Trinidad – Pala Kuubaa, johon uskon sinunkin ihastuvan

Joistain matkakohteissa iskee jo saapuessa vahva tunne siitä, että tänne voisin jäädä vaikka pysyvästi. Kuuban länsirannikolla sijaitseva Trinidad on kaupunki, johon rakastuin ensi silmäyksellä. Kaupunki lasketaan yhdeksi UNESCON maailmanperintökohteeksi ja se kuuluu Sancti Spírituisin provinssiin. Noin 75 000 asukkaan kylä on ehkä yksi idyllisimmistä kohteista, missä olen käynyt.  Olen turhan kauan viivyttänyt tämän postauksen kirjoittamista, koska pelkään, etten osaa välittää paikan eläväistä ja välitöntä tunnelmaa kyllin hyvin.

Trinidad luonnehditaan usein paikaksi, jossa aika on pysähtynyt. Liikennettä Trinidadissa on huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi hektisessä Havannassa, mutta sen sijaan kaduilla kulkevat vapaasti kissat ja kanat. Tyylikkäästi rappioituneet talot ovat rakennettu vieri viereen ja ne loistavat kaikissa sateenkaaren väreissä. Ihmiset ovat hymyileväisiä ja iloisia. Paikalliset kopsuttelevat hevosillaan pitkin mukulakivikatuja tai pelaavat kaduilla dominoa tai korttia. Tuntuu, ettei kenelläkään olisi kiire minnekään. Ei ollut onneksi meilläkään, ja se taisikin kaikkia Trinidadin kissoja miellyttää.

Kolmella sanalla: ihana, ihanampi, ihanin Trinidad.

Me tulimme Trinidadiin suoraan Viazul-bussilla Varaderosta. Bussimatka kesti noin kuusi tuntia ja hän taisi matkustaa koko reissun kaksin kerroin hirveässä vatsataudin jälkeisessä kuumeessa. Emme olleet ottaneet majoitusta etukäteen, joten luotin löytäväni jonkun casa particularin perille päästyämme. Olin katsellut mahdollisia vaihtoehtoja AirBnb:stä etukäteen, mutta jostain syystä majoituksia ei pystynyt varaamaan enää Kuuban sisällä. Onneksi majoituksen saaminen paikan päällä ei ollut mikään ongelma, päinvaistoin. Sen ainoan kerran kun tunsin pientä ahdistusta, oli bussimme saapuessa Trinidadiin. Aluksi luulin kylällä olevan käynnissä vuosisadan mielenosoitus, mutta todellisuudessa kymmeniä kylän asukkaita oli saapunut bussiasemalle tarjoamaan kuvin ja esittein omia casojaan tai sitten taksikyytejä.

Hän ei kuumeisena ja väsyneenä kestänyt tätä härdelliä lainkaan, joten minä valitsin meille summassa erään casan, jota saimme käydä vielä katsomassa ennen päätöksen tekoa. Casalle ei ollut onneksi pitkä matka ja paikan nähtyämme otimme sen heti. Meillä oli oma huone omalla kylpyhuoneella ja kattoterassilla aivan keskeisellä sijainnilla. Casan omistaja puhui ontuen englantia ja lupasi tehdä meille aamiaisen 5 CUC lisähintaan. Casamme maksoi 25CUC yöltä ja oli huomattavasti edullisempi kuin monet katsomani Airbnb:n kämpät.

Paikalliset jonottamassa juustoa

Trinidad

Kolmella sanalla: ihana, ihanampi, ihanin Trinidad.

Hyvä mieli, parempi ruoka

Trinidad on huomattavasti edullisempi pääkaupunkiin verrattuna. Innokkaana ruokailijana huomasin heti ravintoloiden annosten olevan täällä huomattavasti edullisempia kuin Havannassa. Jos siis ei Havannassa raaskinut kokeilla esimerkiksi hummeria, niin suosittelen sitä viimeistään täällä! Ruoka myös maistui hieman maukkaammalta ja ravintoloiden miljööt erottuivat edukseen.

Aamupalalla oli tarjolla tuttuun kuubalaiseen tapaan kahvia (joka herättää kuolleetkin), taivaallista tuoremehua, leivonnaisia ja keksijä, juustotoasteja, munakasta sekä tuoreita hedelmiä.

 

Kylän sykkeestä nopeasti rannalle

Ensimmäisenä aamuna Trinidadissa casamme omistamme neuvoi meitä menemään muutaman korttelin suoraan ja sitten vasemmalle, josta pitäisi lähteä 5CUC hintainen turistibussi läheiselle Play Anconin rannalle. Ranta sijaitsee noin 12 kilometrin päässä Trinidadin keskustasta. Kun bussin löytää, ei matka kestä pitkään.

Me ultimaattisen turistin näköisinä houkuttelimme puoleemme kaikki paikalliset taksiyrittäjät, joka vakuuttelivat meille bussin jo lähteneen. Tarmokkaasti jatkoimme kuitenkin matkaa sinne, mistä bussin olisi mielestämme pitänyt lähteä. Paikalle osui myös eräs italialainen poika ja niin me päädyimme kolmisin neuvottelemaan hintaa kimppataksille, koska tamäkään taksikuski ei kuulemma tietänyt kyseisestä bussista mitään. Lopulta kaipaamamme bussi kuitenkin tuli paikalle ja me jätimme tylysti kaikki taksimiehet nuolemaan näppejään. Kaksikerroksinen näköalabussi ajaa rannalle ja takaisin muutaman kerran päivässä ja samalla lipulla pääsi matkat molempiin suuntiin. Kannattaa muistaa varoa päätänsä, jos istuu ylhäällä. Sähkölangat ja oksat tulevat muuten suuhun asti. Lisää Playa Anconista (ja pohdintaa aurinkorasvoista) voi lukea täältä.

Kolmella sanalla: ihana, ihanampi, ihanin Trinidad.

Mikä jäi erityisesti mieleen?

Viimeinen ilta Trinidadissa. Olimme iltakävelyllä Trinidadin keskustassa ja pysähdyimme ottamaan valokuvia Plaza Mayorista. Samalla huomasin kymmenittäin turisteja istumassa läheisillä portailla kännykät kädessään, mikä on selvä wifi-stopin merkki. Kello ei ollut vielä ehkä yhdeksääkään, joten lähdimme kohti lähistöltä kuuluvaa musiikkia. Portaiden päällä oli casa de la Musica – paikka jota casamme omistaja meille jo ensimmäisenä iltana hehkutti.

Istuimme vapaana olevaan pöytään ja tilasimme mojitot jos toisetkin. Kuuntelimme mahtavaa kuubalaista salsaa ja ihmettelin, miksei kukaan tanssinut. Vieresessä pöydässä viisi paikallista miestä oli tilannut kokonaisen rommipullon pöytään ja he tyhjensivät sitä melkoisen napakalla tahdilla. Bändi vaihtui ja miehet veivät pullon piiloon. Hetken päästä yksi miehistä, joka näytti muuten aivan Vin Dieseliltä, pyysi minua tanssimaan kanssaan nopeaa salsaa. Iiro ”innokkaana” tanssijana jäi tyytyväisenä pitämään pöytää, kun otin kiinni tuntemattoman kuubalaismiehen kädestä. Tiesin olevani pahasti pulassa, jos mies ei osaisikaan viedä. Onnekseni paikallinen Vin Diesel osasi asiansa, ja minä jopa nautin tanssimisesta – jopa tyhjällä tanssilattialla kaikkien katseiden edessä. Illan ensimmäinen tanssi.

Toisesta tanssista ei jäänyt enää yhtä hyvät muistot. Tällä kertaa minua haki tanssimaan samasta seurueesta eri kaveri, jonka kanssa meillä ei sitten homma toiminut alkuunkaan. Onneksi olen ujo häpeämään. Kolmannen tanssin tanssin edelleen saman kaverin kanssa, mutta tässä kohdin tanssilattialle oli jo eksynyt useita niin tasokkaita salsaajia, että istuin loppuillan innokkaana katsojana. Kaikki kolme live-bändiä, jotka ehdimme nähdä, olivat loistavia. Lähdimme takaisin hotellille pitsan kautta jo puolen yön aikaan, koska Iiro oli edelleen hieman kipeä. Tästä illasta jäi ihanat ikuiset muistot.

Kolmella sanalla: ihana, ihanampi, ihanin Trinidad.

Trinidadissa olisi ollut mahdollista käydä erilaisialla päiväretkillä, kuten ratsastamassa läheisillä vesiputouksilla. Minä otin kuitenkin päivisin Iiron usein levätessä kaiken ilon irti meidän kattoterassista. Luin ensimmäisen kirjan ehkä vuosiin, minkä seurauksena perustin Suomessa hetimiten oman Twitter-tilini. Well done Laura Päääkkönen ja Social Selling -kirja. Välillä harjoittelin valokuvaamaan maisemia ja myös lämpimillä kattotiilillä poseeraavaa kissaa.

Trinidad teki meihin kolmen päivän aikana lähtemättömän vaikutuksen. Tänne olisin valmis palaamaan milloin vain.

Kolmella sanalla: ihana, ihanampi, ihanin Trinidad.

Kolmella sanalla: ihana, ihanampi, ihanin Trinidad.

Lisää Kuubasta:

Kuuba – Parhaat vinkit autenttiselle lomalle

Varadero – All inclusive -hotelli jätti kylmäksi

5x miten päästä Havannan tunnelmaan

Playa Ancon ja muuttunut suhteeni aurinkorasvoihin

Kuuban turistikortti + 5 matkavinkkiä


Jukrat, joko seuraat minua sosiaalisessa mediassa?

Facebook: @korkkaritrinkassa

Instagram: @eveliinatyllinen

 

16 Comments

 • I may need your help. I’ve been doing research on gate io recently, and I’ve tried a lot of different things. Later, I read your article, and I think your way of writing has given me some innovative ideas, thank you very much.

 • I am an investor of gate io, I have consulted a lot of information, I hope to upgrade my investment strategy with a new model. Your article creation ideas have given me a lot of inspiration, but I still have some doubts. I wonder if you can help me? Thanks.

 • Voi Kuuba! Tänne on vielä päästävä. Nyt vain kaksoiskansalaisena arveluttaa tuo Amerikan passilla sinne meneminen. Mutta kovasti haluaisin tämän maan ja kulttuurin kokea.

 • Eksyin nyt ensimmäistä kertaa blogiisi, enkä varmasti viimeistä!
  Musta on aina ihana lukea ja kuulla tällaisista vähemmän tunnetuista kohteista, sillä sellaisiin tykkään itse myös matkustaa. Tuo kavioiden kopse ja leppoisa tunnelma kuulostaa niin mahtavalta <3 Oliko tuolla muuten turvallinen fiilis? 🙂

 • Ihastuin itse hulluna Havannaan. Koska oltiin reissussa vain viikko, piti rajata kohteet vain Havannaan + yhteen, ja oli ehdottomasti virhe valita Cayo Santa Maria Trinidadin sijaan. Kyllä kaipuu Kuubaan on kova, ja seuraavalla kerralla takuulla tänne. Mutta kun muistan elämäni hirveimmän vatsataudin, voin vain sympata miestäsi ja vähän vielä himmailla omaa uusintamatkaani. 🙂

 • Voi miten ihania värejä ja tunnelmia! Tosi kiva lukea juttuja muistakin kuin maiden pääkaupungeista, sillä oon ollut tosi kiinnostunut matkustamaan viimeaikoina hieman pienemmille paikkakunnille, joissa kuitenkin on riittävästi nähtävää ja palveluja, mutta ei välttämättä samanlaisia turistimassoja kuin isoissa kaupungeissa. Ja miten ihania kissoja, I love it!

 • VAU! Tosi upeita kuvia, jotenkin ihan se oikea tunnelma välittyy noista tosi hyvin, vielä aidolla tekstillä höystettynä 🙂 Kuulostaa ihanalta paikalta!

 • Ihania otoksia! Pysähdyimme kanssa kyseisessä kaupungissa retkemme yhteydessä ja tiedän todellakin mitä Plaza Majoria tarkoitat! Ajattelin tuolloin että siinä olisi kiva istuskella pidempääkin ja kuunnella sekä katsella. Oma juttuni on vielä jossain pöytälaatikon perukoilla, mutta tämä postaus sai hyvälle tuulelle.

  • Eveliina

   Hyvä jos sain välitettyä tunnelmaa! 🙂 Laita ihmeessä oma postauksesikin pian tulemaan!

 • Trinidadiin mekin ihastuimme Kuubassa aivan erityisesti. Tunnelma tuon kaupungin kaduilla niin verkkaisena aamupäivänä kuin auringon jo laskiessa niillä portailla oli ihan omanlaisensa.
  Me majoituimme joku vuosi sitten, kun Kuuba oli vielä vähän vähemmän avautunut – ja ehkä vähän enemmänkin autenttinen – keskustan hyvään hotelliin, ihan hyvä vaihtoehto sekin.
  http://meriharakka.net/2013/10/27/trinidad-unescon-maailmanperintokohde-kuubassa/

  • Eveliina

   Voin vain kuvitella kuinka hurmaava Trinidad on ollut muutama vuosi sitten. Nyt siellä oli melkoisesti muitakin turisteja, mutta se ei häirinnyt lainkaan. Käynkin pian lukemassa sinun postauksesi! 🙂

 • Ihana tunnelma kuvissa! 🙂 Trinidad on tuttu paikka, vaikka en siellä olekaan käynyt. Monta kertaa meinannut lähteä Kuubaan, mutta aina reissusuunnitelmat vaihtuneet muuhun. Uskon, että rakastuisin tuohon paikkaan! Yksi heikkouteni nimittäin on kaikenlaiset kattoterassit ja niitä näyttäisi tuolla piisaavan 😀

  http://www.rantapallo.fi/fridaingrid/

  • Eveliina

   Minusta vähän tuntuu, että melkoisen monessa casassa tuolla oli kattoterassit! Kannattaa ehdottomasti lähteä Kuubaan, ehkä suosikkimaani ikini! <3

 • Aika eksoottinen kohde, tuo 6 tunnin bussimatka kuulostaa aika hikiseltä ja tosiaan huijaavia taksikuskeja taitaa riittää kaikkialla 🙂

  • Eveliina

   Bussimatka ei ollut kovin luksusta, mutta bussissa oli onneksi toimiva ilmastointi! Olin myös itsekin tottunut jo tuollaisiin taksikuskeihin, joten ei se meidän reissua pilannut. 🙂

 • Kuulostaa viihtyisältä ja kivalta kokemukselta – ja näyttää kauniilta paikalta! Tuo huijaaminen (taksikuskit) on tosin rasittavaa.

  • Eveliina

   Trinidad on kyllä varsin kaunis ja hurmaava! <3

Vastaa

Eveliina

Writer & Blogger

Scroll to Top