Ahvenanmaa ulkoillen: 5 kaunista luontopolkua

*kaupallinen yhteistyö: @visitåland

Ahvenanmaa keikistelee kesäkuun alussa ihanassa helteessä ja kaikkialla on seesteistä ja rauhallista. En voi olla ihmettelemättä, miksi olen täällä ensimmäistä kertaa vasta nyt? Onneksi kevään tapahtumat ovat herättäneet minutkin viimein toden teolla lähimatkailulle ja samalla myöntämään sokaistumiseni sille, ettei aina tarvitse lähteä valtamerten toiselle puolen kokemaan niitä kiehtovia seikkailuja. Metkasti Ahvenanmaa saa matkan silti tuntumaan siltä, kuin olisikin ulkomailla.

Ensifiiliksinissäni kiinnitin huomioita punertavaan asfattiin, kuulemma peruskalliolle tyypillistä punaista graniittia käytetään tyypillisesti tienpäällysteenä. En myöskään tiennyt, että nettisivujen pääte Ahvenanmaalla on .ax eikä .fi. Lisäksi yllätyin erityisesti siitä, että Ahvenanmaalla on 6700 nimettyä saarta ja 20 000 pienempää saarta tai luotoa. Melkoine määrä!

Ahvenanmaa

Laivamatka Turusta on iisi ja eik tartte puhu svenska jos ei haluu

Parvekkeeltani olen koko kevään katsellut ruotsinlaivojen liikkeitä ajatellen, ettei niille oteta nyt kyytiin kuin rekkoja. Kuitenkin, kesäkuun alusta lähtien yhteisiä kesälomaelämyksistä Ahvenanmaalla pääsee nauttimaan turvallisin mielin, sillä laivamatkalla matkustajaliikenne on toistaiseksi suositeltavaa ainoastaan Suomen ja Maarianhaminan välillä. Ahvenamaalle on super helppoa matkustaa laivalla ainakin Turusta, sillä miellyttävä aamulähtö aamu kasin aikoihin Turusta, mikä ei vaadi suuria heräämisponnisteluja ja perillä saarella ollaan mukavasti iltapäivä kahden aikoihin. Iltalaiva myöskin lähtee mukavasti iltapäivällä ja paluu on jo samana ilta kahdeksalta. Oli muuten metkaa seurata lähtiessä, kuinka ainakin neljä eri laivaa pysähtyvät ja jatkavat matkaansa suunnilleen samaan aikaan pienessä satamassa. Pitää kyllä myöntää, että hieman minua jännitti ajaa autolla kapean sillan kautta pienen kissaluukun kautta sisään laivaan, mutta jos minä siitä selvisin, niin silloin kuka vain. Oma autokaan ei ole ihan ehdoton, jos mielii liikkua vain Maarianhaminan lähistöllä. Monet klassiset nähtävyydet kuitenkin sijaitsevat kaupungin ulkopuolella, joten omalla autolla liikkuminen on ehkä helpoin tapa tutustua saareen. Idyllisen kompaktin saaren ajaa päästä päähän noin tunnissa, joten pitkiä matkoja ei autossa tarvitse viettää.

Muutama uteli matkan aikana, miten Ahvenanmaalla pärjää suomella. Noooh, vaihtelevasti. Sen en kuitenkaan antaisi haitata suunnitelmia, sillä englanniksi sujui minullakin suurin osa keskusteluista. En voi kuitenkaan olla myöntämättä, että tankero-ruotsilla tilatut jäätelöt maistuivat kyllä tuplasti paremmalta, joten kannattaa rohkaistua ylittämään kielimuureja ja omia pelkoja.

Ahvenanmaa tarjoaa lukuisia luontopolkuja, jotka kutsuvat luokseen

Kolmen päivän aikana en oikein malttanut pysyä paikoillani ja halusin päästä kokemaan Ahvenanmaan luontoa sen ollessa mahdollista. Lomalla tehdyt luontoretket vaikuttavat ihan mystisesti moninverroin tehokkaammin mielen rauhoittumiseen, kuin mihin pystyn normaalissa arjessani. Ahvenanmaa on varsinainen luonnonihme, minkä vuoksi ideaali pyöräretkille ja luontopolkuretkille. Saaristo kätkee sisäänsä kaikkea lyhyistä linnanraunioihin kätketyistä historiallisista reiteistä pitkiin vaelluksiin. Suosittelen tutustumaan ainakin näihin viiteen, joihin ehdimme ihastua vierailun aikana.

Bomarsund, 4,2km. Kierros Bomarsundin korkeilla jyrkänteillä, kiertäen vanhojen tsaarinaikaisten linnoitusten raunioita, tarjoten äärettömän horisontin saaristoon. Kierroksella pääsee tutustumaan Ahvenamaan historiaan venäläislinnoitusten raunioiden kautta. Linnoituksen rauniot tuhoituivat jo ennne valmistumistaan Oollannin sodassa, kun brittiläis-ranskalaiset joukot hyökkäsivät linnoitukseen 1854.

Ahvenanmaa
Ahvenanmaa

Bomarsund Prästö, 5,5km. Vaellusreitti täynnä vanhoja eri uskontokuntien hautoja ja Ahvenanmaan historiaa Oolannin sodassa tuhoituneesta sotilasairaalasta venäläiseen lennättimeen. Matka taittuu suurimmalta osin pienien sorateiden ja polkujen kautta. Reitin kohokohta oli mielestäni kuitenkin uteliaaseen lammaskatraaseen tutustuminen reitin varrella. Innokkaasti kohti juokseva pässi kaipasi säikähdyksestäni huolimatta vain rapsutusta. Lopuksi voi pulahtaa uimaan Prästön uimarannalla.

Nåtö, 3,3km. Nåtön saaren luontopolku tarjoaa uskomatonta kukkaloistoa ja vehreää puustoa. Varsinkin alkukesästä lehdesviittyjen tarjoama kukkaloisto on lumoavan kaunis. Kauriskin bongattiin ihan läheltä! Vaihtoehtoisesti kukkaniityistä voi nauttia myös Ramsholmenin luontopolulla, mutta tämä jäi vielä odottamaan seuraavaa reissua.

Ahvenanamaa

Herröskatan, 1,6km. Lemlandissa sijaitseva lyhyt, mutta kaunis maisemareitti, jossa voi seurata merilintujen liikkeitä alueen lintutornista. Risteilijät lipuvat ohi ihan vierestä ja aivan ideaali kohde piknikille lukuisten makkaranpaistopisteiden ja pöytien myötä.

Järsö, 3km. Maisemareitti Järsön saaressa täynnä joutsenia ja muita vesilintuja, kallioisia luotoja, suovilloja ja merimaisemia. Ehkä oma suosikkini!

Lisää vaellusreittejä löytyy VisitÅlandin sivuilta.

Sipsitehdas, Stallhagen ja Smakby ulkoilun jälkeen

Iltaisin luonnossa rauhoittumisen päätteeksi on ihanaa käydä syömässä ulkona. Jos luontopoluilla sai tarpoa täysin omassa rauhassa näkemättä muita retkeilijöitä, niin ravintoloiden terassit ja muut nähtävyydet vasta odottelevatkin matkailijoita täyttämään asiakaspaikat. Lounas Sjökvarteretissa tuntui ihan yksityistilaisuudelta. Ruokapaikoista voin kehua muuten Åss-Paviljongin kuha-annosta ihan hitiksi! Sen sijaan, paljon nimeä saanut Smakby jäi ehkä ratsastamaan annoksillaan hieman maineessaan, mutta nähtävyytenä silti tuo suuri kompleksi Kastelholmin linnan liepeillä on ihan jees! Samuli oli myöskin mielissään vierailusta Stallhagenin panimolla.

Instagrammin puolella kyselin ennen reissua suosituksia Ahvenamaalle ja sainkin niitä ihanan paljon! Monelle Ahvenanmaa tuntuu olleen luokkaretkikohde. Niistä suosikeista jo mainittujen lisäksi kehuja saivat Bagarstugan kahvilan pannukakut, Cafe Viktor, Iva Cafe, Stickstugan Järsössä, Taffelin sipsitehdas, sekä Havsvidden ja Soltunan näköalatorni, josta näkee kuulemma koko saaren. Pikkusisko lisäksi muistutti varomaan punkkeja.

Ahvenanmaa

Mökki Saltvikin Hjortössä ja majoitustarjous kesälle 2020

Kuinka innoissani olinkaan saadessani viettää viikonlopun rantamökissä Saltvikissa. ”Tulkaa vaan tänne kun ehditte, mökin ovi on auki ja tulemme moikkaamaan illemmalla,” oli Maria toivottanut kun kerroin hänelle ontuvaa saapumisaikaa. Aivan idyllisessä merimaisemamiljöössä lupiinien keskellä sijaitseva mökkimme seuraaviksi kolmeksi yöksi tuntui heti kodinomaiselta kauniine maisemineen ja puutarhoineen. Tilavaan mökkiin pystyi helposti asettumaan taloksi. Ensitöikseni pakkasin ruokaostokset jääkaappiin, kävin varaamassa saunavuoron rantasaunasta ja haastoin Samulin minigolffiin. Ennen saunaa ehdimme vielä käydä soutelemassa auringonlaskun aikaan merellä. Hyvin olisin voinut viettää koko loman täällä. Maria oli vieraillessaan kertonut, että heillä majoittuu erityisen paljon kalastajia, koska kalavedet ovat hyvät ja heiltä saa vuokrattua veneeseen moottorin ja kalastusluvat. Useamman sukupolven perheyritys täyttää kaikki kesälomaunelmat kalastuksesta melomiseen ja yöttömän yön rantasaunahetkistä minigolffiin ja tennikseen. Mitä muita elämyksiä voi enää Suomen kesältä toivoa?

Tarjous: 90€ per henkilö / 3 päivää (minimi 4 henkilöä) sisältäen liinavaatteet, pyyhkeet, 2h rantasaunaa, sekä soutuveneiden, kajakkien, minigolfin, tenniksen, petankin, leikkipaikan ja pallokenttien käytön. Tarjouksen saa mainitsemalla ”EVELIINA” sähköpostivarauksen yhteydessä.

Hjortö stugor & Stockhus

Lupasin Marian ja Pellen vienosta toiveesta jakaa kesän 2020 varauksille ihan huikean edullisen alennuksen, jonka voi lunastaa mainitsemalla ”EVELIINA” sähköpostivarauksen yhteydessä. Selkeytettynä esimerkiksi neljän hengen tiimiltä oma mökki kolmeksi päiväksi ei maksaisi kuin 360€.

Yhteystiedot ja lisää tietoa voit kurkata täältä.

Ahvenanmaan matkailu on tänä kesänä pitkälti suomalaisten varassa. Elvytetään kotimaan matkailua yhdessä. 💛

Ahvenanamaa

Jukrat, joko seuraat minua sosiaalisessa mediassa?

Facebook | Instagram | Twitter

16 Comments

 • At the beginning, I was still puzzled. Since I read your article, I have been very impressed. It has provided a lot of innovative ideas for my thesis related to gate.io. Thank u. But I still have some doubts, can you help me? Thanks.

 • Olipas kivan kuuloinen matka ja hienoja kuvia. Hävettää oikein myöntää etten ole koskaan käynyt Ahvenanmaalla. Täytyy korjata tilanne vielä joku päivä 🙂

 • Vautsi mitä maisemia! Mua on viimeiset pari vuotta kiinnostanut Ahvenanmaa paljon ja tää postaus kyllä vahvisti fiilistä, että sinne on päästävä! Nämä vinkit tulevat varmasti käyttöön, kunhan sinne lähden jonain päivänä 🙂

 • Paljon ehditte nähdä ja kokea!
  Järsö ja Herröskatan on meidän vakiokohteet, Prästön reitti vielä käymättä. Nåtön reitille kannattaa tulla ehdottomasti uudestaan toukokuussa, silloin se on täynnä orkideoja.
  Ihania kuvia ja ihana kooste! <3

  • Eveliina

   Ei oikein maltettu pysyä aloillaan, kun kerrankin oltiin Ahvenanmaalla. 🙂 Kiitos, seurasinkin sinun Instaasi hieman ennen matkaa, kun etsin vinkkejä. <3

 • Meillä olisi huomenna lähtö Päivä Ahvenanmaalla Risteilylle. Tekemiset on vielä täysin avoinna, mutta onneksi listalla on muutamakin paikka, missä voitaisiin käydä. Kiitos näistä vinkeistä!

  • Eveliina

   Jeijjjj, nauttikaa reissusta ja kiva jos vinkeistä oli apua. 🙂

 • Aivan ihania kuvia (jälleen kerran)! Tämä jos mikä sytytti kipinän Ahvenanmaalle, jossa olen käynyt vain kerran lapsena äidin kanssa. Tuolloin vuokrasimme pyörät ja pyöräilimme saaren ympäri pysähdellen pannukakkupaikoissa. Nyt olisi korkea aika lähteä uudestaan. Ja ruotsin kielestä tulee melkein fiilis, että olisi ulkomailla 🙂

  • Eveliina

   Kiitos kehuista, olen aika paljon viime aikoina koittanut kuvailla, jotta kehittyisin siinä. 🙂 Ja onhan se muutenkin super kivaa! Haha, pannukakut kyllä motivoivat polkemaan ja tuo kieliero sai matkan ihan tuntumaan ulkomaalta! 🙂 Meidän perheellä oli silloin tapana painella suoraan Tukholmaan asti ja siellä pyöriä päivän kaksi.

 • Meilläkin olisi haaveissa reissu Ahvenanmaalle vielä tänä vuonna. En oikein osaa selittää itselleni miksen ole jo käynyt siellä, vaikka Turusta tosiaan on niin helppo pistäytyä. Haluaisin käydä ainakin Stallhagenin panimokierroksella ja jollain luontopatikalla, ehkä valinta olisi joku noista mainitsemistasi 🙂

  • Eveliina

   Sama juttu, Turussa asun itsekin, mutta silti Ahvenamaan on aina ajatellut olevan jossain niin kaukana. Kuulin myöhemmin monen ajavan Kustavin kautta tavallaan rengastietä pitkin autolla Ahvenanmaalle ja sitten Siljalla tai Viikkarilla takaisin. Voisi kokeilla siis ajaa saaria pitkin/losseilla ensi kerralla ainakin toisen suunnan! 🙂

 • Ahvenanmaalta löytyy aina jotakin uutta. Kivasti olet löytänyt noita luontopolkuja ja kuvat ovat ihka ihania

  • Eveliina

   Samaa mieltä, ensimmäisen kerran jälkeen jäi ainakin vielä hurjasti nähtävää. 🙂

  • Eveliina

   No jukrat, jäi näköjään! Pitääkin käydä tutustumassa! 🙂

 • Kiitos hyvistä vinkeistä! Ahvenanmaa on tuttu, mutta niin monipuolinen, että aina löytyy uutta. Sinne tekee kyllä mieli vielä uudelleen tänäkin kesänä 💕

  • Eveliina

   Sieltä ja sen saarilta löytyy varmasti loputtomasti uutta kiehtovaa nähtävää. 🙂 Ei varmasti jäänyt tämä kerta minunkaan viimeikseksi vierailuksi 🙂

Vastaa

Eveliina

Writer & Blogger

Scroll to Top