5 x Miten päästä Havannan tunnelmaan

Kuuban pääkaupunki Havanna on väriloistoa ja elämää täynnä. Jo lentokentällä vastassamme oli vuoden 1961 punainen Chervolet, jonka pomppivalla takapenkillä matkustimme kohti Havannan keskustaa. Ensimmäinen mielikuva kaupungista oli se, kuin olisi päätynyt keskelle elokuvan lavasteita. En ollut uskoa silmiäni. Kaupunki ei tuntunut todelliselta! Havannassa se kaikki oli kuitenkin sitä aitoa oikeaa elämää. Vastaavanlaiseen rappioromanttiseen miljööseen ja salsantahtisiin katuihin en ole reissuillani ennen törmännyt. Usein korkealle asetetut ennakko-odotukset unelmakohteista romuttuvat, kun pääsee itse kohteeseen. Havannan tunnelma sai minut haukkomaan henkeäni, sillä harva kohde tekee samanlaisen vaikutuksen. ’

Havannan keskustassa ei aika käy pitkäksi, sillä 2,2 miljoonan hengen kaupunki on Karibian suurin kaupunki ja näkemistä ja tekemistä riittää. Me vietimme Havannassa kolme päivää ja paljon jäi vielä näkemättä. Pakonomaisten nähtävyyskierrosten sijaan keskityimme nauttimaan paikallisesta tunnelmasta ja elämäntyylistä. Se tempaa mukaansa. Vinkkinä: älä tee tiukkaa päiväsuunnitelmaa.

1. Habana Vieja – Havannan rietas vanha kaupunki

Tämä 50-lukua sykkivä vanhakaupunki kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin, eikä suotta. Kaupungin kapeisiin katuihin jää koukkuun. Mieli oikein janoaa vielä seuraavan nurkan taakse kurkkaamaan, mitä sieltä oikein löytyisi. Vanhan kaupungin kaduilta löytyy silmänkantamattomiin päheitä amerikanrautoja, värikkäitä rakennuksia ja sympaattisia minikioskeja. Paikallisia ihmisiä viettämässä aikaa vilvoitellen ja pelaten dominoa. Ihmisillä ei tuntunut olevan kiire kerta kaikkiaan minnekään. Kaukana oltiin länsimaalaisesta suoritusyhteiskunnasta. Yksi myy sinulle ehkä hieman ylihintaista mehuaan, toinen viittoo sinut seurakseen mojitoille ja kolmas pyytää tanssimaan salsaa kadulle. Moisesta huomion saamisesta voisi suomalainen jopa ahdistua, mutta minä ainakin nautin paikalliskontakteista sydämeni kyllyydestä. Toki monella heistä saattoi olla pienen taskurahan tienaamismahdollisuudet taka-ajaktuksena, mutta en antanut sen häiritä. Mielelläni annoin muutaman kolikon kiitokseksi, kun koin sen tarpeelliseksi. Kuubassa on melko hankalaa löytää esimerkiksi pankkeja, paladareja tai kauppoja, koska niitä on turistin usein vaikea tunnistaa katukuvasta mainosten puuttuessa. Parhaat muistoni kaupungista ovatkin juuri silmiäavaavat keskustelut paikallisten kanssa. Suomalaiselle tyypillisen varautuneisuudesta kannattaa koittaa päästä yli, koska muutoin Kuuba ei pääse antamaan sinulle parastaan.

2. Fabrica de Arte Cubano – Havannan trendikkäin klubi

Tässä klubissa oli sitä kuuluisaa jotain. Ehkä jo pelkästään siksi, että klubi oli rakennettu vanhaan öljytehtaaseen turhia modernisoimatta. Miltä kuullostaa klubi, jossa on livebändi, lukuisia taidenäyttelyitä, pieniä herttaisia paikallisia design-vaateputiikkeja ja maittava tapasnurkkaus? No täydelliseltä! Havannan tunnelma välittyy klubin moniin saleihin. Klubin kujiin ja kierreportaisiin hukkaa itsensä helposti ihailemaan Michael Jacksonin live-esitystä screeniltä, tanssimaan tai juomaan Havannan parhaimmat ja suurimmat mojitot. Minttuna mojiton päällä tässä klubissa et joudu pelaamaan tiskillä käteisellä, vaan ostokset leimataan sisäänpääsylippuusi, jonka perusteella maksat itsesi ulos vasta lähtiessäsi. Klubin paikallinen asiakaskunta oli selvästikin kaupungin tyylitietoista eliittiä ja tunnelma oli hieman Havannan katuja pidättyväisempi. Se oli melkeimpä vain positiivinen asia, sillä ainakin oma aivokapasiteettini oli kaiken aikaa haltioitunut ihailemaan tämän modernin klubin saloja. Klubilla törmäsimme myös koko Kuuban reissumme ainoisiin suomalaisiin, joiden kanssa päädyimme jakamaan reissukokemuksia loppuillaksi. Klubin espanjankielinen nettisivu löytyy täältä.

Calle 26, Corner 11, Vedado

3. Malecon –  8 kilometrin pituinen rantabulevardi

Havannan tunnelma

Malecon on Havannan sydän, joka sitoo koko kaupungin yhteen. Kahdeksan kilometriä pitkä rantabulevadi kulkee Havannan vanhasta kaupunkista Keski-Havannan läpi aina Vedadoon saakka. Merinäkymää koristavat arvokkaasti rappioituneet vanhat rakennukset. Jenkkiautot ajelevat rauhaksiinsa katto auki karibialaisten rytmien soidessa taustalla. Rakastuneet parit istuvat koko Maleconia reunustavalla penkillä nauttimassa elämästä ja toisistaan. Rantakatu on päivisin kalastajien ja päiväkävelijöiden suosiossa, kun taas auringonlaskun aikaan ihmiset kokootuvat viettämään aikaa ja juhlimaan rantaan. Öisin meri saattaa hieman osoittaa mieltään, jolloin raikas merivesi kastelee aamuöisen juhlakansan.

4. Coco-taksi – Havannan tunnelma kiteytyy heidän omaan tuk tuk:kiin

Havannan tunnelma

Ei ole oikeaa Kuuban reissua ilman coco-taksireissua. Keltaiset coco-taksit surravat mehiläisen tavoin pitkin Havannaa. Maisemajahdissa väsyneet jalat saavat nopeasti uutta virtaa, kun pieni tärisevä purkki vie nälkäisen matkailijan kohti seuraavia nähtävyyksiä. Peukku ylös ja neuvottelut kehiin. Usein pääsimme esimerkiksi viidellä pesolla muutaman kilometrin matkan vanhasta kaupungista takaisin casallemme.

5. Vedado – Havannan business district

Havannan tunnelma

Vedado on Havannan modernimpi kaupunginosa, jossa sijaitsee useat hotellit ja nähtävyydet, kuten Plaza de la Revolución, Havannan yliopisto ja hotelli Nacional. Vedadon kaupunginosassa  aivan Maleconin tuntumassa sijaitsi meidän casa particular. Vedado on monin paikoin rauhallisempi kuin Habana Vieja, mutta elämää sieltä ei silti puutu. Havannalaiset esittelevät mielellään kaupunkiaan, vaikka yhteistä kieltä ei useimmiten ollutkaan. Monet kutsuvat sinut jopa kotiinsa kierrokselle. Kuubassa olet kaikkialla jatkuvasti Che Guevaran ja Fidel Castron tarkkailevien silmien alla. Kekkosesta ja Mannerheimista tuskin löytyy edes internetin kuvapankeista yhtä montaa kuvaa, kuin Kuuban kaduilla on erilaisina maalauksina ja postereina näistä kahdesta historiallisesti merkittävästä herrasta.

Havannan tunnelma on vailla vertaistaan. Jos Kuuban matka on mielessä, kannattaa tutustua myös parhaat vinkit Kuubaan -postaukseeni.


Jukrat, joko seuraat minua sosiaalisessa mediassa?

Facebook: @korkkaritrinkassa

Instagram: @eveliinatyllinen

25 Comments

 • Ah, Havana vaikuttaa kaikin puolin varsinaiselta unelmakohteelta! Olen muutenkin haaveillut Kuuban-reissusta jo pitkään, pitää tutustua myös sun muihin postauksiin maasta! 🙂

 • Kerrot postuksen alussa elokuvallisesta kokemuksesta. Koin samanlaisen hetken kun matkustin vanhalla taksilla Delhissä lentokentältä hotellille. Bollywood-musiikki ja se auto on jäänyt hyvin mieleen. Muuten Intia ei ollut minun paikkani. Kuubassa en ole vielä käynyt. Täytyy vähän jatkaa espanjan opintoja ja ehkä sitten. Upeat kuvat! Kuubasta puhutaan köyhänä, mutta kuvista se ei koskaan välity.

 • Kuubassa on sitä jotain, mitä muualla ei ole. Mulle se on maa, jossa vuoroin kaikki sujui kuin tanssi, vuoroin mikään ei onnistunut. Olen kokenut siellä mahtavia hetkiä ja toisaalta laskenut päiviä kotiinpaluuseen. Vastakohtien maa!
  Havannaan tykästyin vasta kuudennella kerralla siellä ollessani, kävin Kuubassa siis työmatkoilla. Olihan se vaikuttava ensikerrallakin, mutta samaan aikaan likainen, kaoottinen ja meluisa. Tässä mun mietteitäni siitä, mikä Havannassa on näkemisen arvoista.
  http://www.rantapallo.fi/kaukaahaettua/2016/11/11/havannan-syvin-olemus/

 • Kääk, mikä matkakuume tuli taas sun blogista Havannaan! Tuolla on niin kiehtovaa ja värikästä. Meillä oli alunperin suunnitelmissa lähteä sinne nyt helmikuussa, mutta Sri Lanka vei tällä kertaa voiton hintatasollaan. Matkakuumeeseen saa onneksi helpostusta muun muassa tästä postauksesta. :’D

 • Eveliina

  Matkusta ehdottomasti Kuubaan, jos se on mahdollista! 🙂 Kuuba ja sen ainutlaatuinen tunnelma pitää kokea itse!

 • Ihana Kuuba <3 Kuvat olivat ihania ja herätteli kyllä mielenkiintoa matkustaa pian tuonne 🙂 Tuo tunnelma on niin käsin kosketeltavissa ja nuo taksit aivan huippuja!

 • Olisipa kivaa olla taas Havannassa, ajella avoautolla ja juoda mohitoja. Kauniita kuvia olet ottanut.

  • Eveliina

   Kiitos Terhi! 🙂

 • Tuo rantabulevardi ja miten aallot löivät korkealle majakan luona on kyllä minullekin jäänyt Havannasta mieleen.
  Me tykkäsimme kyllä jostain ”turistinähtävyyksistäkin”, erityisesti kuljimme Hemingwayn jalanjäljissä.
  Myös majoittumisessa Nacional -hotelliin oli kivasti historian havinaa.
  Jossain toisessa Havanna-jutussasi taisit otsikoida jotenkin siten, että Casa Particularit ovat ainoa ”oikea” tapa majoittua – ehkä sittenkin vähän turhan suppeasti ja käskevästi sanottu: matkailijoita kun on niin moneen lähtöön ja yksi on yhdelle oikea ja toinen toiselle ja minä ainakin helposti skippaan jutut, joissa puhutaan x jutusta, jotka ”pitää” tehdä jossain tai muuten otetaan käskevästi kantaa asiaan tai toiseen 🙂

  • Eveliina

   Rantabulevardi oli kyllä ikimuistoinen! Meillä jäi hieman ne turistinähtävyydet käymättä, koska tempauduimme päivisin vain katujen salsantahtisiin meininkeihin. Välillä minäkin käyn turistinähtävyyksillä, mutta Kuubassa ne pitkälti jäivät. Toki kävimme kävelemässä juurikin tuolla hotel Nacionalin alueella ja Plaza de la Revoluciónilla. Totta, saatoin hieman kärkkäästi kehottaa suosimaan paikallisten palveluita ja juurikin noita casoja. Meille ne casat avasivat vain ovet ihmisten koteihin ja koin näkeväni paremmin paikallista elämää. Koin myös mielekkäämmäksi maksaa yöpymisestä, kun tiesin osan siitä jäävän casan omistajalle, eikä menevän kokonaisuudessa valtion taskuun. Olet ihan oikeassa siinä, että matkailijoita on moneen junaan. Minulla on vielä petrattavaa siinä, etteivät kaikki ole samanlaisia matkailijoita kuin mistä itse matkalla pidän. Kiitos kommentistasi Pirkko! 🙂

 • Miten ihania kuvia ja värejä! Värikkyyttä on kyllä usein ikävä täällä Etelä-Suomen talvisessa sateessa ja rännässä. 🙂

  • Eveliina

   No sanoppa muuta! On pikkaisen eri värimaailman ainakin täällä Turun suunnalla tällä hetkellä… Onneksi kesä taas tekee tuloaan… 🙂

 • Mua kiinnostaa kanssa Kuuba!! Ja tän postauksen jälkeen vielä enemmän, oi noita ihania valokuvia!! Ja mojitot- ne kelpaa aina 😀
  Sen kyydiksi kun ois vielä aito kuubalainen sikari niin ois kyllä muy bueno!!

  • Eveliina

   Kuuba on valokuvaajan unelma, koko ajan voisi olla vain kuvailemassa. Minäkin innostuin Kuubassa niistä tuoreista sikareista, vaikka en normaalisti niistä ole lainkaan välittänyt! 🙂

 • Ooh miten älytön reissukuume näistä kuvista tulikaan! Kuuba on vielä käymättä (kuten koko karibian alue) ja ehdottomasti unelmalistan top 10:ssa 🙂

 • Olipa ihania kuvia, pääsin hyvin tunnelmaan ja ilmeisesti se oli niin aitoa kuin voisi olettaa. Mielelläni kävisin Kuubassa itsekin ja joisin mojitoja loppuelämän tarpeisiin 😀

  • Eveliina

   Minulle Kuuba tuntui vielä kovin aidolta, en sanoisi että on paljoa muuttunut vielä. Hyvin siis vielä ehdit mojitoille! 😉

 • Voi vitsi miten ihanan värikkäitä kuvia! Olisi kyllä aivan mahtavaa päästä matkaamaan Kuubaan ja nähdä nämä Havannan kadut omin silmin. <3

  • Eveliina

   Ei muuta kuin lentoja buukkailemaan, et tule varmasti pettymään Kuubaan!

 • Havanna ja koko Kuuba on ihana!!! Haluaisin niin sinne uudelleen, mutta kun edellisestä matkasta on jo 10 vuotta aikaa, pelkäisin, ettei se ole enää samanlainen. Vaikka mihin tuo ihana elämänrytmi muuttuisi.

  • Eveliina

   Kuuba on niin ihana, matkustaisin sinne milloin vain uudelleen! <3 Paljon on puhetta, että Kuubaan pitää mennä nyt, jos haluaa sen nähdä autenttisimmillaan. Tiedä sitten, millaiseksi se vuosien saatossa kehittyy. 🙂

 • Havanna on kyllä niin tunnelmallisen näköinen! <3 Mahtavat kuvat. Nuo coco-taksit oli mulle ihan uusi juttu.

  • Eveliina

   Kiitos kommentistasi Elina! <3 Coco-taksit tulivat minullekin matkalla täytetä yllätyksenä!

 • Kiva postaus ja antaa vähän vinkkiä mitä tekisin, kun työmatka Havannaan ensi kuussa koittaa 🙂 Kameralle tulee varmasti käyttöä!

  • Eveliina

   Oi, innolla odotan sinunkin tulevia Havanna postauksia! Kuuba on kaikessa värikkyydessään ihan kuvaajan unelma kohde! 🙂

Vastaa

Eveliina

Writer & Blogger

Scroll to Top