosin peurojen ja hirvien jalanjäljissä. Aivan eri kengät olisin helmikuussa retkelle Merimaskun Kaasavuorelle valinnut, jos olisin viitsinyt etukäteen selvittää sen, ettei varsinaisia polkuja Kaasavuoren huipulle oikeastaan ole. Samalla kun nostelin jalkojani polvenkorkuisesta umpihangesta, ihastellen aivan valtavan suuria kivilohkareita ja pieniä luolia. Luulen, että täällä olisi boulderoijat kesäisin aika innoissaan. Maisemat Kaasavuoren huipulta olivat ehdottoman kauniit, enkä pelkäisi kohteen olevan kovin ruuhkainen edes kesäisin. Ymmärsin, että täältä löytyisi myös muinaishautoja.

Kaasavuorelle saapuu helpoiten autolla, minkä voi jättää esimerkiksi Taattisten parkkialueelle tai asiallisesti metsäteiden varteen. Lähellä Kaasivuorta ei tosin kovin hyvin parkkipaikkoja löydy. Leppäkarintietä pitkin suunnistimme Kaasavuoren kupeeseen, josta jatkui kapea polku, mistä pitikin sitten lähteä tutkimaan Kaasavuoren maastoa ja sitä, mistä ylös kannattaisi lähteä kiipeämään. Ei siis helpoin reittinä, mutta virkistävä metsäseikkailu ehdottomasti.

Google maps – linkki

Kaasavuori, Merimasku

Kuparivuori, Naantali

Aina ei tarvitse mennä kovin kauas keskustasta, jotta pääsee kauniiden luonnonmaisemien äärelle. Naantalissa, aivan vanhan kaupungin kupeessa sijaitseva Kuparivuori tarjoaa ehkä Naantalin kauneimman merimaiseman. Mereen jyrkästi laskevat kallionreunamat avaavat laajat näkymät Kultarantaan ja Naantalin vierasvenesatamaan. Jos haluat Kuparivuoren huiputtamisen lisäksi myös ulkoilla, sopii Rakkaudenpolku yhdistettäväksi Kuparivuoren vierailuun just mainiosti. Huomaisin, ettei ulkoilureittiä ihan suotta olla nimetty Rakkaudenpoluksi, kun löysin alla olevan pätkän polun historiasta. Tänne voisi siis tuoda heilaehdokkaat ennen helluntaita treffeille, jos tiukempi sulkutila iskee päälle. 😉

Rakkaudenpolun historia juontaa juurensa aina 1920-30 luvuille, jolloin Kuparivuoren mäen päälle kiemurtelevan polun varrella oli viihtyisiä paviljonkeja. Naantalissa parveili tuohon aikaan komeita venäläisiä upseereita ja moni naantalilainen nuori neito löysi näistä mielitiettynsä. Julkisia hellyydenosoituksia ei katsottu tuohon aikaan hyvällä, joten nuoret parit vetäytyivät suojaiselle polulle. Tästä syystä paviljonkeja alettiin kutsua “Pussauskopeiksi” ja itse reittiä Rakkaudenpoluksi.

Visit Naantali

Google maps -linkki

Luolavuori, Turku

Luolavuori taitaa asuinalueena olla monille turkulaisille tuttu, mutta mahtaakohan alue olla tunnetumpi sen luolastaan vai kukkulastaan? Luolavuoren kukkulalta avautuvat aika kivat näkymät lähes jokaiseen suuntaan. Huolimatta siitä, että kukkula kohoaa yli 60 metriä merenpinnan yläpuolelle, niin tällä kertaa kyseessä ei ihan vastaavanlainen vuori ole, kuin mitä nämä aiemmat listallani: kukkula on kohonnut sen vuoksi, että se on ollut aiemmin Peltolan kaatopaikka ja Ilpoisten maankaatopaikka. Ei siis aivan yhtä romanttinen tausta historian puolesta, kuin ylemmällä kohteella.

Luolavuorelle pääsee kiipeämään helpommin esimerkiksi Ilpoisten koulun parkkipaikalta. Kovin pitkää lenkkiä ei parkkipaikalta Luolavuoren korkeimmalle kohdalle ehdi kertymään, mutta halutessaan lähistön pururadalta tai viereiseltä Aninkaisten frisbiigolf-radalta saa helposti pidennettyä lenkkiä.

Google maps -linkki

Liedon Vanhalinnan linnavuori

Aurajoen rannan tuntumassa jo Liedon puolella sijaitseva linnavuori on aivan oiva paikka käydä tutustumassa myös arki-iltana kesäaikaan. Linnavuori on yksi Turun seudun merkittävimmistä muinaisjäännöksistä ja sieltä on tehty esinelöytöjä rautakaudesta alkaen. Liedon Vanhalinnan kartanon pihapiirissä komeilee vanhoja kauniisti hoidettuja rakennuksia, joista yhdessä on myös museo. Itse huipulle pääsee kiipeämään muutamassa minuutissa, minkä lisäksi Liedon Vanhalinnan ympäristössä kulkee useita muutaman kilometrin pituisia kulttuuri- ja luontopolkuja. Matkan Turusta Lietoon voi taittaa vaikka polkupyörällä tai Fölillä, omaa autoa ei tänne välttämättä tarvitse.

Google maps -linkki


Turun seudun ulkoilureitit, Kaasavuori
Kaasavuori, Hirvensalo
Turun seudun ulkoilureitit

Kaasavuori, Hirvensalo (Turku)

Maanpäässä, Hirvensalossa, sijaitseva Kaasavuori on ehkä ujosti suosikkini näistä kaikista. Tosin, kävin täällä ensimmäistä kertaa ihan vasta hetki sitten juomassa synttärikahvit, mikä voi ehkä vaikuttaa innostumiseen. Metsä helppokulkuisine polkuineen tarjoaa oikein rauhoittavan elämyksen jo heti lähtiessä kävelemään vuoren korkeinta kohtaa kohden. Pian laajat sileät kalliot tulevat näkyviin ja hieman myöhemmin meri alkaa kimmeltämään horisointissa. Kalliota jonkin verran eteenpäin kävellessä merinäköala avautuu entisestään ja sen jälkeen et oikeastaan voi muuta kuin ihastella lukusia toinen toistaan kauniimpia näköalapaikkoja. Kaasavuorelle pääsee ihan tosi helposti Fölillä, mutta myös autolla. Parkkipaikkoja on tosin aika vähän.

Google Maps -linkki

Tässä kohtaa kun kävin jo kolmannella vuorella, jolla lähes samanlainen nimi kun kahdella aiemmalla, en voinut olla nopeasti selvittämättä Kaasavuoren varsinaista tarkoitusta. Ajattelin, että sanan merkitys ei ole ehkä kaikille tuttu, joten:

”Suomen rannikkoalueiden karttoja tutkiessaan törmää tämän tästä nimeen Kaasavuori ja sen ruotsinkieliseen muotoon Kasberget. Sana kaasa tarkoittaa näkyvälle paikalle meren rantaan kivistä tai puusta kasattua röykkiötä. Vihollisen lähestyessä puinen kaasa tai kiviröykkiön päälle koottu nuotio sytytettiin varoittamaan ihmisiä lähestyvästä vaarasta.”

Maininki-lehti

Turun seudun ulkoilureitit ja maisemavuoret lista jatkuu vielä

Turun seudun ulkoilureitit ja maisemavuorilla eivät suinkaan loppuneet vielä tähän. Toiveissani oli ehtiä käymään näillä kaikilla ennen kirjoituksen julkaisua, mutta lupaan päivittää listaa vuorten valloitusten edetessä. Tässä siis vielä puhelimeni muistion lista… korkeimmat odotukset minulla on Uutiskuvanvuorelle. Sen kohdalle olin omiin muistiinpanoihini merkannut kolme huutomerkkiä ja ”hieno.” 😀

 • Karhuvuori, Rymättylä
 • Samppavuori, Livonsaari
 • Uutiskuvanvuori, Rymättylä
 • Luikkionvuori, Naantali
 • Vakkavuori, Paimio

Tarjosiko nämä Turun seudun ulkoilureitit sulle uusia ideoita seuraavaksi retkeilykohteeksi? Olisiko sinulla vielä lisätä jonkin kohde listalle? Kuulisin niistä erittäin mielelläni kommenteissa.

ps. Sinua saattaisi kiinnostaa myös tämä: 14 x Suosikki lenkkireitit Turussa


Moikataanko myös Instagrammissa ja Facebookissa?

Seikkailija, joka rakastaa yhtälailla tuntureita kuin tropiikkia, lautalajien perässä juoksemista ja aktiviteetteja, joissa voi tuntea kunnolla elävänsä. Ihanaa, että olet löytänyt tänne, mitä kivaa tehtäisiin?

16 Comments

 • Tuli kyllä uusia ideoita! Luolavuori taitaa olla näistä ainoa, jossa Turussa asuessa tuli käytyä. Mutta kun silloin tällöin edelleen Turussa tulee käytyä, niin tässä oli useita kivalta kuulostavia ulkoilupaikkoja, joita voisi yhdistää siihen, kun tulee Turussa taas seuraavaksi käytyä.

 • Paimion polku, mahtavat maisemat uuden linjauksen alkupuolella.

  • Eveliina

   Oi kiitos vinkistä! Olen tästä kuullutkin, mutta en tiennyt maisemien olevan mielettömät! :)

 • Olipas hyvä postaus tulevia Turun reissuja ajatellen! Varsinkin, jos maailma tästä vielä joskus normalisoituu ja pääsee tekemään työreissuja oikein livenä, niin Turussa tulee vietettyä aikaa taas enemmän, niin on tässä uutta tekemistä iltoihin. Sen jälkeen voikin käydä hyvillä mielin parilla palauttavalla keskustassa ;-)

  • Eveliina

   Jeijei, hihkaise jos tuut tänne päin duunireissulle niin voitais yhdistää työ ja huvi! :)

 • Kaasivuoren/hyppyrimäen parkkipaikka on puomitettu pois käytöstä ja viitoitus poistettu, se ei ole enää virallinen luontopolku.

 • Ajattelin piipahtaa lukemassa jutun, jos vaikka tunnistaisin Turussa syntyneenä jonkun näistä, mutta "Turkusi" olikin niin laaja, että ei näihin paikkoihin kävellen tai pyörällä oikein liikuttu aikoinaan kun lapsena/nuorena Turussa asuin. Kivoja maisemia kyllä, ja eiköhän tuolla suunnalla taas joskus autollakin sompailla, eli voisihan jotain näistä silloin harkita.

  • Eveliina

   Totta tosiaan, tässä Turun seutu taitaa kattaa paikkoja pitkin Varsinais-Suomen. :D On kyllä totta, että en näistä kovin moneen kyllä itsekään kävellen tai pyörällä lähtisi, mutta onneksi bussilla pääsee aika moneen paikkaan. Ainakin tuo Hirvensalon Kaasavuori, Vanhalinna ja Luolavuori on ihan hyvien (suht tiheiden) bussiyhteyksien päässä. :)

 • Tää vuori sana suomalaisten paikannimissä hihityttää - Pohjanmaallakin on Lauhanvuoren kansallispuisto. Ei sieltä ilman näkötornia näkisi mihinkään 😭

 • Onpa ihania maisemia. Minä en ole käynyt noista paikoista missään, mutta muutaman voisi hyvinkin laittaa listalle. Minuakin jäi kiehtomaan tuo Uutiskuvanvuori - minkähänlaiset maisemat sieltä on?

 • Jos länteen suuntaan, pitää ehdottomasti palata tähän postaukseesi. Luulen, että näistä olen käynyt joskus Nauvon Kaasivuorella, ellei siellä ole jokin toinenkin kukkula. En kyllä reissusta juuri muuta muista, kuin että vuoriretkellä rymyttiin sen verran, että shortsinkin repesi. Toinen tuttu on Naantalin Kuparivuori. Minä olen tehnyt samaa täällä Itä-Suomessa: bongaillut kartasta "vuoria" ja rymynnyt sinne katsomaan, olisiko hyvät maisemat tai hienot auringonnousu/laskukatselupaikat. Aika monta kertaa vuori on vaan ollut niin pusikkoinen ja puinen, että parhaat maisemat on jääneet kyllä auttamattomasti piiloon. Mutta hauskaa on aina ollut, kun on ollut hyvät eväät mukana. Sinä olet selvästi retkilläsi löytänyt myös näitä helmiä.

 • Kaikki käyty paitsi Merimaskun Kaasavuori, se pitää laittaa omalle listalle, samoin tuolta suunnitelmista sain hyviä vinkkejä :) Niistä olen käynyt Uutiskuvanvuorella, joka kannattaa ehdottomasti käydä tsekkaamassa! Kävin myös viime kesänä "vuorikierroksella", tässä suositteluja: Mahlion tornivuori, Lieto Pulkkavuori, Turku Ilpoinen Nunnavuori, Turku Kuuanvuori, Raisio Kullaanvuori, Raisio/Rusko Marjaniemi, Ruissalo Härmälän rotko, Masku (tänne kannattaa mennä ehdottomasti rotkon takia, mutta kalliolta on myös ihan mukava maisema) Nämä saattaa mennä jo vähän ulos Turun seudulta, mutta Söderlångvik, Kemiönsaari Kokkovuori, Nousiainen Mynämäen linnavuori ja Rauasvuori, Mynämäki

 • Kiitos todella paljon tämän listan kokoamisesta. Sain tästä paljon vinkkejä.

  • Eveliina

   Oi tämä on mulle aina parasta palautetta, kiitos kun jätit kommentin! 😊😊

Vastaa