Varadero – All inclusive -hotelli jätti kylmäksi

Tänään täällä blogissa ollaan taas muutaman kuukauden takaisissa ”kuubalaisissa” tunnelmissa. Neljä päivää Havannan sykkeessä vietettyämme halusimme muutaman päivän ihan rehellistä rantalomaa. Olin ennestään kuullut Varaderosta kommentteja puolesta ja vastaan, mutta halusimme silti kokea kohteen vielä itse. Varadero kuuluu Matanzanin provinssiin noin  140 kilometriä Havannasta itään. Kohde on tunnettu paitsi upeista rannoistaan, mutta myös useista varsinkin pakettimatkailijoita palvelevista lomaresorteistaan, jotka kaikki lähes poikkeuksetta olivat all inclusive. Valitsimme laajasta tarjonnasta neljän tähden Hotel Ocean Vista Azulin, joka vaikutti hintaansa nähden hieman muita hotelleja modernimmalta. Hotelli maksoi kahdelta henkilöltä 160e yöltä, sisältäen siis kaiken ruuista drinkkeihin.

Hotellille päästyämme saimme käteemme rannekkeet, joilla pystyi meidät erottamaan viereisten resorttien asukkaista. Kyytipoika ajoi meidät söpöllä golfautolla huoneemme eteen ja kantoi laukkumme sisään. Innokkaana lähdimme tutkimaan hotellialuetta ja sen palveluita. Heti parvekkeemme alla oli iso uima-allas ja päärakennuksen takana oli ensimmäinen eläissäni näkemä infinitypool. Hotellilla oli myös oma mielettömän kaunis ja siisti ranta, jossa vesi oli juuri niin turkoosia, kuin lomakuvastoissakin. Tarjoilija toi meille viiniä suoraan aurinkotuoliin ja olimme kieltämättä melkoisen haltioituneita. Varadero on todellakin paratiisi ja rannat lunastivat lupauksensa.

Määrä korvaa laadun ja röyhkeys hämmästyttää

Ruokaa oli tarjolla lähes tulkoon kellon ympäri. Hotellin aamiainen ja lounas tarjoiltiin buffetissa, jossa oli yllin kyllin vaihtoehtoja.  Illalliskohteeksi sai valita joko yhden monista ala carte ravintoloista tai buffetin. Buffetissa ruokien nimet olivat käännetty neljälle kielelle ja huomasin pian, että suurin osa ruuista oli kokattu kansainvälistä ruokailijaa ajatellen. Tarjolla oli pitsaa, ranskalaisia ja monia perinteisiä saksalaisia ruokia. Valitettavasti monet ruuat olivat myös melko mauttomia pettymyksiä. Itse olisin toivonut paljon enemmän perinteisiä karibialaisia ruokia, joissa olisivat luultavasti paikallisten kokkienkin taidotkin päässeet paremmin esille. Ensimmäisenä päivänä lounastimme buffetissa, jonka jälkeen Iiro pian viettikin koko seuraavan vuorokauden meidän hotellihuoneessa. Iltaisin olisi ollut tarjolla monelaista (bile)ohjelmaa, mutta rantapäivästä väsyneenä jätin ne välistä.

Aamulla kävin yksin buffetissa aamupalalla. Seurasin vierestä muiden turistien touhua. Vieressäni istui saksalainen vanhempi perhe, joka oli ilmeisesti noussut sängystä ylös väärällä jalalla. Yleensähän ei saisi ihmisiä tuijottaa, mutta en vain voinut olla salakuuntelematta. Tarjoilija oli juuri kaatanut kahvia viereisessä pöydässä ja mennyt täyttämään kahvitermaria. Tästäkös sitten alkoikin saksalaisen naisen valitusvirsi, kun hänelle ei tultu kaatamaan kahvia samalla sekunnilla, kun hän oli pöytään istunut. Buffetissa oli samalla hetkellä noin sata muutakin ihmistä syömässä. Nainen mutisi kuinka: ”olisin minäkin ottanut kahvia” ja alkoi heiluttamaan omaa kuppiaan ilmassa. Tunsin syvää myötähäpeää. Onneksi kyseistä kohtausta ei tainnut nähdä kovin moni. Kun nainen sai pian tämän jälkeen kahvia, ei tämä kyseinen rouva viitsinyt edes katsoa tarjoilijaa kohti, puhumattakaan kiittämisestä. Tämän jälkeen aloimme kutsua Iiron kanssa buffettia sikasyöttöläksi, koska valitettavasti suurimmalta osalta turisteja olivat jääneet peruskäytöstavat ilmeisesti kotimaahan.

varadero

Vietin Varaderossa paljon aikaa itsekseni altaalla, jossa juttelin aina välillä kahvin lomassa muiden turistien kanssa.

Varadero oli monelle kohde, jonne he olivat tulleet viettämään helppoa ja rentouttavaa lomaa. Useimpien suunnitelmiin ei kuulut mitään muita Kuuban kohteita, vaan he olivat aikeissa viettää pari viikkoa pelkästään nauttien hotellin ympäristöstä. En oikein tiennyt, mitä ajatella. Tiedän, ettei omatoimimatkailu ole kaikille se mielyttävin tapa matkustaa, mutta olin kuitenkin turistien puolesta harmissani siitä, etteivät monet turistit, jotka Varaderossa viikkonsa viettävät, pääse näkemään sitä autenttisempaa Kuubaa Varaderon ulkopuolella. Varadero on rantakohde ainoastaa turisteille, sillä paikallisille ei ole siellä mitään muuta kuin työpaikkoja. Jo Havannassa moni paikallinen pyöritteli silmiään, kun kerroimme seuraavaksi suuntaavamme Varaderoon. Paikallisten mukaan kohteella ei ole kuulemma mitään tekemistä oikean Kuuban kanssa. Olin heidän kanssaan valitettavan samaa mieltä.

varadero

Varadero – Mitenkäs tuo ekologisuus?

Pohdin eräässä postauksessani sitä, onko vaihtoehtoismatkailu kestävämpää, kuin pakettimatkailu.

”Muistan kestävän matkailun kurssilta, kun professori Jarkko Saarinen esitti ensimmäisen luennon alkuksi kysymyksen: kumpi on haitallisempaa, vaihtoehtoismatkailu vai pakettimatkailu. Vastaus oli kaikkien kurssilaisten yllätykseksi vaihtoehtoismatkailu, koska se luo uusia kohteita massaturismille.”

Muutaman päivän all inclusive hotellissa vietettyämme, en voinut olla pohtimassa kyseisen konseptin eettisyyttä. Ainakin kyseiset Varaderon pakettimatkat oli mielestäni kaukana kestävästä matkailusta. Pelkästään taloudellisen kestävyyden kannalta ajateltuna, kun useat suuret hotellikonseptit ovat mitä luultavammin kansainvälisiä, siirtyy jo matkailusta muodostuvista tulovirroista suuri osa alueen ulkopuolelle ja tulot eivät jää alueelle paikallisten yhteisöjen ja yksilöiden käytettäväksi.  Kun monet hotellin vieraista saavat kaikki tarvitsemansa palvelut hotellista, ei heidän edes tarvitse käydä kokeilemassa muita kohteen tarjoamia paikallisten pitämiä palveluita. Toisin sanoen turistit lentävät kohteeseen, kuluttavat kohteen resursseja, tukevat taloudellisesti kansainvälistä hotellimogulia ja jättävät jälkeensä ilmansaasteet ja jätteet. Toki konsepti työllisti näkemäni mukaan lähinnä paikallisia, mutta huomasin myös samojen tyttöjen tarjoilevan ruokaa buffetissa aamuvarhaisesta iltamyöhään. En voi myöskään uskoa, että pullollaan notkuvista buffeteista ei jäisi hirvittävää määrää ruokaa yli. Miteköhän mahtaa olla kierrätyksen laita? Myöskin ylenpalttinen vedenkulutus uima-altaisiin ja muihin vesiaktiviteetteihin pisti hieman silmään. Omaa hotelliamme myöhemmin tutkittuani, huomasin kyseisen H10-kejun omistavan 55 hotellia 18 eri kohteessa, lähinnä Euroopassa ja Caribialla…

Matkailu on pitkälti valintoja ja (ranta)lomailijoita on moneen lähtöön. Kaksi yötä Varaderossa olivat meille tarpeeksi. Jos olisin nähnyt Kuubasta pelkän Varaderon, hieman kärjistetysti ilmaistuna tuskin kehtaisin edes kertoa käyneeni Kuubassa. Me olimme Iiron kanssa molemmat tämän kokemuksen jälkeen vahvasti yhtä mieltä siitä, etteivät all inclusive -hotellit ole meidän juttu. Hintaansa nähden 80e päivässä henkilöltä, sisältäen kaiken, on kohtuullisen vähän, mutta se mitä sillä rahalla saimme, jätti lopulta melko kylmäksi. Samalla summalla olisin mielummin tutustunut paikallisiin ihmisiin, kokenut autenttisempia elämyksiä ja syönyt paikallisten paladareissa.

Mielellään kuulen muidenkin kommentteja ja kokemuksia aiheesta puolesta ja vastaan! 🙂

*** tutustu muihinkin postuksiini Kuubasta klikkaamalla tästä ***


Jukrat, joko seuraat minua sosiaalisessa mediassa?

Facebook: @korkkaritrinkassa

Instagram: @eveliinatyllinen

7 Comments

 • All-inclusive -hotellit ei sytytä noin yleisesti ottaen meitäkään. Häämatka Malediiveilla on ainoa kerta, milloin ollaan sellaisessa yövytty. Nautittiin kyllä, ja Malediivit on paikka, jossa voisin harkita meneväni sellaiseen uudestaankin. Mutta mietittiin siellä juuri sitä, ettei niillä resorttisaarilla kyllä mitään aitoa paikallista elämänmenoa näe yhtään, ja sekin on reissatessa meille tärkeää.

  • Eveliina

   Jep, eihän sitä voi tietää kokeilematta, millainen matkustaminen on lopulta se itselleen mielyttävin tapa reissata. 🙂

 • No ihan ensimmäiseksi kysymys: Mikä esti yöpymästä muualla? Pelkästään Bookin.comista löytyy Varaderosta heti 15 kappaletta huoneistoa.

  Miksi ihmeessä pitää mennä All Inclusive-paikkaan kanadalaisten kanssa termospullosta kaljaa kittaamaan ja syljeskelemään vesimeloonin siemeniä mahdollisimman lähelle palmua, jos ei pidä siitä? MUTTA jos kanadalaiset haluavat tehdä niin, niin ei se kelleenkään kuulu. Mikä kukaan on sanomaan, miten kuuluu matkustaa. Ja taisitte tekin pitää ko. paikasta, koska aurinkopedille kannettu viini miellytti ja infinitypool teki vaikutuksen…

  ”Valitettavasti monet ruuat olivat myös melko mauttomia pettymyksiä. Itse olisin toivonut paljon enemmän perinteisiä karibialaisia ruokia, joissa olisivat luultavasti paikallisten kokkienkin taidotkin päässeet paremmin esille.”

  Höpsistä. Paikalliset eivät pidä tulisista mausteista, eikä Kuuba ole yhtäkuin perinteinen karibialainen ruoka. Mitä se edes on?

  Kuubalaisten omia perinteisiä ruoka-aineita ovat riisi, mustat pavut, bataatti, kaali, keittobanaani, maissi ja maniokki. Se kaipaamasi suosituin perinneruoka lihassa on possu. Kaikkialla Kuubassa pyörii kansankuppiloissa kokonainen porsas. Siitä on mainoksia ihan joka paikassa. Tirisevässä rasvassa uitetaan kasviksia ja leivänpaloja, ja huom! kaikki osat possusta syödään. Myös nahka, sorkat ja läski.

  Kuubassa ruoka on kirjaimellisesti kortilla. Kaikissa hotelleissa missä vierailimme työntekijöillä oli järjestetty ilmainen työpaikkaruokailu ja myös oppaat sekä kuskit söivät samasta pöydästä kuin me!

  Sosialistisen valtion erityissuojelussa on työvoima, jonka työajoista tai palkkaamisesta ulkomaiset yrittäjät eivät voi päättää, olkoonkin hotellli jonkun muun omistuksessa. Eli näillä hotellien työntekijöillä olivat asiat todella hyvin.

  ”Varaderon pakettimatkat oli mielestäni kaukana kestävästä matkailusta.” Hymm…. Onko sinulla pienintäkään käsitystä kestävästä kehityksestä Kuubassa? Nyt taisi mielipide mennä faktan edelle.

  Kuubassa uusien turistikohteiden perustamista valvotaan tiukasti ja kestävää kehitystä suositaan. Esim. ekoturismi kasvaa Kuubassa vuosittain 15–20%.

  Markkinataloussosialistisessa maassa turismin vaikutusta maaperään, kasvistoon ja eläimistöön on helppo tutkia etukäteen ja valvoa.

  Vanha Havanna on ollut vuodesta 1982 lähtien Unescon maailmanperintölistalla. Korjaamiseen on käytetty satojamiljoonia dollareita. Unescon suora rahoitus on nyt kuitenkin päättynyt, ja tämän vuoksi Kuuba muutti vanhan Havannan omaksi omavaraiseksi erikoistalousalueekseen. Se on osa matkailun kehittämisen politiikkaa, ja takaa korjauksien jatkumisen.

  Yli puolet korjattavista rakennuksista on asumiskäytössä. Rakennuksissa asuvat on ensin siirrettävä muualle, mikä hidastuttaa työn etenemistä entisestään. Korjauksen jälkeen asukkaat voivat muuttaa taloonsa takaisin.

  Sille, että ihmiset noin yleisesti haluaat tehdä rahaa, ei turistin omatunto voi mitään. Kun Kuuban hallitus salli yli puolen vuosisadan tauon jälkeen asuntokaupat vuonna 2011, Havannan kiinteistömarkkinat ovat kasvaneet nopeasti ulkomaisten sijoitajien takia.

  • Leo

   Itse suosin aina hotelleja ja majoituksia jotka ovat paikallisten omistuksessa (mielummin pieniä perhehotelleja). En juokse hotellipisteiden perässä koska niitä jakelevat ovat monikansallisten hotellijättien omistuksessa. Ja on varmasti hyvä nähdä ja kokea sekin all-inclusive massaturismihotelli ja ymmärtää että tämä ei ole minun juttu. Itse olen kerran ollut Mauritiuksella tämmöisessä hotellissa. Vaikka oli hienot puitteet niin se buffet-ruokailutilanne kaikkine ihmisten porsasteluineen ja ahmimisineen oli kyllä kuvottava kokemus. Pieni ystävällinen paikallinen hotelli jossa sinut otetaan henkilökohtaisena vieraana ja jonka persoonallinen palvelu kiireettömästi kaikkinen neuvoineen on ihan eri planeetalta. Ja kuinka paljon tämmöinen H10 jättää paikkakunnalle rahaa on iso kysymysmerkki. En tiedä, mutta uskon että se virtaa isolta osalta muihin taskuihin kuin paikallisten. Hyvä ja aiheesta muistuttava juttu myös turistin vastuusta ja valinnoista.

   • Eveliina

    Tämäpä on herättänyt oikein tiukkaa keskustelua viikonlopun aikana. Ensiksi, tämä oli mun ihan ihka ensimmäinen kerta all inclusivessa ikinä, enkä tiennyt etukäteen mitä kyseiseltä konseptilta voi odottaa. En kiellä, ettemme olisi nauttineet altaista ja sen viinitarjoiluista. Kyllähän ne mielyttivät!

    Oli ehkä väärin niputtaa kuubalainen ja karibialainen ruoka samaan lauseeseen, mutta pointtina tekstissä oli ehkä enemmänkin se, että buffetissa oli tarjolla ruokia, joita eurooppalaiset ovat tottuneita syömään. Mitään siis noista luettelemistasi ruuista tuskin löytyi buffetista. Kuten kirjoituksen muista kommenteista tuli hyvin ilmi, ovat all inclusive hotellit helppoja ratkaisuja lapsiperheille ja kielitaidottomille eläkeläisille. Tämän kautta ymmärsin paremmin sen, etteivät he ehkä haluakaan kokeilla mitään sen eksoottisempia ruokia.

    Olet Anna oikeassa, että en ole perehtynyt kestävän matkailun kehittämiseen Kuubassa noin yleisellä tasolla. Ja miten ihaltavaa, jos tilanne on oikeasti tuo! Mahtavaa, jos työntekijöillä on sosialistisessa valtiossa erityisen hyvät työolosuhteet. Saatan olla mielipiteeni kanssa yksin, että miellän edelleen tuon all inclusive pakettimatkustamisen melkoisen epäeettiseksi matkustamiseksi, koska se polkee mielestäni paikalliset palvelut melko alas. Niin kuin sanoit, en minä ole ketään sanelemaan sitä, miten kenenkin pitäisi matkustaa. Kyseisiä hotelleja tuskin olisi, jos niille ei olisi kysyntää!

 • Mielenkiintoinen juttu! En ole itse koskaan ollut varsinaisessa all inclusivessa, koska olen jo lähtökohtaisesti ajatellut, ettei se tunnu omalta jutulta – vaikka en väitä, etteivätkö uima-altaat ja loputtomat tarjoilut ollenkaan kiinnostaisi 😀 Hyvä pointti silti tuokin, ettei vaihtoehtoismatkailukaan ongelmatonta ole. Siksi välillä kipuilen tämän koko harrastuksen kanssa: mieluusti sitä matkustaa turistirysien sijaan tuntemattomampiin paikkoihin, kokeilee paikallisten suosimia ravintoloita jne., mutta pitäisikö ne somehehkutuksen sijaan sittenkin pitää omana tietonaan? Hmm.

  • Eveliina

   En ollut minäkään enne tuota kokemusta. Altaiden ja tarjoiluiden perässä mekin sinne pitkälti mentiin, ja ne rannat kiehtoivat myöskin. Kun kerta oli molemmille ensimmäinen, niin eihän ne tietty mitä siltä odottaa. 🙂

   Juuri tuo on matkailussa kinkkistä. Vaihtoehtoismatkailijat haluavat nähdä sellaisia kohteita, missä ei monet vielä ole käyneet ja samalla houkuttelevat kohteeseen, jonka infra tuskin kestää kuin nykyiset asukkaat, lisää turisteja…

Vastaa

Eveliina

Writer & Blogger

Scroll to Top